Trudnoća Porođaj 13. ožujka 2014.

'Odaberite rodilište u kojem će se poštivati vaše želje'

Barbara Finderle
Foto: Goran Jakuš/PIXELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Ako žena porod doživi kao pozitivno iskustvo, znatno se rjeđe javlja postporođajna tuga i manje je problema s dojenjem i povezivanjem s novorođenim djetetom', kaže predsjednica Komore primalja Barbara Finderle

O važnosti prava žene da izabere porod kakav želi i mogućnostima za to u Hrvatskoj razgovarali smo s Barbarom Finderle, predsjednicom Hrvatske komore primalja, nakon izlaska priručnika za trudnoću, porod i babinje 'Moja trudnoća'. Ovu knjigu, koju su napisale hrvatske primalje, nedavno smo predstavili i kao našu knjigu tjedna, a može se kupiti na kioscima, u Poštanskim uredima i u Internet Supershopu Mondo, po cijeni od samo 39,90 kuna.

Savjeti iskusnih primalja

Priručnik 'Moja trudnoća' je prva knjiga u Hrvatskoj koju su primalje pisale za žene. Kakve savjete u njoj nudite?

"Tekstove su pisale iskusne hrvatske primalje iz rađaona i rodilišta diljem Hrvatske, od Pule do Vukovara. To su primalje s dugim radnim vijekom od kojih možete čuti savjete koje nigdje drugdje nećete dobiti. 

knjiga Moja trudnoća | Author: Promo Foto: Promo Iako se primaljstvo najčešće povezuje s trudnoćom, porođajem i razdobljem nakon porođaja, primaljski posao podrazumijeva puno više. Primalje skrbe za žene na odjelima i u ambulantama ginekologije i planiranja obitelji, u ginekološkim ordinacijama i u patronaži.

 

U ovoj knjizi obrađena su glavna područja primaljske skrbi. No za sve savjete koje primalje nude, potrebno nam je puno više stranica i knjiga. Stoga se nadamo da ćemo uskoro izdati prošireno izdanje koje će obuhvatiti šire područje i detaljnije obraditi svaku navedenu temu, te dodati i neke neobrađene teme."

Koliko je važno da se žene informiraju i same odluče kakav porod žele? Kako to utječe na sam porod? 

"Iznimno je važno da se žene educiraju o trudnoći, porodu i babinju. Svi zdravstveni djelatnici imaju za cilj živo i zdravo dijete i zadovoljnu majku i obitelj u konačnici, no treba imati na umu da je svaka trudnoća, a posebno porođaj drugačiji i za svakoga je to različito iskustvo."

Ne oslanjajte se puno na priče prijateljica

"Bez obzira što vam, dok ste trudne, prijateljice, kolegice i rodbina prepričavaju svoje priče s porođaja, vaša će zasigurno biti drugačija i potpuno individualna. Baš zato što svaka žena poznaje sebe i svoje tijelo, nakon kvalitetne edukacije, upravo ona može najbolje donijeti odluke vezane za trudnoću, porođaj i babinje. Informirani izbor svake žene je nešto što bi svaki zdravstveni djelatnik trebao poštivati i pokušati omogućiti. 

Porođaj svaku ženu može osnažiti kao ženu i majku i može biti predivno iskustvo. No važno je znati da smo dobili ono što smo željeli, ili ako to nije bilo moguće, da smo aktivno sudjelovali u odlukama koje su donesene. Dokazano je da se, ako je porođaj doživljen kao pozitivno iskustvo, znatno rjeđe javlja postporođajna tuga i žene imaju manje problema s dojenjem i povezivanjem s novorođenim djetetom."

Kakvo je stvarno stanje u hrvatskim bolnicama, koliko je osoblje spremno poslušati želje rodilja i kakve su mogućnosti za izbor poroda koji nije rutina u pojedinom rodilištu? 

