Trudnoća Porođaj 19. veljače 2018.

Svjetska zdravstvena organizacija: Carski rez i drip su često nepotrebni

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Rodilje trebaju imati više vremena za porod i više sudjelovati u odlučivanju, potrebno je i smanjiti broj medicinskih intervencija prilikom poroda, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija

Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organization, WHO), je objavila 26 novih preporuka za rodilje u kojima posebno upozorava na sve veći broj medicinskih intervencija, poput carskog reza, koje nisu uvijek neophodne. "U posljednja dva desetljeća imamo sve više medicinskih intervencija koje su za rodilje nepotrebne", rekao je Olufemi Oladapo iz ureda za reproduktivno zdravlje i istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije. Inducirani porod: Razlozi i načini izazivanja porođaja

Mama pokazala kako izgleda porod u hrvatskoj bolnici

"U nekoliko svjetskih regija postali su vrlo rašireni zahvati poput carskog reza ili korištenja oksitocina kako bi se ubrzao porod", dodao je Oladapo, govoreći o sintetiziranom obliku prirodnog hormona koji se u nekim dijelovima svijeta rutinski daje rodiljama intravenozno kako bi se izazvale kontrakcije, ubrzao porod i izbjegle komplikacije.

Možda te zanima... Koliko carskih rezova možeš imati i koliko čekati? Trudnoća

Žene bi trebale slobodno izabrati položaj na porodu

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da dosadašnja istraživanja sugeriraju kako postotak poroda obavljenih carskim rezom od 10 do 15 posto ne vodi do pada stope smrtnosti majke ili djeteta. "Među srednje razvijenim zemljama poput Turske, Kine, zemalja Latinske Amerike i Irana, postoji visoka stopa carskih rezova, "često bez pravog razloga", rekao je dužnosnik Svjetske zdravstvene organizacije Metin Gulmezoglu.

Rodilišta u Hrvatskoj - Roda objavila podatke za sve bolnice

Oladapo ja naglasio da bi žene trebale biti slobodne izabrati položaj koji žele pri porodu, te da bi im se trebali osigurati lijekovi protiv bolova. "Želimo stvoriti uvjete u kojima su žene dobro informirane i u kojima su uključene u donošenje odluka vezanih za porod", dodao je Oladapo.

Mario Podobnik ginekolog Možda te zanima... Vodič kroz carski rez Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.