Trudnoća Porođaj 17. veljače 2017.

Hipnoporođaj - priprema za aktivno sudjelovanje u porodu

trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hipnoporođaj i ostale metode ne uklanjaju osjećaj boli, već mijenjaju informaciju o toj boli koju nam šalje mozak. Žene najnormalnije osjećaju trudove, ali ih doživljavaju kao senzacije koje pomažu njihovom djetetu da se rodi i ne percipiraju to kao bol

Trudnoća je period pripreme za porod, dojenje I majčinstvo. To izmijenjeno, drugo stanje žene je idealan trenutak u kojem ona može iskoristiti vrijeme kako bi se kvalitetno pripremila za ono što slijedi – najveću promjenu u njezinom životu koja započinje porodom. 

Hipnoporođaj je način pripreme žene za porod - za aktivno sudjelovanje u vlastitom porodu. Pri spomenu bilo kakvog oblika hipnoze, mnogi imaju na umu osobu koja nema aktivnu svijest niti svoju volju, što je daleko od onog što se zaista događa. Trudnice koje su se pripremale za porod tehnikama hipnoporođaja su aktivne sudionice svog poroda. Educirane su, upoznate sa mehanizmom poroda, sa svojim tijelom I njegovim mogućnostima I povezane same sa sobom. U porodu su glasne ili tihe, mirne ili pokretne, onakve kakve žele biti.

Elena Skoko Možda te zanima... 'Rađajući svoju kćer, pjevala sam i bila u ekstazi' Roditelji

Temelj hipnoporođaja je jednak temelju hipnoze – rad na podsvjesnom. Naš um se sastoji od svjesnog, podsvjesnog i nesvjesnog dijela, a većinu funkcija obavljamo upravo podsvjesnim. Podsvjesnim um je pod utjecajem poruka koje dobivamo cijeli život i na kraju se većinom ponašamo upravo u skladu s tim porukama za koje nismo ni svjesni da upravljaju nama. Jedna od osnovnih poruka/programa koje naše društvo šalje vezano uz porod je da je porod bolan i težak. Tehnikom hipnoporođaja žena mijenja taj program u svojem podsvjesnom umu kako bi počela povezivati porođaj s pozitivnim osjećajima i stavovima. To isključuje bilo kakvo nesvjesno stanje ili pasivnost majke, dapače, majka je izuzetno aktivna i kroz cijelu trudnoću i porod.

Opuštanje, pozitivne afirmacije i vizualizacije

Hipnoporođaj i ostale metode za opušteno i lakše rađanje  koriste se tehnikama dubokog opuštanja, pozitivnih afirmacija i vizualizacija te educiraju buduće majke o tome kako porod zaista funkcionira. S jedne strane - trudnica se upoznaje sa svojim tijelom, njegovim mogućnostima za vrijeme poroda, saznaje koji su mehanizmi prirodnog poroda i kako je žensko tijelo zaista savršeno uigrano i u suradnji sa djetetom koje se rađa. Uče se razne tehnike olakšavanja trudova – od akupresurnih točaka, korištenja eteričnih ulja, glazbe, disanja, meditacija do rebozo tehnika u kojima ženi može pomoći otac djeteta ili doula.

trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

S druge strane – tehnika cilja na promjenu percepcije porođajne boli. Sve ove metode ne uklanjaju porođajnu bol već ženinu percepciju te boli. Postoje razni strahovi koji su vezani uz porod – bilo kulturološki, bilo osobni. Često pri početku poroda, žene osjete strah. Strah neminovno za sobom povlači grčenje tijela što pojačava osjet određene senzacije tj. truda koji tada percipiramo kao bol. Kada se ta bol pojavi, opet dolazi do straha i krug se ponavlja, a osjećaj boli se pojačava. Tada je ženino tijelo većinom u grču, a porod postaje teži i doživljen kao izuzetno bolan. 

porod dojenje mama beba Možda te zanima... Orgazmički porođaj - i to je moguće! Trudnoća

Za vrijeme trudnoće, učestalim korištenjem pozitivne slike poroda, afirmacija vezanih uz vlastito tijelo i njegovu sposobnost rađanja, možemo spriječiti da se u trenu početka poroda pojavi program boli. Na isti način se koristi i glazba - buduća majka sluša određenu muziku koja joj odgovara i koja je opušta. Za to vrijeme vizualizira svoj porod kao lijepo, pozitivno i osnažujuće iskustvo, te se ta muzika zatim pusti pri početku poroda. U tom okruženju, razvija se poznati osjećaj ugode koju je majka imala  za vrijeme trudnoće, a sprečava se pojava straha.

