Trudnoća 22. veljače 2023.

8 sjajnih stvari zbog kojih bi trebala piti bademovo mlijeko u trudnoći

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bademovo mlijeko je prvi izbor mnogih koji odluče prijeći na vegansku prehranu ili tek prestati piti kravlje mlijeko. Često se na to odluče i trudnice, a evo nekih razloga zašto je to uistinu dobra odluka.

Nije rijetkost da trudnici najednom počne smetati kravlje mlijeko. Baš kao što često smetaju brojni drugi mirisi, tako trudnicama zna smetati i miris kravljeg mlijeka, pa tada često potraže zamjenu za ovo mlijeko. Jedna od pametnih zamjena je bademovo mlijeko.

Možda te zanima... Žudnja u trudnoći: Zašto si gladna 'hrane za utjehu'? Trudnoća

Bademovo mlijeko koristi se još od srednjeg vijeka zbog svojih pozitivnih utjecaja na zdravlje, ali kad ga uključuješ u prehranu, važno je najprije proučiti sve o ovom biljnom mlijeku, jer može imati i određene nuspojave. Jedan od razloga protiv mogu biti alergije, ali pročitaj najprije sve što trebaš znati o bademovom mlijeku.

Zašto bademovo mlijeko?

Ako tražiš razloge za konzumaciju bademovog mlijeka, evo nekih od njih:

1. Bogato antioksidansima

Bademovo mlijeko sadrži vitamin E koji ima antioksidativna svojstva. Može pomoći u sprječavanju oksidativnog stresa koji dolazi sa svime što ti se događa u trudnoći.

Inače, nedostatak vitamina E tijekom trudnoće može dovesti do preeklampsije i premale porođajne tjelesne težine.

2. Održava srce zdravim

Bademovo mlijeko sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju zdravlja srca.

3. Bogat izvor vitamina i minerala

Bademovo mlijeko je bogat izvor esencijalnih vitamina i minerala kao što su:

  • Kalcij
  • vitamin A
  • Vitamin B12
  • Vitamin D

4. Izvrsna opcija za vegane

Ako si na veganskoj prehrani, bademovo mlijeko je napitak za tebe. Ne sadrži nusproizvode životinjskog podrijetla i savršeno će se uklopiti u tvoju vegansku trudničku prehranu.

5. Dobar za zdravlje kostiju

U trudnoći kosti trebaju dodatnu prehranu. Zato je tijekom trudnoće potrebno da prehrana bude bogata kalcijem. Bademovo mlijeko izvrstan je izvor kalcija i pomoći će kostima da ostanu zdrave i jake.

6. Sprječava visoki krvni tlak

Visoki krvni tlak je ozbiljan problem tijekom trudnoće jer može dovesti do preeklampsije. Kalcij u bademovom mlijeku može uvelike pomoći u održavanju razine krvnog tlaka pod kontrolom.

7. Pomaže držati pod kontrolom gestacijski dijabetes

Ako imaš gestacijski, odnosno trudnički dijabetes, bademovo mlijeko je dobar izbor. Sadrži 'dobar' šećer koji ne utječe negativno na tijelo i može ti pomoći lakše držati dijabetes pod kontrolom.

8. Održava kožu zdravom

Problemi s kožom tijekom trudnoće nisu neuobičajeni. Vitamin E prisutan u bademovom mlijeku može pomoći u liječenju akni i pigmentacije te učiniti tvoju kožu zdravom i blistavom.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Na što paziti prije konzumacije

Dakle, ovo su neki od razloga zašto će bademovo mlijeko biti odličan dodatak trudničkoj prehrani. Uvijek postoji i ona druga strana. Bademovo mlijeko i trudnoća uvijek ne idu ruku pod ruku. Neki od razloga zašto bademovo mlijeko možda neće biti dobar izbor za tebe uključuju sljedeće:

1. Nizak udio masti i kalorija

Bademovo mlijeko je niskokalorično i ima manje masti u usporedbi s, na primjer, sojinim. Moglo bi se tako dogoditi da nemaš dovoljno energije ako ne unosiš dovoljno masti i kalorija preostalom prehranom.

2. Može izazvati alergiju

Ako si alergična na orašaste plodove, bademovo mlijeko neće biti sigurna opcija za tebe. Alergijska reakcija može biti opasna u trudnoći.

3. Može oštetiti štitnjaču

Badem je goitrogena namirnica, što znači da onemogućuje pravilno preuzimanje joda iz krvi, a to je važno za pravilan rad štitnjače. Ako patiš od poremećaja rada štitnjače, izbjegavaj bademovo mlijeko.

Druge goitrogene namirnice su soja, kupus, kelj, brokula i lan.

4. Loš izvor proteina

Nije dobar izbor za vegetarijance, koji mogu dobiti bolje proteine ​​iz kravljeg mlijeka.

Važna pitanja o bademovom mlijeku

Je li tijekom trudnoće bolje bademovo ili sojino mlijeko?

I bademovo i sojino mlijeko sigurni su za konzumaciju tijekom trudnoće i nude različite hranjive tvari. Stoga treba odabrati ono pravo na temelju svojih potreba. Obogaćeno bademovo mlijeko sadrži velike količine kalcija, vitamina E, folne kiseline i željeza, dok je sojino mlijeko bez kolesterola, bogato je kalcijem i sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv raka.

Je li sigurno piti bademovo mlijeko svaki dan tijekom trudnoće?

Obogaćeno bademovo mlijeko može pomoći trudnicama da zadovolje dnevne potrebe za hranjivim tvarima. Međutim, posavjetuj se sa svojim liječnikom oko toga trebaš li ga svakodnevno konzumirati.

Koliko mlijeka trudnica treba popiti dnevno?

Konzumacija tri šalice mlijeka s niskim udjelom masnoće pomoći će zadovoljiti jednu trećinu dnevnih potreba za proteinima tijekom trudnoće. Ipak, provjeri sa svojim liječnikom koliko je mlijeka idealno za tvoju trudnoću.


Možda te zanima... 7 promjena kroz koje može proći tvoja vagina tijekom trudnoće Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.