Trudnoća Porođaj 17. prosinca 2013.

Treba li uzeti epiduralnu i olakšati si porod?

trudnica bolnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci ističu kako je epiduralna analgezija jednostavna metoda kojom se porođajna bol u potpunosti može ukloniti, no buduće mame u forumu Klokanice brinu se zbog mogućih negativnih posljedica te raspravljaju treba li uzeti analgetik na porodu ili ne

Dolazak novorođenčeta na svijet trenutak je kojeg nestrpljivo iščekuje svaka trudnica, no uz njega se vežu i brojna pitanja - od toga hoće li s bebicom biti sve u redu pa do toga koliko će porod boljeti. Iako postoji više metoda olakšavanja porođajne boli, najčešće je korištena regionalna anestezija, odnosno epiduralna analgezija. Stručnjaci ističu kako se radi o jednostavnoj metodi kojom se porođajna bol u potpunosti može ukloniti, no mnogo budućih mama brine se koliko je epiduralna analgezija sigurna zbog mogućih negativnih posljedica. I naša čitateljica Tara dvoumi se oko uzimanja epiduralne analgezije pa je zatražila savjet drugih mama i otvorila u forumu temu treba li na porodu uzeti epiduralnu analgeziju.

Većina mama, koje su tijekom poroda primile epiduralnu analgeziju, nisu imale nikakve posljedice i svakako je preporučuju uzeti kako bi porod prošao što bezbolnije.

'Ne treba trpjeti bol'

"Apsolutno DA! Da nisam dobila epiduralnu nakon 16 sati neprestanih bolova (izazvani trudovi), ne znam kako bih rodila. Povraćala sam od bolova, a bila sam preslaba da bi mogla izgovoriti dvije riječi zajedno. Epiduralna mi je vratila snagu i porod je protekao odlično, bez bolova i bez ikakvih komplikacija. Apsolutno DA!", napisala je mama Daniela023. Pozitivno iskustvo s porodom uz epiduralnu analgeziju imala je i NikolinaMama koja smatra da nema razloga da rodilja trpi bol i s grčem se sjeća poroda.

"Uzela sam epiduralnu i imala bezbolan porod. Uzet ću ju i opet. Posljedica nemam nikakvih, hodam-nisam ostala nepokretna i ne vidim ni jedan razlog zašto bih trpjela bol i s grčem se sjećala poroda. Naravno, svaka žena ima pravo odlučivati za sebe što joj paše, a što ne. Ali sijati paniku okolo nije u redu. Kad god spomenem da sam rodila pod epiduralnom, gledaju me kao da sam imala sreće što nisam ostala paralizirana. Treba li se i na ljude koji su nakon operacije pod općom anestezijom nastavili živjeti gledati kao na nekoga tko je imao sreće što nije umro pri operaciji? Da živimo u srednjem vijeku, možda. U današnje vrijeme, ne baš", piše čitateljica NikolinaMama.

Vrtoglavica i glavobolja

Iako je mama Dijanna tijekom trudnoće odlučila da neće primiti epiduralnu, nakon 12 sati trudova na nagovor liječnika ipak ju je uzela i to joj je znatno olakšalo porod. No, kasnije je ipak osjetila posljedice.

"U jednu ruku mi je drago što sam je uzela jer sam se uspjela kao malo odmoriti prije izgona, ali drugi put bih svejedno voljela bez nje. Neke veće komplikacije nisam imala, osim što tri, četiri tjedna nakon poroda nisam mogla na noge koliko mi se vrtjelo i glava me rasturala. Ubodno mjesto ponekad osjetim kada legnem na leđa, a sam ubod u tom trenutku uopće nisam osjetila", opisuje svoje iskustvo Dijanna.

Negativno iskustvo nakon bezbolnog poroda imala je i čitateljica mama2zg koju je mjesec dana nakon poroda počela boljeti kralježnica te joj se kočio vrat.

Najpopularnija metoda smanjenja boli

Premda su, dakle, negativne posljedice moguće, dr. Damir Žalac, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Rodilišta i poliklinike Podobnik, naglašava kako je epiduralna analgezija najčešće korištena i najpopularnija upravo zato što je vrlo jednostavna i njome se potpuno uklanja bol s minimalnom mogućnošću nastanka nuspojava i komplikacija. Ujedno, to je i jedina vrsta analgezije koja u potpunosti blokira bol u trudu, dok druge metode mogu samo smanjiti bol. Rodilji se prvo daje test doza, a zatim i puna doza koja potpuno uklanja bol. Ipak, rodilja i dalje ima očuvan osjet i može micati nogama i čak i hodati.

"Postignuta analgezija prosječno traje oko dva sata i može se ponavljati koliko je potrebno, odnosno do poroda. Postignuto stanje najbolje je održavati kontinuiranim uštrcavanjem malih doza razrijeđenog anestetika preko epiduralne pumpe. Na taj se način osigurava bezbolnost do samog poroda, a da pri tome majka može aktivno sudjelovati u istiskivanju djeteta", objasnio je dr. Žalac.

Sve o epiduralno analgeziji, njezinim prednostima i mogućim komplikacijama dr. Damir Žalac objasnio je u članku "Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda".

Porod bez analgetika

Neke mame u našem forumu napisale su kako ne žele uzimati analgetike na porodu naglasivši kako je porodna bol nešto prirodno i predodređeno svim majkama te da ne žele ugrožavati zdravlje svojih beba.

"Nisam planirala uzimati epiduralnu na porodu jer sam do sada izbjegavala SVE što je štetno i sumnjivog podrijetla (tekućina, hrana i tablete pogotovo ne), a tako planiram i dalje do kraja. Ipak, jasno mi je da ne mogu znati hoću li se poroditi u par sati ili ću tamo biti na mukama cijeli dan jer se možda neću otvarati (svakako planiram poslušati liječnika ako mi predloži da uzmem), ali ako je moguće bez onda ću bez epiduralne. Sasvim mi je jasno da će boljeti i da će trajati, ali Bože mili imam 23 godine i jedan dan ću izdržati za svojeg malca", napisala je buduća mama helluise, a njom se slaže i olivera_sb.

Jeste li na porodu uzeli epiduralnu analgeziju ili je planirate uzeti? Napišite nam u forumu svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.