Roditelji Sretna mama 31. svibnja 2017.

Petra Kurtela: 'Za porod sam angažirala doulu'

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Glumica Petra Kurtela trenutno uživa u sedmom mjesecu trudnoće i polako se sprema za rođenje sina. Za Klokanicu je otkrila kako se priprema za porođaj, je li odabrala ime za bebu i u čemu uživa sada kada su prošle komplikacije u prvom tromjesečju

Zagrebačka glumica Petra Kurtela zadnjih sedam mjeseci priprema se za najveću ulogu u svom životu. Mlada glumica, u javnosti poznata i po svom zanimljivom modnom stilu, sa svojim partnerom Igorom čeka prvo dijete, iako su oboje još do nedavno mislili da su njih dvoje, pas i mačka sasvim dovoljna obitelj.

34-godišnja buduća mama je u 28. tjednu trudnoće, a za Klokanicu je otkrila kako se osjećala u prvim mjesecima trudnoće kada je imala komplikacije, kako se priprema za porođaj i ulogu majke te kako se osjećala kada je saznala da je trudna.

Žvakaćim gumama protiv mučnina

"Bila sam manje-više van sebe. Nisam mislila da je to moguće pa sam bila u šoku. Partner je s druge strane procvao. Još nisam stigla ni do doktora, a on je od uzbuđenja i radosti već svima javio, uključujući mojeg tatu", kaže i dodaje kako nije mogla uživati u prvim mjesecima trudnoće jer su je mučile mnoge tegobe. Trudničke mučnine uspjela je smiriti žvakaćim gumama. 

trudnica stres trudničke tegobe Možda te zanima... Vaši trikovi za trudničke tegobe Trudnoća

"Osjećala sam strašnu slabost prvih 17 tjedana. Mučile su me i mučnine i povraćanje. Jedino što mi je donekle uspijevalo ublažiti mučnine bile su Čunga Lunga žvakaće gume, ali koliko sam čula to je pomoglo samo meni", priznaje.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album Budući da je od početka bila u visokorizičnoj trudnoći, Petra je morala mirovati. "Imala sam dosta komplikacija za jednu trudnoću, ali ona možda najgora je iza mene, a to je placenta previja. Dr. Vrčić, koji mi vodi trudnoću, za svaku je komplikaciju ponavljao da je moramo pobijediti, uz to mi jasno dajući do znanja što smijem raditi, a što ne. Do sada smo dobili sve bitke", objasnila je.

'Sviđaju mi se imena Tito i Jugo'

Poznata glumica sada bebu iščekuje u miru i odlučila je novom odnosu u svom životu dati vremena. "Još se uvijek nisam u potpunosti povezala s djetetom i s time sam na miru. Ne želim forsirati. Vjerujem da će se ljubav dogoditi na prvi pogled, a ako se i ne dogodi, neću se kriviti zbog toga nego ću si dati vremena", smatra.

Sretan par očekuje dječaka, a kao i svi roditelji tijekom trudnoće već su počeli razmišljati o imenu. "Za ime još uvijek nismo sigurni. Moji prvi odabir bila su imena Tito ili Jugo. Tito po Titu Strozziju, a jugo po vjetru. Ta su inače predivna imena morala otpasti zbog očitih razloga", objašnjava glumica koja se već počela pripremati za dolazak djeteta. "Kao i većini budućih mama bilo najvažnije da odaberem odgovarajuća kolica. Izabrala sam Bugaboo cameleon kite i već mi se sad čine kao pun pogodak", otkrila nam je.

trudnica ime beba Možda te zanima... Na što trebate paziti kad birate ime za bebu Trudnoća

Teško prvo tromjesečje je sada iza nje

Petra kaže da se nakon teškog prvog tromjesečja trudnoće konačno može opustiti te uživa u izradi nakita Latica by Petra Kurtela i kazališnoj ponudi Zagreba.

"Ne mogu reći da posebno uživam. Prvo tromjesečje bilo je izazovno razdoblje tako da sada u drugom uživam ponajviše u činjenici da je to iza mene. Osim toga, uživam u istim stvarima u kojima i inače. Imam više slobodnog vremena pa sam se posvetila hobijima kao što su izrada nakita Latica by Petra Kurtela, čitanje scenarija ili pak odlazak u kazalište. Napokon sam pogledala gotovo sve predstave koje sam željela. To me posebno usrećilo", kaže i dodaje kako sad planira i početi vježbati jer do sad nije smjela. Trudi se jesti što zdravije, a postoje dani kada uspijeva i oni kada ne. Kazališne daske još će neko vrijeme pričekati Petrin povratak jer "više ne može sakriti trbuh, a i ne stane u nijedan od svojih kazališnih kostima".

'Trudnoća mi je otkrila koliko su žene snažne'

"Kad pomišljam na porod uzbuđena sam, ali pozitivno. Angažirala sam doulu i zbog toga se osjećam puno sigurnije. Već sada si ne mogu zamisliti porod bez njezine pomoći. Bilo mi je bitno da se mogu u potpunosti osloniti na nekoga, a u isto vrijeme željela sam partnera odteretiti svojih očekivanja. Želim mu dati prostor da proživi vlastito iskustvo tog, i za njega velikog događaja. Neopterećeno i u svojem tempu. Osim toga, imam povjerenja u zaposlenike zagrebačkih rodilišta. Vjerujem da pružaju odličnu skrb. Na porod neću ići s nekim velikim planom zapisanim u kamenu. Znam što želim, ali ako stvari krenu u drugom smjeru prihvatit ću to", kaže i objašnjava kako ju je trudnoća promijenila i naučila da ono što mislimo da znamo, ne znamo. Te kako je to iskustvo potpuno individualno, ali joj je i trudnoća otkrila koliko su žene snažne.

Doula Možda te zanima... Tko je doula i koja je njena uloga u trudnoći? Trudnoća

"Promijenila je u potpunosti i moj pogled na žene i majke. Mogla bih reći da na sve žene, i one koje su rodile i one koje nisu i neće, gledam s puno više poštovanja. Tek sada otkrivam žensku snagu i tek sada mi paše okruživanje ženskom energijom. Još do nedavno, preferirala sam muška društva", dodaje.

Buduća mama kaže da još ne zna kako će odgajati dijete, ali želi ići po korak i usaditi mu osnovne vrijednosti u životu. "Želim da naše dijete bude odgovoran građanin, dobar i empatičan prema okolini i okolišu. Također ne želimo obasipati dijete darovima i igračkama, želimo ga naučiti da se za stvari u životu treba izboriti sam", rekla je na kraju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.