Beba Mama poslije poroda 08. listopada 2015.

Žene nitko ne priprema za burne promjene nakon poroda

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Razdoblje babinja traje šest tjedana, tijekom kojih majka prolazi kroz brojne fizičke, hormonalne i emocionalne promjene, a često je sva njezina pažnja, kao i pažnja okoline, usmjerena samo na dijete

S porođajem počinje razdoblje života žene kojem nije posvećeno dovoljno pažnje; sva emocionalna i socijalna briga okrenuta je prema djetetu, dok majka često ostaje zapostavljena i nezbrinuta. Puerperij, odnosno babinje, traje šest tjedana i to je razdoblje involucije genitalnih organa, ali i vraćanja ostalih organskih sustava žene u funkcioniranje kao prije početka trudnoće.

Promjene na dojkama i spolnim organima

Prva dva-tri dana po porodu, kada započinje dojenje, često su posebno teška, jer žene za njih nisu pripremljene, kao što nisu upućene ni u samu tehniku dojenja. Događaju se burne promjene tijela, poput nabreknutosti dojki s pojačanim vaskularnim crtežom i mijenjanjem konzistencija dojki unutar kratkog vremena. Mastitis, to jest upala dojke često se pojavljuje tijekom prvih tjedana po porodu, ali i u kasnijim mjesecima. 

Bezbrižna trudnoća, porođaj i babinje 

Odgovore na sva svoja pitanja o zdravlju žene tijekom trudnoće, porođaja i u prvim tjednima nakon porođaja, možete dobiti na radionici "Bezbrižna trudnoća, porođaj i babinje" koju vode certificirana aromaterapeutkinja, joga učiteljica, Fertile Body Method terapeutkinja, hipnoterapeutkinja i doula Petra Brzović i ginekologinja dr.sc. Ulla Marton. Sljedeći termini održavanja radionice su u subotu, 10.10.2015. od 10 do 13 sati, te u utorak 20.10. u 18 sati u Zivia studiju, Kamaufova 14. Više informacija i prijave

Metaboličko-imunološke snage tijela ne ulaze u ravnotežu u prvim danima babinja i time je tijelo izloženo brojnim nepogodnim čimbenicima. Meki dijelovi porođajnog kanala, kao i samo materište iznimno je pogodno za razvoj infekcije kroz otvorne krvožilne i lifne puteve, s mogućim širenjem u ostale dijelove tijela. 

Promjene mekih dijelova porođajnog kanala, kao što je zadebljanje stjenke rodnice (uslijed nagnječenja mekog tkiva i stvaranja edema) te urez međice, često izazivaju osjećaj nelagode. Kod brojnih žena raste strah od spolnog odnosa te se osjećaju neprivlačno. 

Hormonalne i emocionalne promjene

O problematici emocionalnih promjena koje obilježavaju razdoblje babinja rijetko se javno raspravlja. Nagla promjena fizičkog stanja (porod i porod posteljice kao hormonskog generatora) u iznimno kratkom vremenu za posljedicu ima dinamičnu mijenu hormonskog statusa pa tako i promjenu molekularnih mehanizama u mozgu, što može prouzročiti psihoze u ranom, ali i u kasnijem babinju (12.-14. dan babinja). 

Endokrini poremećaji te infektivni i toksični agensi mogu prouzročiti pojavu psihotičkih problema tijekom babinja. Ovo ostaje intenzivno, a nedovoljno artikulirano razdoblje u životu žene, koje zahtjeva pomni nadzor, kako od strane okoline tako i od strane liječničkog osoblja. 

Razdoblje babinja ipak ne mora biti neugodno, a od velike pomoći može biti već prihvaćanje da je u redu ponekad biti loše, da je normalno da je nekad teško, i da je ovo nešto što većina žena prolazi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.