Trudnoća Porođaj 24. travnja 2018.

'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene'

1/6
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na okruglom stolu na temu 'Pričajmo o porođaju' gošće su razgovarale o tome što buduće majke mogu očekivati na samom porodu, pripremi i podršci na porodu te istaknule važnost prava žene na izbor i poštivanje njenih želja na porodu

Rođenje djeteta mijenja ne samo nas već i cijeli naš svijet, a sam porođaj jedno je od najintenzivnijih iskustava u životu žene. Svaka žena je drugačija, tako se i porođaj razlikuje od žene do žene, a informiranje prije odlaska u rodilište može samo pomoći budućim mamama. 

Kako bismo svim trudnicama olakšali pripremu za porod, a ženama koje tek planiraju trudnoću dali informacije o tome što mogu očekivati, Klokanica je održala okrugli stol na kojem je naša poznata voditeljica i mama Nevena Rendeli o porođaju razgovarala s dr. med. Petrom Podobnik Brlečić, ginekologinjom iz Rodilišta i poliklinike Podobnik, primaljom Karmen Cecarko Vidović, izvršnom direktoricom Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, doulom Anitom Budak, predsjednicom Hrvatske udruge doula i mamom Lidijom Robl koja očekuje treće dijete.

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Porod bi trebao biti jedan od najljepših događaja u životu, a ne nešto čega bi se trudnice trebale bojati'

Na početku razgovora, ginekologinja Petra Podobnik Brlečić istaknula je kako je trudnoća stanje koje podiže različite emocije, naravno, emocije sreće, ali i kako se približava porod - kod većine trudnica, sve više emocije zabrinutosti. "Porod bi trebao biti jedan od najljepših događaja u životu, a ne nešto čega bi se trudnice trebale bojati", rekla je dr. Podobnik Brlečić i dodala kako je za razbijanje straha od porođaja ključna informiranost budućih majki. "Danas je zaista informacija dostupna na svakom koraku, od bliskih iskustava poznatih osoba, internetskih foruma do dr. Googlea i slično, ali ono što je ključno je da informacija dolazi od stručnog osoblja."

Strah od poroda je strah od nepoznatog - kako ga savladati?

Sljedeća ključna stvar kod samog poroda je povjerenje između trudnice i stručnog tima kao i realna očekivanja. "Ponekad ne teče sve onako kao što smo zamislili i nekad se ta očekivanja tijekom samog poroda mogu mijenjati, baš kao i plan poroda. Zbog toga je ključno to poštovanje između liječnika, primalja i budućih roditelja."

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

S obzirom da je primalja uz liječnika najvažnija stručna osoba na porodu, bacc.obs.(prvostupnica primaljstva), izvršna direktorica Hrvatske udruge za promicanje primaljstva Karmen Cecarko Vidović objasnila je koja je sama uloga primalje. "Uloga primalje je jako bitna. Mi smo te koje primamo, koje prve dočekujemo to novorođenče na svijet i te koje moramo imati komunikaciju", rekla je i dodala kako žena pri ulasku u rađaonicu, mora imati potpuno povjerenje u svoju primalju, ako i u ginekologa. 

primalja primalje medicinske sestre porod Možda te zanima... Pismo primalje: 'Ja sam samo sestra koja je bila na rođenju tvog djeteta' Trudnoća

Što se tiče želja na porodu, primalja je naglasila kako sve više žena traže te imaju planove i želje o porodu, ali i da sve više rodilišta poštuje te želje. "Te želje postale su normala u većini hrvatskih rodilišta, poput toga da više nema klistiranja, nema više rezanja i epiziotomije,nema više brijanja, zatim, bira se položaj u kojem se rađa, partneru se dopušta da prereže pupkovinu i slično."

Mama pokazala kako izgleda porod u hrvatskoj bolnici

Dr. Podobnik Brlečić objasnila je što je zapravo prirodan porođaj i koliko je on moguć u hrvatskim bolnicama. Prije svega, naglasila je kako je prirodni porođaj onaj bez ikakvih lijekova i dodala kako je jedan od najbolje vođenih prirodnih porođaja porod u vodi, odnosno u kadi. "On je u Zagrebu dostupan u našem rodilištu, a u Hrvatskoj još u Rijeci, ali nažalost, jako malo rodilišta općenito ima tu kadu koja bi mogla biti dio svakog poroda, u koju bi se rodilja svako malo mogla uranjati u toplu vodu, s obzirom da je funkcija tople vode da olakšava porođajne bolove i da na neki način izregulira trudove." S druge strane, istaknula je kako je za prirodan porođaj jako važna i psihička priprema rodilje

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Zašto je važna pratnja na porodu?

