Trudnoća Porođaj 16. svibnja 2014.

Najbolje rodilište u Hrvatskoj po izboru mama

rodilište
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U izboru za najbolje rodilište po preporuci mama, najviše glasova je dobilo rodilište u Pakracu, koje od 1. siječnja ove godine spada pod Opću županijsku bolnicu Požega. Pitali smo šefa rodilišta što misli zašto je upravo ovo malo rodilište proglašeno najboljim

Nakon što smo vas pozvali da na forumu preporučite rodilište s kojim ste zadovoljni, odabrali smo devet rodilišta koja su dobila najviše preporuka mama na forumu i Facebook stranici Klokanice. Iako je odabranih devet rodilišta iz svih dijelova Hrvatske dobilo i negativne komentare, ovih devet je ušlo u završni dio izbora tijekom kojeg su svi registrirani korisnici Klokanice od 8. do 14. svibnja mogli glasovati za najbolje.

Rodilište koje je dobilo najviše glasova u izboru za najbolje rodilište po preporuci mama s Klokanice je rodilište u Pakracu, koje od 1. siječnja 2014. spada pod Opću županijsku bolnicu Požega.

Topla i prijateljska atmosfera

Što misli zašto je upravo ovo rodilište dobilo najviše glasova mama s Klokanice, upitali smo šefa rodilišta u Pakracu, Branimira Dakića, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

"Smatram da se naše rodilište po ničemu pretjerano ne razlikuje od drugih rodilišta, ali možda su ga vaše čitateljice prepoznale kao najbolje zbog tople i prijateljske atmosfere medicinskog osoblja, što pacijenti uvijek osjete. Trenutno kod nas radi šestero liječnika i 15 medicinskih sestara i primalja, svih životnih dobi, što je spoj iskustva i mladosti", kaže šef pakračkog rodilišta u koji dolaze rađati žene iz Pakraca, ali i Daruvara, Bjelovara, Popovače, Kutine, Novske, Garešnice i drugih mjesta okolnih županija.

Rodilište u Pakracu, koje od 2012. ima i status "Rodilište - prijatelj djece", bilo je zatvoreno u vrijeme rata, od 1990. do 1997. kada je ponovno otvoreno, a u njemu na svijet dolazi oko 600 beba godišnje.

Iako donacije nažalost često zaobilaze ovo rodilište, koje još uvijek raspolaže opremom od 1997. godine, ovo rodilište od naših je čitateljica ocijenjeno kao iznimno čisto i uredno. Šef rodilišta, dr. Dakić objašnjava da se u rodilištu nalazi 16 kreveta, a imaju i uređen apartman u kojem se dnevni boravak naplaćuje 300 kuna. Ovo je i prvo rodilište u Hrvatskoj koje ima i dogovor s Udrugom doula, ženske podrške prije, tijekom i nakon poroda.

"Najveći nedostatak trenutno je mali broj anesteziologa, pa žene uglavnom nemaju mogućnost primiti epiduralnu, ali što se tiče poroda, samo oko 15 posto ih završava carskim rezom, 2 do 3 posto vakuumom, a epiziotomija je nužna u oko 20 posto slučajeva", objašnjava ginekolog i ističe da je pravilan pristup najvažniji u odnosu osoblja i pacijentice te da se bez straha ulazi u rađaonu.

"Puno žena vodi trudnoću u našoj bolnici, pa imamo prilike i prije se upoznati. Nudimo i trudnički tečaj na kojem trudnice i njihovi partneri mogu saznati što ih očekuje na porodu", kaže ginekolog i savjetuje trudnicama da posjete rodilišta prije nego odluče gdje će roditi.

U raspravi na forumu možete pročitati u kojim rodilištima su rodile druge mame, kakva su njihova iskustva te dodati svoju preporuku! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.