Trudnoća Porođaj 23. prosinca 2023.

Prvorotkinjama prva faza poroda može trajati i do 24 sata

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Porođaj se odvija u tri faze i traje otprilike između 12 i 24 sati za prvi porođaj i puno kraće za sve kasnije porođaje

Prva faza je najduži dio poroda i može trajati najmanje 20 sati. Počinje kada se grlić maternice počne otvarati i završava kada se grlić potpuno otvori oko 10 centimetara. Kada se grlić maternice otvori do 3 ili 4 centimetra, tada kontrakcije postaju sve jače kako vrijeme prolazi. Kontrakcije srednje jačine se javljaju u ritmičnim razmacima od 15 do 20 minuta i traju od 60 do 90 sekundi. Kontrakcije postaju redovitije i rjeđe sve dok ne dođu do razmaka od 5 minuta. Ovaj dio poroda se naziva latentna faza.

trudnica Možda te zanima... Savjeti iskusnih mama za prvi porod Trudnoća

Kada se grlić maternice otvori od 4 do 8 centimetara (aktivna faza), kontrakcije postaju jače i razmak im se smanjuje na 3 minute, a traju 45 sekundi. Vjerojatno ćeš u ovom razdoblju poroda imati pojačano krvarenje iz rodnice i jake bolove u leđima. Ozbiljno pristupi ovoj fazi jer će ti trebati sva koncentracija da ispratiš svaku kontrakciju.

Savjeti kako olakšati aktivnu fazu poroda:

  • Mijenjaj položaje tijela. Okreni se s boka na leđa, ako si u mogućnosti - prošeći.
  • Vježbaj disanje pri svakom naletu kontrakcije.
  • Koncentriraj se da nakon svake kontrakcije skupiš snagu za sljedeću. Diši duboko između kontrakcije.

Ako ti je pukao vodenjak, vjerojatno će kontrakcije biti jače. Kada se grlić maternice otvori od 8 do 10 centimetara (prijelazna faza), kontrakcije se pojavljuju od 2 do 3 minute i traju 1 minutu. Možda ćeš osjećati pritisak na rektum, a bolovi u leđima će se pojačati. Krvarenje će biti jače i intenzivnije.

trudnica, porod Možda te zanima... Sve što trebaš znati o pucanju vodenjaka Trudnoća

Da bi olakšala sebi ovaj period, vježbaj disanje. Ako postoji mogućnost, neka te netko masira po leđima. Neka ti je na umu da se svaka kontrakcija koja dolazi približava tvojoj bebi.

Tijekom aktivne faze dobro bi bilo da odeš u rodilište. Pri dolasku, presvući ćeš se u spavaćicu, izmjerit će ti krvni tlak, težinu, temperaturu. Liječnik će te pregledati da bi ustanovio dilataciju grlića maternice. Priključit će ti na trbuh uređaj za praćenje kontrakcija i otkucaja srca bebe. Možda će ti priključiti infuziju da bi dobila indukciju, ako za to ima potrebe.