Trudnoća 14. studenoga 2023.

Otpleši u rađaonu ili - kako ples može biti vrlo dobra priprema za porod

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za porod se možeš pripremiti, ali ne moraš, a lakše je ako se pripremiš. Možeš se pripremiti na cijeli niz različitih načina, a najbolje je to napraviti onako kako baš tebi odgovara. Ako voliš plesati, imaš sreće, jer i to može biti priprema za porod! Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Ako si kao ja i malo se mučiš sa svojom ženskom stranom, ono što ti ja mogu preporučiti je - ples. Ples može pomoći da se povežeš sa sobom dok nisi trudna, tijekom trudnoće ćeš razgibati kukove i otpustiti stres kroz pokret, a onda kada dođe dan poroda tijelo bi moglo samo zaplesati uz trudove. To mi doule najviše volimo, a ako trudnica ne može sama, mi smo tu da malo pomognemo ako joj je to u redu.

Možda te zanima... Akupunktura kao priprema za porod? Iglice mogu smanjiti bolove, stres i ubrzati porod... Trudnoća

Nije važno koji ples. Možda bi mogla probati slušati muziku na koju se pleše pa prema tome izabrati.

Sredinom mojih dvadesetih godina počela sam plesati salsu. Oduvijek sam voljela plesati i najbolji izlasci za izbacivanje stresa su bili uz ples, ali tek kada su u moje kukove i zdjelicu ušli ritmovi latino glazbe i kada sam se nakon mjeseci i mjeseci tečajeva i plesnjaka uspjela opustiti, shvatila sam koliko je moja ženska energija, energija zdjelice bila zakočena. Ples je to preokrenuo.

Plesala sam salsu i dok sam bila trudna. Dečko u trbuhu se nije bunio, a kada su u bolnici krenuli trudovi, uopće mi nije smetala bolnička atmosfera. Stala sam uz krevet, a kukovi su se krenuli sami gibati. To je super jer si tako možemo olakšati trudove, ali i pomoći bebi da se bolje smjesti u zdjelicu.

Plesom se možete dodatno povezati i kao partneri, ako ti se partner odluči pridružiti. Nisu bez razloga mnogi nakon partnerstva u plesu završili kao ljubavni partneri. Potrebno je mnogo prilagodbe jedan drugome, potrebno je osjetiti partnerovo tijelo, naučiti pratiti partnerove neverbalne znakove, sve što bi moglo pomoći da u udobnosti svoga doma ili u bolnici djelujete kao tim tijekom poroda, ali i kada uz vas nakon poroda bude još članova obitelji.

Ono gdje se plesanje može usporediti s porodom je atmosfera u kojoj se pleše. Kada su na tečaju plesa sva svjetla upaljena, teže se opustiti, svjesniji si ljudi oko sebe. Na plesnjacima je svjetlo prigušeno, stopiš se s podijem, partnerom, glazbom i možeš se prepustiti uživanju u pokretima svoga tijela. Tako je i za vrijeme poroda. Ako malo "zamračiš atmosferu", pustiš glazbu koja te opušta, tijelo i um će biti spremniji prepustiti se valovima trudova.

A kada se beba rodi (i ti dođeš sebi), staviš bebu u nosiljku, pustiš glazbu i zajedno uživate…

Anu možeš potražiti na doula.hr.

Možda te zanima... Oksitocin zovu 'sramežljivi hormon', a evo zašto i kako točno igra važnu ulogu tijekom poroda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.