"U nekim rodilištima se može dobiti više, u drugima manje, a to često, nažalost, ovisi i o osoblju koje je trenutno u smjeni. No to ne znači da žene ne trebaju imati svoje želje i potrebe. Baš suprotno. Sve dok je s bebom i s vama sve u redu, zdravstveni djelatnici trebali bi omogućiti ostvarenje vaših želja."

Jedino carski rez ne može biti stvar izbora

"Tu je jako važno međusobno povjerenje i prvi kontakt. Neophodno je da žena ima povjerenja u svoju primalju ili liječnika, kako bi unaprijed znala da će se njene želje poštivati te da će joj se objasniti sve intervencije ukoliko su one neophodne.

Barbara Finderle | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL Nažalost, žene često već unaprijed odustaju od iskazivanja vlastitih želja jer su 'čule' da to nije moguće, ili se boje da će biti doživljene na način na koji one to ne žele. Vremena se ipak mijenjaju i žene imaju sve aktivniju ulogu u svojem porođaju. Upravo kako bi i trebalo biti. 

Moja preporuka bi svakako bila da žena prije porođaja dogovori razgovor s primaljama iz rađaone u kojoj želi roditi i raspita se o mogućnostima koje se nude. Ukoliko se želje i mogućnosti ne poklapaju, uvijek postoji neko drugo rodilište u kojem je izvjesnije da će se vaše želje poštivati."

Koje su uopće mogućnosti za porod u Hrvatskoj? Može li žena zatražiti prirodni porod bez intervencija, epiduralnu analgeziju, carski rez, gimnastičku loptu, partnera na porodu? I u kojim su rodilištima mogući, primjerice, porodi na stolčiću i u vodi?

"Žena može razmišljati o svim ovim opcijama, osim o carskom rezu koji u Hrvatskoj nije moguć na zahtjev. Pitanje je samo što se pojedinom rodilištu nudi. Trebate se raspitati i otići tamo gdje je moguće ostvariti vaše želje. Primjerice, porod u vodi trenutno je moguć u Rijeci, i vrlo rijetko u još nekim rodilištima."

Porod boli, ali vi to možete!

"Stolčić ima većina rodilišta - Rijeka, Pula, Varaždin, Čakovec, Split, Zadar i tako dalje, no važno je raspitati se prije porođaja. Isto vrijedi i za epiduralnu i prisustvo partnera na porodu. Poanta je da se u Hrvatskoj većina navedenoga može ostvariti, samo se treba informirati gdje."

Što je najvažnije što biste poručili ženama koje trebaju roditi?

"Svim ženama od pomoći bi mogle biti tri činjenice koje vrijede za svaki porod: Porod je težak. Porod je bolan. Vi to možete!"

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar AmelieM
  AmelieM

  Tako je kaktus,slazem se da svugdje ima.negativnih iskustava.. meni je u petrovoj sve bilo super,i jos smo bili 10dana,osoblje puno podrske i savjeta,od sestra pa do doktora..ali svako doživljava drugacije,zao mi je za loše iskustvo meriemica.. 😐

 • Deleted user

  Takvih iskustava ima iz svih bolnica i svih odjela, stvarno ne treba generalizirat. Zao mi je sto imas tako ruzno iskustvo za tako lijep dogadjaj u zivotu, ali evo ima i hrpa cura ovdje koje su super zadovoljne bile a nisu oronule manekenke i nisu imale nikakv ekstra tretman

 • Avatar meriemica
  meriemica

  Ljudi, izbjegnite Petrovu ako želite odnijeti glavu na ramenima, apsolutno nikakva prava kao ljudsko biće tamo nećete ostvariti, vratit ćete se s traumom koja se ne zaboravlja, pregaženim dostojanstvom, upalama, mastitisom... Da, ne ravnajte se prema pričama prijateljica, svako iskustvo je posebno i pitanje je s kakvim neki preporukama ovamo dolaze, naime, neki ne budu tretirani kao ljudska bića dok se s druge strane za druge kuha posebna hrana i skače na svaki poziv jer su neke tobožnje zvijezde (oronule manekenke i sl.).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.