Trudnoća Porođaj 12. rujna 2021.

Primalja savjetuje kako olakšati porod i smanjiti traumu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci upozoravaju da je sve veći broj perinealnih trauma, riječ je o oštećenjima vaginalne kože, razderotinama i ranama

Postoje mnoge "priče i zablude" o porođaju - tako je jedna od tih koje se prenose od starijih primalja da žena tijekom poroda treba tiskati. No, novi programi modernih primalja upućuju na to da bi žene tijekom trudova trebale usporiti i biti u različitim položajima. 

Novi protokol u Medway Foundation Trust u Kentu u Velikoj Britaniji, smanjio je broj slučajeva perinealnih trauma sa sedam posto na samo jedan posto, te je uspješno smanjio nenamjerna oštećenja na tijelu za čak 85% u nekim rodilištima.

Vedrana Jukić Možda te zanima... 'Zbog pucanja i više od 100 šavova, nakon poroda počinje moja noćna mora' Roditelji

Program je nastao kao odgovor na poziv Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa (RCOG) i Kraljevskog koledža za primalje nakon što su izašli zabrinjavajući podaci da je teške perinealne traume doživjelo skoro 14 000 žena u 2013. i 2104. godini.

Devet od deset žena doživjelo je neku ozljedu tijekom poroda, a u težim slučajevima ovo može dovesti do problema s inkontencijom te cijelim nizom drugih komplikacijama.

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Glavna primalja Dot Smith u Medway Foundation za to krivi pogrešno shvaćanje da žene u trudovima trebaju tiskati. "Kada vidimo 22 slučaja s ozljedama trećeg stupnja u jednom mjesecu, onda kažemo: "Ovo nije dobro", objasnila je Smith za Daily Mail.

Umjesto toga, nove smjernice ohrabruju žene da probaju različite položaje tijekom poroda kao što su stajanje, oslanjanje ili položaj na koljenima i da im pomognu treneri za disanje kroz trudove. Također, primalje žele smanjiti izvlačenje bebe tijekom poroda te olakšati majci porod na druge načine. Rezultati projekta su objavljeni u časopisu "European Journal Of Obstetrics & Gynaecology And Reproductive Biology".

bol u leđima Možda te zanima... Primalja savjetuje: Kako ublažiti bol tijekom trudova? Trudnoća

Koliko je važan položaj tijekom rađanja ističe i Barbara Finderle, primalja i predsjednica Komore primalja, te objašnjava kako je oblikovan porođajni kanal. "Zapravo je porođajni kanal oblikovan kao slovo "J", a ne ravna crta. Dijete ne izlazi samo ravno dolje i van. Ono izlazi ravno, pa zatim gore preko zdjelice", objasnila je u svom tekstu 5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima "Rađanje je dovoljno naporno samo po sebi, bez da ležite na leđima s nogama u zraku. Ipak, ako osjećate da je za vas prirodno ležati na leđima pri porodu, onda svakako trebate pratiti taj svoj osjećaj", dalje je napisala.

Što trebate znati o vaginalnom pucanju tijekom porođaja?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.