Trudnoća Porođaj 23. listopada 2014.

Kako izgleda porod uz drip?

trudnica porođaj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu Klokanice raspravljaju o induciranom porodu, a trudove izazvane dripom opisuju kao izrazito bolne te pišu kako dolaze bez ikakve stanke. Da su umjetno izazvani trudovi zaista bolniji, potvrđuje i primalja Erika Spirić koja nam je pojasnila i kakv utjecaj drip može imati na mamu i bebu

Spontani početak poroda i njegov prirodni završetak bez ikakvih "medicinskih pomagala" želja je svake trudnice, no prema iskustvima naših čitateljica s foruma, prirodni porođaj u hrvatskim rodilištima često se ne može ostvariti. Gel, drip i prokidanje vodenjaka, odnosno induciranje porođaja vrlo su česta pojava i rodiljama se zapravo rijetko omogućava da rode bez ikakvog uplitanja medicinskog osoblja. O induciranom porodu i osobito o davanju dripa, odnosno izazivanju "umjetnih" trudova raspravlja se i na forumu Klokanice, a buduću mamu Tihannu27 najviše zanimaju iskustva drugih mama s induciranim i prirodnim porođajem.

"Je li normalnije pustiti da sve teče prirodnim tokom i za mamu i za bebu? Stvarno je tolika razlika između prirodnih i 'umjetnih' trudova? Mislim spremna sam na to da bole i jedan i drugi, ali da je to bas tolikaaaa razlika?", pita se Tihanna27.

Većina mama na našem forumu ima iskustvo induciranog poroda i većina trudove izazvane dripom opisuje kao izuzetno bolne. Takvo iskustvo, među ostalima, opisale su antonio, tejo, mama84 i LuKi.

"Trudovi su bili užasni, molila sam ih da me stave na carski, trudovi su bili iz minute u minutu, počela sam se bila gubiti i par puta ostajala bez svijesti" , opisala je svoje iskustvo s dripom čitateljica antonio.

Trudovi izazvani dripom bili su izuzetno bolni i mami tejo koja se pita kako je moguće da neke žene u pauzi među trudovima spavaju jer su njenom slučaju trudovi dolazili jedan za drugim. Isto je iskustvo imala i mama LuKi.

"Nemaš stanke medu trudovima, nego se preklapaju…Meni se cijelo tijelo bilo treslo i val hladnoće me oblio, a vani je bilo preko 30 stupnjeva", napisala je LuKi.

Umjetni trudovi su bolniji

Što je točno drip i jesu li zaista umjetno izazvani trudovi znatno bolniji od onih prirodnih, pitali smo glavnu primalju u rađaonici u Varaždinu Eriku Spirić.

"Drip je infuzija 5 IJ Oksitocina u 500 ml Fiziološke otopine. Daje se za stimulaciju trudova kod usporene progresije poroda ili za indukciju porođaja, a drip pojačava i regulira trudove. Većinu žena iznenađuju bolovi koje izazivaju umjetno izazvani trudovi jer su oni puno bolniji od pravih", rekla nam je primalja.

Iako je primalja potvrdila kako izazivanje trudova nije isto što i prirodni porođaj te da su trudovi izazvani dripom bolniji, neke mame na forumu Klokanice pišu kako im inducirani porod ipak nije bio toliko problematičan.

"Ja nisam imala nikakav problem s induciranim porodom, trudovi su mi bili jaki, ali sam imala pauzu između trudova. Najjači su mi bili neposredno prije samog izgona, možda zadnja tri truda", napisala je Sandra, a mama Lida budućim je mamama preporučila da obavezno uzmu epiduralnu analgeziju uz inducirani porod te da će uz epiduralnu to iskustvo biti lijepo.

Indikacije za drip

Induciranje porođaja je, kako pišu mame s Klokanice, svakodnevica u hrvatskim rodilištima i to u situacijama kada drip ili pak prokidanje vodenjaka zaista nije nužno. Priznaje to i Erika Spirić koja kaže kako se kod nas premalo pažnje posvećuje prirodnom porođaju čak i kod onih žena kod kojih se očekuje niskorizičan porod.

"Žene koje bi željele roditi dijete bez uplitanja u porođaj i bez intervencije i lijekova često nemaju mogućnost to ostvariti jer se porođaji u rodilištima vode, kontroliraju i usmjeravaju što zahtijeva intervencije u porođaju te upotrebu dripa i lijekova protiv bolova", kaže glavna primalja u varaždinskom rodilištu. Erika Spirić pojasnila nam je i kakav utjecaj drip ima na samu rodilju, odnosno može li on negativno djelovati na mamu i bebu.

"S obzirom da su umjetno izazvani trudovi puno bolniji od prirodnih, veća je vjerojatnost da će dijete biti izloženo fetalnom distresu, žena će češće tražiti lijekove za ublažavanje bolova, može doći do hiperstimulacije uterusa što povećava rizik od carskog reza.

No, kod nekih je porođaja potrebno potaknuti trudove zbog sigurnosti majke ili djeteta ili njih oboje (npr. kod jako povišenog krvnog tlaka) pa u tim slučajevima moramo biti zahvalni zato što imamo umjetni oksitocin", zaključuje primalja.

Jeste li i vi dobili drip na porodu? Kakvo je vaše iskustvo? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.