Trudnoća Trudnica 19. listopada 2022.

Tri savjeta za lakši porod o kojima nisi razmišljala

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pročitaj zdrave navike koje možeš usvojiti u trećem tromjesečju, a koje će ti olakšati porod

Pripreme za porođaj ne podrazumijevaju samo pakiranje torbe za rodilište, već i spremnost na vjerojatno najzahtjevniji fizički pothvat s kojim ste se dosad suočili. Poboljšaj svoje šanse za lakši i kraći porod s usvajanjem zdravih navika tijekom svog trećeg tromjesečja: 

1. Jedi datulje

datulje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Obstetrics and Gynaecology pokazalo je da, žene koje su svakodnevno jele datulje tijekom trećeg tromjesečja nisu imale potrebu za induciranjem i pojačavanjem trudova, za razliku od žena koje ih nisu jele. Kod žena koje su svakodnevno jele datulje u tjednima prije porođaja, također je zabilježeno bolje otvaranje, odnosno širenje vrata maternice. "Sastav datulja oponaša hormon oksitocin koji uzrokuje trudove", objašnjava nutricionistica Melinda Johnson. I zato, za bolje rezultate: Jedite 6 datulja dnevno!

Možda te zanima... 15 supernamirnica koje možeš jesti u svakom tromjesečju trudnoće Trudnoća

2. Više spavaj

trudnica, spavanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Prema prethodno spomenutom istraživanju, žene koje su spavale manje od šest sati tijekom zadnjeg mjeseca trudnoće - imale su 11 sati duži porod i carski rez za četiri puta više od žena koje su spavale sedam ili više sati. "Kako bi vam bilo što ugodnije i udobnije, koristite jastuke za tijelo, spavajte u naslonjaču ili izbacite partnera iz kreveta", savjetuje Jodi Mindell, autorica knjige Sleep Deprived No More: From Pregnancy to Early Motherhood. Za više savjeta, pročitajte vodič za spavanje tijekom trudnoće.

Možda te zanima... 5 stvari s kojima se bore trudnice u trećem tromjesečju Trudnoća

3. Ojačaj noge

trudnica vježbanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uspravni položaj, odnosno položaj u kojem je trup tijela uspravan i u kojem se koristi gravitacija najbrži je i najbezbolniji položaj za porod. Kako bi ostali uspravni, trebaju vam jake noge. "Najvažnija vježba za porod su čučnjevi", objašnjava trenerica Erin O'Brien. Vježbajte čučnjeve na način da loptu za vježbanje položite između donjeg dijela tijela i zida. Zatim ispružite noge što dalje možete, a stopala i bokove lagano okrenite prema van. Napravite tri seta od 15 čučnjeva, s tim da u najnižoj poziciji koljena moraju biti pod 90 stupnjeva. To je jako dobra vježba za donji dio tijela (noge i stražnjicu) te je važna zbog pripreme tijela za porod. Isprobajte neke od vježbi za trudnice koje mogu biti od velike pomoći kao priprema za porod.

Možda te zanima... Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.