Trudnoća Porođaj 02. svibnja 2013.

Porod u vodi olakšava trudove

Trudnica trudnoća porod u vodi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Porod u vodi olakšava trudove, smanjuje potrebu za urezom međice, a novorođenčetu omogućuje nježniji dolazak na svijet, jer se rađa iz vode u vodu, što ublažava stres koji dijete proživljava prilikom promjene temperature pri dolasku na svijet

Porod u vodi jedan je od načina rađanja radi što prirodnijeg pristupa porodu. Jedan od važnijih ciljeva kod planiranja poroda u vodi uspostava je prisnog kontakta, povjerenja i suradnje između vas i cijelog zdravstvenog tima. Vaša želja za rađanjem u vodi ipak je osnovni preduvjet.

Svaka zdrava trudnica koja nije izvan trudnoće bolovala niti je tijekom trudnoće imala zdravstvenih problema može rađati u vodi. Sve trudnice s jednoplodnom trudnoćom u terminu, s plodom u stavu glavicom prema dolje i spontano započetim trudovima kandidati su za porod u vodi.  

Idealna temperatura vode i zraka

 • Prostor u kojem se odvija porod u vodi mora biti ugodan, smirujući.
 • Temperatura zraka treba biti 24 °C bez strujanja.
 • Temperatura vode odgovara tjelesnoj temperaturi od 37 °C, odnosno možete sami namještati temperaturu vode, ali ne smije biti toplija od 37 °C.
 • Voda u kadi za rađanje protočna je i istodobno lagano masira.
 • Dok sjedite, trbuh je potpuno pod vodom, do razine grudi, a kod klečanja uz oslanjanje na pete voda doseže malo ispod grudi. Bilo koja niža razina vode nije pravo uranjanje u vodu i neće pružiti učinak uzgona i rezultirati kemijskim i hormonskim promjenama koje omogućuju bolje napredovanje poroda.

Obavezne pretrage na HIV i klamidiju

Zainteresirani za porod u vodi obaviti će u rodilištu informativni razgovor gdje će ih uputiti na obavezne pretrage krvi i izlučevinama prenosivih bolesti (HBV, HCV, HIV), te mikrobiološke pretrage cervikalnog brisa i brisa na klamidiju trahomatis. Tri do četiri tjedna prije termina obavezan je pregled kako bi se potvrdilo da ispunjavate uvjete za rađanje u vodi.

Tijekom pripremnih razgovora vama i partneru preporučit će se pohađanje psihofizičkih tečajeva pripreme za porod kako bi se upoznali s osnovnim značajkama normalne trudnoće i urednog tijeka poroda. Važno je znati koja su vaša očekivanja i upoznati vas sa stvarnim mogućnostima.

Pripreme za ulazak u vodu

Odmah nakon dolaska pregledat će vas vanjskom i unutarnjom pretragom. Prisutnost dobrih porodnih trudova i nalaz na ušću koje je otvoreno minimalno 3-4 centimetra, rodnički dio u nestajanju, znak su početka poroda. Pripreme su iste kao i za porod na krevetu, ali uz obavezno klistiranje i tuširanje. CTG-om se dvadesetak minuta snima srčana akcija fetusa istovremeno prateći trudove.

Prije ulaska u vodu poželjno je da koristite gimnastičku loptu koja potiče prirodno pojačavanje trudova i mobilnost zdjelice. Nakon spontanog početka poroda trudovima ili prsnućem vodenjaka (plodovih ovoja) uz naknadnu pojavu trudova utvrđuje se ulazak u aktivnu fazu poroda. Tada ulazite u bazen s vodom gdje ćete provesti prvo i drugo porodno doba ukoliko porod uredno napreduje.

Prvo i drugo porodno doba

Tijekom boravka u vodi obvezatno se prate vaši vitalni znakovi, temperatura vode i zraka te vitalnost i kondicija fetusa. Za vrijeme boravka u vodi poticat će vas da što češće mijenjate položaj i da zauzmete onaj koji vam najviše odgovara, što omogućuje bolje napredovanje poroda.

Pravilno disanje za vrijeme trudova i opuštanje tijela koje pluta u vodi, preduvjet su normalnog napredovanja poroda. Tijekom poroda smijete piti tekućinu. Svaka dva sata izlazit ćete iz vode ako nije dovršeno prvo porodno doba.

