Trudnoća Porođaj 26. kolovoza 2016.

Partner na porodu smanjuje potrebu za lijekovima

porod, tata, partner, bolnica, trudnica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte koje su sve prednosti prisutnosti partnera ili bliske osobe na porodu i zbog čega je dobro da budući roditelji zajedno pohađaju trudnički tečaj

Povijesno gledano, žena pri porodu gotovo nikad nije ostajala sama. Uz nju su najčešće bili članovi njene obitelji, netko od prijatelja ili "starija žena s iskustvom". Naime, kako se trudnoća približava kraju žena postaje sve zabrinutija i javlja se često strah od rađanja.

Kako se riješiti straha prije poroda?

To je posebno izraženo kod prvorotki bez prethodnog iskustva koje sve svoje strahove i očekivanja oblikuju slušajući doživljaje drugih. U pravilu, od njih će čuti puno negativnih iskustava koji će u njima probuditi nepotrebno dodatno veći strah. Događaji s kojima ste suočeni dolaskom u rodilište (toaleta, brijanje, klistir) povećavaju već postojeći strah. Porast napetosti pojačava i percepciju boli.

Učvršćivanje emocionalne veze

Zato pri porodu žene najviše trebaju ohrabrenje i potporu. U porodu je iznimno važno da ne budete sami, da je s vama osoba za potporu koja vam ulijeva povjerenje, diše s vama, umiruje vas, drži za ruku, masira po leđima, tješi i ulijeva vam hrabrost. Potpora puna suosjećanja koju vam prije i tijekom poroda pruža osoba u koju imate najviše povjerenja, može smanjiti potrebu za farmakološkim ublažavanjem bolova i tako uljepšati iskustvo rađanja djeteta. Po slobodnom izboru trudnica ta osoba je najčešće partner.

Zagovornici nazočnosti partnera na porodu kažu da se time učvršćuje vaša emocionalna veza s partnerom, a olakšava vam i rađanje. To je najbolje opisao jedan tata koji je bio sa suprugom dok je rađala njihovo prvo dijete:

"Preporučujem svim očevima da budu u tim trenucima sa svojom ženom i djetetom. Ako to propustite, zaista puno propuštate. Naša bračna i ljubavna veza dobila je novu dimenziju zahvaljujući tome što sam bio u rađaonici, ali to ne mogu opisivati, to se jednostavno osjeća. Vidjet ćete, samo budite tamo. Ako budemo imali drugo dijete, ja ću sigurno biti."

Tata na porodu: da ili ne?

Trudnički tečajevi obavezni i za tate

Očevi se moraju pripremiti za ulogu koja im slijedi, a to znači da moraju upoznati proces rađanja, razumjeti trudove i sve to prihvatiti kao prirodni proces. Budući roditelji pohađaju perinatalne tečajeve kako bi mogli razumjeti što se događa za vrijeme rađanja. Cilj tečaja nije samo edukacija, nego postizanje osnovnog povjerenja i prijateljskog raspoloženja između polaznika i voditelja. U takvoj atmosferi podrška započinje već tijekom tečaja.

Dobra priprema partnera u porodu garancija je njegova samopouzdanja bez kojeg ni za vas od njega nema velike koristi. Partneri koji su pohađali perinatalne tečajeve mogu svojim suprugama pružiti ne samo psihološku potporu, nego im i pomoći da primijene ispravnu tehniku disanja, odnosno opuštanja. Osim toga, to je u sve većem broju hrvatskih rodilišta i uvjet koji partner ili osoba za potporu moraju ispuniti kako bi mogli prisustvovati porodu. Psihofizičkom pripremom nastoji vas se duševno i tjelesno pripremiti za porod i dočarati vam ljepote materinstva.

Partner porod podrška trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Predavanja se održavaju o određenim, prethodno navedenim temama, a o svakoj temi govori jedan od predavača kojemu je ona uže područje djelovanja. Cilj je takva pristupa učiniti porod što prirodnijim obiteljskim događajem, a ne nečime što biste najradije zaboravili onog časa kad za sobom zatvorite vrata rodilišta.

Mnoge žene donose pozitivna iskustva iz drugih sredina i traže jednak ili sličan pristup porodu i u sredini u kojoj žive. Kako bi se to postiglo, u većini slučajeva nije potrebno mnogo novca, nego samo malo dobre volje onih koji sudjeluju u porođaju.

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

Riječ budućim očevima

Kao otac, igrate važnu ulogu u trudnoći i porodu. Pošto ste odgovorni za nastanak djeteta, tako ste važni i u potpori da se dijete rodi. Dok rađa, žena ima potrebu osjećati se ugodno. Vaše prisustvo, ljubav i potpora pomoći će stvoriti savršen porod. Mnogi muškarci ne znaju gdje se uklapaju za vrijeme trudnoće.

U prošlosti, muškarci su bili isključeni iz procesa rađanja, njihovo prisustvo je bilo nepotrebno i neželjeno. Sada je poznato da prisustvo partnera u porodu može pomoći da porod prođe bolje, s manje intervencija. Zašto? Zato što vas žena treba! Vi ste joj najbolji prijatelj i oslonac, osoba kojoj vjeruje. Snažna povezanost između vas pomaže u osjećaju sigurnosti i povjerenja, a ti su elementi važni za uspješnu trudnoću i porod.

Dok je žena tek na početku trudnoće, u najranijim mjesecima, može biti teško shvatiti koliko se njeno tijelo i um mijenjaju. Strpljenje i razumijevanje su ključni u održavanju dobrih odnosa. Kako njezin trbuh bude rastao i dijete se počne micati, osjetit ćete te pokrete i čuti otkucaje djetetova srca. Sada je već lakše razumjeti što se događa.

Kako se trudnoća bude razvijala i porod se bude bližio, žena će se sve više oslanjati na vas. Njezine potrebe i želje bit će vam vodilja kako se ponašati. Taj proces je prirodan. Također ćete naučiti i koja je vaša uloga i koje su vaše potrebe. Kroz dobru komunikaciju sve će doći na svoje mjesto. Majka priroda ima savršen alat za učenje o roditeljstvu za oboje.

Porod je ženino vrijeme. Snaga u kojoj se njeno tijelo otvara i pomaže da se dijete rodi je iskonska snaga prirode. Ono što traži je ono što treba. Vaša partnerica reći će vam što želi ili što ne želi. I bit ćete ponosni na njezinu snagu. Vaša uloga je da 'plešete' po njenom i volite je tijekom tog veličanstvenog događaja.

Ipak, može vam biti teško gledati ju u boli, ali zapamtite da je to dobra i prirodna stvar koja pomaže u ostvarenju višeg cilja - dolasku vašeg djeteta na svijet. Porod tako postaje lakši. I zapamtite, vi ste u tom procesu vrlo važni.

Treba li i otac odlučivati o epiduralnoj na porodu?

Međutim, važno je i da znate što je vama ugodno. Na vama je da odlučite koliko ćete biti uključeni u porod. U našoj kulturi smo napredovali od toga da je muškarac bio potpuno isključen s poroda, do toga da mora biti prisutan. Na vama je da s partnericom odlučite što je najbolje. Trudnoća i porod događaju se samo nekoliko puta u životu, uživajte u tom dragocjenom doživljaju.

Biti otac čini vas dijelom evolucije, ne samo stvaranjem vaše djece nego i vaše unučadi i svih generacija koje dolaze iza vas.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.