Ne uklanja se osjećaj boli, već se mijenja informacija o toj boli

Hipnoporođaj i ostale metode ne uklanjaju osjećaj boli, već mijenjaju  informaciju o toj boli koju nam šalje mozak. Kako će se ta bol točno precipirati ovisi o ženi i njezinim individualnim postavkama, ali i postavkama njenog živčanog sustava. Žene najnormalnije osjećaju trudove, ali ih doživljavaju kao senzacije koje pomažu njihovom djetetu da se rodi i ne percipiraju to kao bol. Isto tako ima  žena koje su osjetile porod bez boli, to su žene koje su uspjele spriječiti da ta informacija uopće dođe do mozga.  Prihvaćanjem te boli, žena je u mogućnosti proći opuštenije kroz nju i na taj način je transformira u snagu kojom će još lakše poroditi svoje dijete. Važno je prihvatiti sve što se događa s tijelom za vrijeme poroda, a to je puno lakše ako je žena informirana o tijelu i porodu.

majka beba mama porod | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Hipnoporođaj koristi i mnoštvo audio materijala koje žena sluša tijekom trudnoće – to su vođene meditacije koje su napravljene samo za nju. Isto tako, u individualnom obliku rada sa hipnoporođajnim terapeutom  se osvješćuju ti podsvjesni strahovi i njihovi uzroci te se radi na njihovoj transformaciji. 

porod novorođenče rodilište Možda te zanima... Hipnoporođaj pomaže da trudove doživljavate kao senzacije Trudnoća

Hipnoporođaj kao priprema za porod funkcionira na više razina i koristi različite tehnike kojima se dopire do podsvjesnog uma kako bi se u njega unijele pozitivne informacije vezane uz porod. Prakticiranjem tih tehnika, zaobilazi se svjesni dio uma što pospješuje učinkovitost svega što žena  prakticira tijekom trudnoće. Ova metoda zahtijeva svakodnevno prakticiranje što su mnoge trudnice okarakterizirale kao pozitivnu crtu, jer se na taj način bar jednom dnevno aktivno posvete sebi i svom djetetu. Uz rad na podsvjesnom dijelu uma, trudnica se educira i upoznaje sa svime što dolazi u porodu. 

Prirodan porod bez intervencija

Naglasak je na prirodnom porodu, jer upravo u prirodnom porodu, porodu bez intervencija sa strane, žena lakše može doživjeti porođaj kao moćno i osnažujuće iskustvo, a trudove kao tjelesnu senzaciju, a ne bol. Tijelo žene je stvoreno za rađanje, a u prirodnom porodu to najviše dolazi do izražaja. Većina poroda u Hrvatskoj se dešava u rodilištu, gdje se već pri samom početku bolničko okruženje kosi sa zakonitostima poroda koji najlakše napreduje ako je žena u tamnom i tihom prostoru gdje je nitko ne prekida. Upravo u takvim, u startu stresnim uvjetima mogu pomoći sve tehnike koje su se prakticirale za vrijeme trudnoće. Pripremljena žena će puno lakše ući u sebe, stvoriti će svoj unutarnji prostor u kojem će se osjećati sigurnije i u kojem će trudove doživljavati kao senzacije koje joj donose njeno dijete u naručje.

Piše: Marija Čukman, porođajna edukatorica i doula, majka dvoje djece. Voditeljica tečajeva i radionica za trudnice Svjesna trudnoća. Radionice koje nudi omogućuju ženama kvalitetnu pripremu za prirodan porod i postporođajno razdoblje. Marija je i ovlaštena voditeljica Sacred Pregnancy tečaja i vodi osmotjedni tečaj Putovanje kroz trudnoću. Tečaj Putovanje kroz trudnoću počinju u ranijem stadiju trudnoće kako bi žene sebi stvorile prostor za doživljaj važnih promjena koje im se događaju puno prije poroda! Ovo je tečaj na kojem se žene međusobno povezuju s drugim ženama te raspravljaju o unutarnjim aspektima trudnoće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.