Kemijski i hormonski učinak uranjanja u kadu dogodi se za najmanje 20 minuta i najsnažniji je nakon otprilike 90 minuta. Zbog toga se savjetuje promjena okoline nakon otprilike dva sata boravka u kadi, primjerice izlaženje iz kade i lagana šetnja.

Povratak u vodu nakon 30 minuta ponovno će aktivirati kemijske i hormonske procese u tijelu, uključujući naglo i snažno otpuštanje oksitocina. Međutim, vrlo je često prvi boravak u vodi ujedno i jedini jer porod vrlo brzo napreduje.

Otvaranje ušća i spuštanje glavice utvrđuje se, ukoliko je to potrebno, unutarnjim pregledom koji se može obaviti u vodi. Hoćete li roditi u vodi ovisi o pravilnu napredovanju poroda te procjeni primalje odnosno porodničara (opstetričara). Kada je ušće potpuno otvoreno, započinje drugo porodno doba, odnosno doba izgona djeteta. Urez međice ne izvodi se svakoj rodilji, ali ako je potreban, može se učiniti u vodi.

Dijete rođeno pod vodom

Primalja prihvaća novorođenče na jednak način kao na stolu za rađanje, no dijete drži potpuno pod vodom kako bi se spriječio refleks udisanja dok je još u vodi. Nakon poroda cijelog tijela novorođenče se još kratko zadrži pod vodom, a zatim, licem prema površini, vadi iz vode i stavlja vam se na grudi. Slijedi presijecanje pupkovine nakon prestanka pulsiranja.

Novorođenčad rođena u vodi obično slabije i manje plaču, a ostanak uz vas pridonosi boljoj emocionalnoj povezanosti vas i djeteta. Odmah po porodu djeteta ispušta se voda iz bazena jer slijedi doba posteljice.

Treće porodno doba – doba posteljice, nadzire se u kadi, ali bez vode kako bi se izbjegla teoretska mogućnost embolije vodom. Nakon porođaja posteljice utoplit će vas u krevetu. Ako je potrebno, zašit će vam međicu. Obavezno se kontroliraju vitalni znakovi, količina krvarenja i involucija uterusa.

Nakon porođaja u vodi obavlja se dezinfekcija kade za rađanje te se uzimaju brisovi kade za mikrobiološku pretragu.

Prednosti poroda u vodi

 • Veća tjelesna opuštenost jer se mišići u vodi lakše opuštaju te se troši manje energije nego što bi se trošilo da su napeti, a zbog toga i trudovi traju kraće.
 • Lakše podnosite trudove i ugodnije se osjećate u stankama između trudova, što štedi energiju te ćete stoga tijekom poroda biti manje umorni i iscrpljeni.
 • Ujednačenije disanje jer se zbog veće opuštenosti izbjegava hiperventilacija koja inače pojačava bol.
 • Smanjenje težine tijela u vodi omogućava veću pokretljivost pa ćete lakše odabrati ugodniji položaj.
 • Topla voda ublažava bolove i druge smetnje tijekom poroda. Bol je u vodi smanjena i do 50 posto budući da se djelovanjem tople vode pojačano luče endogene tvari koje ga ublažavaju. Epiduralna anestezija kod poroda u vodi nije moguća.
 • Učinkovitiji su trudovi, povećana produkcija hormona te povećano izlučivanje endorfina i oksitocina zbog čega tijekom poroda u vodi u pravilu nema medikamentne primjene oksitocina.
 • Smanjen je pritisak na glavnu venu.
 • Smanjen je pritisak na abdominalne mišiće, zglobove i ligamente.
 • Rjeđe je potrebno učiniti urez međice, jer je međica u vodi smekšana i podatna, a ujedno su i rjeđi razdori međice.
 • Porod u vodi omogućuje novorođenčetu nježniji dolazak na svijet, jer se rađa iz vode u vodu, pa se potom iznosi na zrak, što ublažava stres koji dijete proživljava prilikom promjene temperature pri dolasku na svijet.
 • Bolja je oksigenacija fetusa, više su vrijednosti pH u krvi pupkovine.
 • Apgar ocjena novorođenčeta u prvoj i petoj minuti je viša.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.