Trudnoća Trudnica 24. ožujka 2022.

Tko je doula i koja je njena uloga u trudnoći?

Doula
Foto: Shutterstock ; Doula
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživanja pokazuju da prisustvo doule na porodu smanjuje potrebu za intervencijama i lijekovima, a majke imaju veće samopouzdanje, uspješnije doje, te manje obolijevaju od postporođajne depresije. Tko su doule?

Porastom osviještenosti žena odnosno budućih majki u Hrvatskoj je sve traženija potpora tijekom trudnoće i na porodu u obliku doule. Doule mogu imati iznimno važnu ulogu pri porodu.

Što je doula?

Riječ doula dolazi iz grčkoga jezika i znači - žena koja služi, a sada se taj naziv koristi za educiranu i iskusnu profesionalku koja pruža kontinuiranu emocionalnu, fizičku i informativnu potporu majci prije, tijekom i netom nakon poroda; ili koja pruža emocionalnu i praktičnu potporu tijekom razdoblja babinja. 

Postoje dvije vrste doula: doula na porodu i postpartum doula.

Doula na porodu

Doula na porodu, odnosno porođajna doula prati ženu kroz trudnoću i na porodu pomažući joj osigurati sigurno i zadovoljavajuće iskustvo. Svojim stručnim znanjem i iskustvom pruža emocionalnu utjehu, fizičku potporu i, pomaže rodilji da komunicira ravnopravno s osobljem, kako bi se uvjerila da ima dovoljno informacija za donošenje odluke.

Prije početka trudova doula s trudnicom i njenim partnerom razgovara o prioritetima, strahovima, brigama, planu poroda i planu međusobne suradnje. Tijekom trudova doula se oslanja na stručnu obuku, znanje i iskustvo kako bi pružila emocionalnu utjehu, fizičku potporu i ostvarila komunikaciju s bolničkim osobljem, ako je to potrebno. Pomaže trudnici da se opusti, masira, sugerira promjene položaja i ostale tehnike olakšavanja trudova.

Doula obično ostaje s vama sat ili dva nakon poroda. Može vam pomoći i oko prvog podoja, ako je potrebno. Stoji vam na raspolaganju za davanje odgovora o porodu i vašoj bebi i u pravilu se nalazi s vama unutar nekoliko tjedana da vidi kako ste vi i beba, da prođete kroz porod i da od vas dobije povratnu informaciju o svojoj usluzi.

Doula | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Doula na porodu

Postpartum doula

Postpartum doula pruža potporu tijekom perioda babinja - pomaže u brizi oko novorođenčeta, pripremi jela, čuvanju starije djece i čak u lakšim kućanskim poslovima, ovisno o dogovoru. Također pruža majci informacije o prehrani novorođenčeta te emocionalnom i fizičkom oporavku od poroda, a sve to poboljšava zadovoljstvo roditelja i smanjuje mogućnost pojavljivanja postporođajne depresije.

Postpartum doula podržava majku u majčinstvu i daje joj prostor da se osjeti kompetentnom da bude majka.

Doula na porodu ili partner? 

Istraživanja pokazuju da doula ne umanjuje partnerovo sudjelovanje u porodu, već dapače, podrška doule nadopunjuje i osnažuje partnerovu ulogu. Partneri često nisu sigurni koja je njihova uloga pa se uz prisustvo doule osjećaju samopouzdaniji i opušteniji jer dobivaju podršku koju inače ne bi imali.

Kod nas je u rodilištima još uvijek dozvoljen boravak samo jedne osobe u rađaoni, pa žene moraju birati između partnera i doule. U svijetu je sasvim normalno da uz majku može biti više osoba, pa se nadamo da će i u Hrvatskoj uskoro to postati praksa. No važno je znati da podrška doule nije bitna samo tijekom poroda, već i prije - u trudnoći, tijekom trudova, te nakon poroda i u periodu babinja. 

Doula | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Doula ili partner na porodu

Kako osoblje bolnica reagira na doule? 

U razvijenim zapadnim zemljama doule se smatraju podrškom bolničkom sustavu i medicinskom osoblju jer su trudnice uz pratnju doule zadovoljnije i pripremljenije za porod. Istraživanja pokazuju da prisustvo doule smanjuje potrebu za intervencijama i lijekovima, a majke imaju veće samopouzdanje, uspješnije doje, te manje obolijevaju od postporođajne depresije. Iz tog razloga bolničko osoblje doule prihvaća blagonaklono i kao pomoć, pogotovo u bolnicama u kojima se primalja brine za više trudnica odjednom i nije u mogućnosti cijelo vrijeme biti uz rodilju.

U Hrvatskoj je trenutno malo drugačija situacija jer se bolničko osoblje tek počinje upoznavati s radom doula. No sigurne smo da će se u nadolazećim mjesecima i godinama doule pokazati kao izvrsne suradnice medicinskom osoblju, jer zajednički nam je cilj pružiti trudnicama lijepo iskustvo poroda i rađanje zdravih i sretnih obitelji! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.