Naše gošće osvrnule su se i na dodatnu pratnju na porodu te se jednoglasno složile kako je važno imati nekoga kraj sebe na porodu. "Najčešće je to partner, može biti doula, mama, prijateljica ili netko drugi koga rodilja izabere, a s kim se odjeća ugodno i tko joj daje podršku", rekla je dr. Podobnik Brlečić. 

porod, tata, partner, bolnica, trudnica Možda te zanima... Partner na porodu smanjuje potrebu za lijekovima Trudnoća

S obzirom da se mnoge žene odlučuju za 'žensku snagu' na porodu, posljednjih godina sve češće su to doule, a predsjednica Hrvatske udruge doula, Anita Budak, objasnila je koja je zapravo uloga doule na porodu. "Ono što mi radimo je taj emotivni dio. Ako nas rodilja angažira na početku, mi smo tijekom cijele trudnoće uz ženu i krećemo u pripremu kako bi pokazale da porod nije nešto čega se treba bojati već nešto čemu se treba veseliti. Mi smo kroz cijelu trudnoću jedan element sigurnosti i pokušavamo stvoriti dobru atmosferu", rekla je i istaknula da, osim psihičke, pružaju i fizičku podršku, odnosno sve o ono nefarmakološki što bi moglo pomoći. 

Što vas čeka u rađaoni?

Naglasila je kako doule prolaze kroz posebnu edukaciju koja se održava jednom godišnje u organizaciji Hrvatske udruge doula, pod nazivom DONA International edukacija, a traje četiri dana. Isto tako, dodala je kako uopće nije važno jeste li medicinski struke. 

Barbara Finderle Možda te zanima... 'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje' Trudnoća

Doula Anita usporedila je i svoja iskustva iz većih i manjih rodilišta, a s obzirom da je nedavno prisustvovala porodu u austrijskoj bolnici, istaknule je najveće razlike. "Znam da su u zagrebačkim rodilištima ogromne gužve, ali čak i kad smo sami s klijenticom u rađaoni, uvijek je prisutna ta 'nabrijana' atmosfera i osjeti se sustav. Što se tiče mog austrijskog iskustva, oni se trude da atmosfera rađanja bude što bliža onoj izvornoj", rekla je i dodala kako ni sama prije nije bila svjesna koliko je atmosfera važna i koliko pomaže trudnici

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

'Trudnice trebaju biti informirane i čuti neutralne priče o porodu'

Jedna od gošća bila je i Lidija Robl, mama dvojice sinova, koja očekuje svoju treću bebu, a trenutno je u 31. tjednu trudnoće. Budući da već ima dva poroda iza sebe, jedan u pratnji supruga, drugi u pratnji doule - ona je podijelila svoja iskustva te objasnila zašto je izbor doule na drugom porodu bio prava odluka za nju, s obzirom da joj je doula bila apsolutna podrška, i psihički i fizički. Uz to, mama Lidija zaključila je kako je najvažnije da trudnice imaju sve potrebne informacije, ali i da trebaju čuti neutralne priče o porođaju.

5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima

Na kraju, dr. Podobnik Brlečić dodala je kako žene trebaju izabrati ono što je za njih najbolje, ali i biti spremne na sve promjene u planu, a primalja Karmen Cecarko Vidović još jednom je naglasila važnost prava na izbor i istaknula kako ženama treba omogućiti sve što žele, poštivati te želje i ne se zgražavati nad njima. 

U videu pogledajte okrugli stol u cijelosti:

Vida, Vedran i Val Možda te zanima... 'Željela sam prirodni porod i ostala razočarana' Roditelji

Šaljite nam svoje priče s poroda!

Pozivamo vas da opišete što se događalo tijekom vašeg porođaja, tko je bio s vama, kako ste se osjećali, što vam je bilo najteže, a što najljepše, što vas je iznenadilo ili prestrašilo, kako vam je bilo kad ste napokon ugledali svoje dijete... 

Svoju priču s poroda šaljite nam na e-mail klokanica@klokanica.hr, a najzanimljivije ćemo objaviti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci