Trudnoća Trudnica 21. ožujka 2014.

Kako se riješiti straha prije poroda?

trudnica trbuh
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnice u forumu Klokanice raspravljaju čega se sve boje u trudnoći i što im je pomoglo da umanje taj strah, a psihologinja Lana Žigić pojasnila nam je zašto je dobra priprema vrlo bitna za porod, ali i samu trudnoću

Bojite li se poroda? Je li vas strah boli, trudova ili vas najviše brine hoće li s bebom biti sve u redu? Ne brinite, niste jedine. Buduća mama venera u forumu Klokanice otvorila je temu panika prije poroda te zapitala druge trudnice kako se nose sa strahom prije poroda.

"Meni je zlo od same pomisli na porod, bol, epiduralnu, epiziotomiju, a najviše od svega brinem se hoće li sve dobro proći. Trenutno sam u šestom mjesecu trudnoće i kako se bliži vrijeme termina sve me više hvata panika", napisala je venera. Iako uživa u iščekivanju prve bebe, i čitateljica monika32 boji se poroda prije svega zato što, napisala je u forumu, ima nizak prah boli, no odlučila je pokušati umanjiti taj strah odlaskom na trudnički tečaj. Strah od toga kako će proći porod čitateljica Imanni pokušala je riješiti odlaskom na tečaj opuštenog rađanja.

"Mene je isto tako u 6. mjesecu uhvatila panika oko poroda. Onda smo išli na tečaj opuštenog rađanja pa sam se malo umirila. Sad sam dva tjedna do termina i opet sam malo u strahu, ali želja da napokon vidim bebu je veća. Znam da boli, da boli jako, ali tada brzo pomislim na svoju bebu i sav strah prođe", napisala je svoje "sredstvo za smirenje" Imanni.

Različite vrste strahova

Psihologinja Lana Žigić objasnila nam je kako su strahovi u trudnoći normalni i dokle god to ne ometa njihovo svakodnevno funkcioniranje, ne treba stvarati dodatnu zabrinutost.

"Bitno je biti svjestan svojih misli, osvijestiti radi čega ste zabrinuti i razmisliti koliko su realni ti strahovi", kaže psihologinja te objašnjava kako se strah i panika javljaju u situacijama koje osobe procjenjuju kao opasne i prijeteće s time da je panika intenzivniji osjećaj od straha te sadrži još jedan dodatan osjećaj, osjećaj bespomoćnosti.

"Postoje različite vrste strahova pa su tako neke žene zabrinute hoće li porod proći u redu ili hoće li biti nekih komplikacija, hoće li izdržati bol na porodu, kako će funkcionirati kad dođu kući s djetetom, hoće li biti dobre majke i slično", kaže magistra psihologije u edukaciji za bihevioralno-kognitivne terapije.

Neke čitateljice u forumu komentirale su kako im se strah počeo javljati od trenutka kada im je počeo rasti trbuh, dok su neke poželjele pobjeći od svega tek kada su krenule u rodilište.

"Mene nije bilo strah dok me nisu priključili na infuziju prije samog carskog, takva panika i strah me ulovio da sam onako skroz gola htjela pobjeći glavom bez obzira, nikad u životu to nisam osjetila", podijelila je svoje iskustvo snoopyca.

Priprema za porod

Psihologinja kaže kako ne postoji jasan period tijekom trudnoće kada je strah izražen jer se kod nekih žena javlja na samom početku trudnoće, ponekad tek u drugom tromjesečju, a neke žene počinju se bojati kada počnu pripreme za porod.

"U prvom tromjesečju promjene na fizičkom planu često nisu vidljive, no žene često brinu oko gubitka djeteta što izaziva brojne i burne strahove i emocije. Takvi strahovi su u potpunosti normalni i prirodni. Nakon što strahovi i anksioznost iz prvog tromjesečja nestaju, javljaju se emocionalne promjene drugog tromjesečja. Često se javljaju brige vezane uz povećanje tjelesne težine što može dovesti do nižeg samopoštovanja. U trećem tromjesečju počinju pripreme za porod te se žena treba nositi s već jako vidljivim fizičkim promjenama. U ovom razdoblju strah od gubitka djeteta već polako nestaje, no javlja se novi strah – strah od dolaska bebe, uz naravno brige o porodu", opisuje Lana Žigić.

Važnost trudničkih tečajeva

Čitateljice u našem forumu pišu kako su paniku prije poroda pokušale riješiti dobrom pripremom, odnosnom pohađanjem trudničkog tečaja, a prisustvo partnera na porodu prema iskustvima našim čitateljica također može umiriti buduću mamu.

"Ja sam također strašno paničarila prije poroda što je izvuklo najgoreg štrebera u meni i natjeralo me da se do najzadjeg detalja pripremim na to. Željela sam znati sve što me čeka. Istraživala sam sve živo o porodu, da bih na kraju odlučila kakav porod želim. Htjela sam prirodni porod, bez epiduralne, bez lijekova protiv bolova, a ostalo samo po najnužnijoj potrebi.. I tako oko svih detalja.
To mi je ulijevalo sigurnost jer sam tip koji se smiri tek kad zna što ga čeka. Također, sve naučeno sam prenijela i mužu, da i on bude spreman na sve"
, napisala je Orhideja. I čitateljica IvaP tijekom trudnoće pročitala je hrpu literature, a pohađanje trudničkog tečaja još ju je više pripremilo na ono što ju čeka u rađaonici.

Psihologinja Lana Žigić slaže se kako je dobra priprema vrlo bitna za porod, ali i samu trudnoću. Važno je pročitati osnovnu trudničku literaturu kako bi se trudnica pripremila na sve promjene koje ju očekuju, a trudničke tečajeve dobro je pohađati jer je moguće dobiti puno informacija o porodu i razdoblju nakon poroda. Partneri svakako trebaju razgovarati s budućim mamama o njihovim strahovima, osjećajima i problemima, a odluku o tome hoće li voditi partnera na porod, žene trebaju donijeti individualno ili zajedničkom odlukom s partnerom.

"Nekim ženama partner na porodu može pomoći, dok nekima to može predstavljati dodatan izvor stresa", objasnila je psihologinja te napomenula kako je porod individualan događaj te ga svaka žena doživljava na svoj način.

Bojite li se vi poroda? Uključite se u naš forum i podijelite svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.