Trudnoća Porođaj 11. svibnja 2013.

Sedam savjeta za partnera na porodu

Tata trbuh trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nemojte se ponašati kao trener koji će rodilji ponavljati 'Opusti se' ili 'Diši', a ako snimate ili fotografirate porod, pazite da se ne pretvorite u snimatelja. Pročitajte što je još važno ako svojoj partnerici želite biti prava podrška

Partner ili bliska osoba na porodu može smanjiti potrebu za farmakološkim ublažavanjem bolova i uljepšati iskustvo rađanja, no da bi to bilo zaista ugodno iskustvo za oboje važna je dobra priprema. Kao partner na porodu informirajte se unaprijed o samom procesu poroda i svemu što se sa ženom u tim trenutcima događa, kako biste joj dali podršku koju tada treba:

1. Osigurajte minimum privatnosti

Privatnost je najvažnija pa ako ste se već zatekli u rodilištu nastojite ženi osigurati barem nužni minimum. Raspitajte se koliko će medicinskog osoblja biti na porodu i što je uloga svakog pojedinog člana ekipe te pokušajte pregovarati da se njihov broj reducira na nužni minimum.

2. Ne ometajte ženino povlačenje u sebe

Kad trudovi krenu većina je žena aktivna, brbljava i hiperaktivna. Kako kreće porod, kemijsko-hormonalne promijene preuzimaju kontrolu i trudnica se počinje povlačiti u sebe, postaje tiha, počinje joj ići na živce neobavezno brbljanje, govori sve sporije i gubi zanimanje za aktivnosti kojima ste se do maloprije bavili. Osim kad je prekinuta trudovima, izgleda kao da je u nekom uspavanom transu. Sve su to dobri znakovi koji pokazuju kako se lijeva, racionalna strana mozga, povukla pred intuitivnom desnom stranom. Govorite tiho i polako, služite se samo jednostavnim rečenicama i izbjegavajte ometati to stanje porodnog transa i koncentracije.

3. Čitajte neverbalne poruke

Većina žena kad krene porod više nije u stanju jasno formulirati svoje želje stoga je na vama da pokušate pretpostaviti što joj treba. Na primjer nježan dodir, masaža, vlažan ručnik kojim ćete joj odstraniti znoj s čela. U svakom slučaju izbjegavajte pitanja koja od nje traže da odluči između dvije ili više ponuđenih opcija. Ponudite jednu. Bude li odgurnula ruku kojom joj pokušavate maknuti kosu s čela ili slično, nemojte to doživljavati osobno. Radije pratite što se pokazalo da joj odgovara i nastojite to ponavljati. Prije poroda možete dogovoriti i neverbalne znakove kojima će vam žena koja rađa dati da ili ne odgovor na ono što ste joj ponudili podizanjem jednog ili dva prsta ili slično.

4. Ne ponašajte se kao strogi trener

Nemojte se ponašati kao trener koji će joj ponavljati 'Opusti se' ili 'Diši' jer to može biti strašno iritantno. Najprije, da se može opustiti vjerojatno bi to vrlo rado učinila, a potom, tehnike disanja koje ste učili na trudničkim tečajevima u tom će presudnom trenutku ona nagonski prilagoditi situaciji u kojoj se nalazi. U najgorem slučaju, budete li joj za vrijeme poroda dijelili lekcije o tome kako treba disati, opustiti se ili tiskati, žena će se izgubiti u sumnjama kako ništa ne radi kako bi trebala. Pokažite joj dakle na svaki način koliko vjerujete u nju i njezinu sposobnost da donese dijete na svijet. Služite se afirmativnim rečenicama koje mogu pomoći opuštanju tipa: Kod svakog izdaha tvoji se ligamenti (cerviks, zglobovi...) opuštaju, otvaraju..., Osjeti kako se tvoja zdjelica (cerviks, bedra) opuštaju sa svakim izdahom. Jednako tako joj smirenim, tihim glasom prenosite afirmativne poruke: Svi kažu kako ti ide odlično; Još malo i upoznat ćemo našu bebu...

5. Pazite da vam dah bude svjež

Kako bi zadržale snagu, majke bi trebale jesti u vrijeme prvih trudova, no kad porod krene većini je već sam miris hrane odbojan. To nije razlog da i vi ostanete gladni i zato se nemojte osjećati krivi ako napustite rađaonicu na koju minutu da biste nešto prezalogajili. Nakon obroka, međutim, operite zube i isperite ih kakvom tekućinom, kako se hrana ne bi osjetila u vašem dahu.

6. Nježno najavite svoj odlazak iz rađaonice

Ako morate napustiti rađaonicu zbog toaleta, hrane ili bilo kojeg drugog razloga učinite to suptilno. Umjesto da ženi kažete 'Ja sad idem', recite joj radije 'Vraćam se odmah, moram samo (pojesti nešto, otići na toalet...)'.

7. Budite podrška, a ne snimatelj

Kamere i foto aparati dobro su došla tehnologija zahvaljujući kojoj ćete i vi i vaše dijete imati uspomenu na veliki dan. Ipak, pazite kako se ne biste pretvorili u snimatelja umjesto u podršku, a na taj način vrlo je vjerojatno da ćete, skriveni iza objektiva, propustiti kakav važan trenutak rađanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.