Trudnoća Porođaj 27. listopada 2022.

Epiduralna: Istina o mogućim nuspojavama za mamu i bebu

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pitate li se je li epiduralna pravi izbor za vas i vašu bebu? Pročitajte sve o mitovima, mogućim nuspojavama i prednostima epiduralne prije nego donesete odluku

Epiduralna na porodu ili ne? To je teško pitanje za buduće mame, posebno kada su prvorotkinje i nemaju iskustva s porodom niti trudovima. No, jednu stvar treba razjasniti: Ne postoji ništa sramotno u uzimanju epiduralne koja može pomoći otupiti bol trudova i sam porod.

trudnica bolnica Možda te zanima... Treba li uzeti epiduralnu i olakšati si porod? Trudnoća

"Suprotno popularnom vjerovanju, ne postoji igla u vašoj kralježnici s epiduralnom", objašnjava ginekolog Chase White i dodaje kako je lijek za smanjenje bolova pružen kroz fleksibilan kateter koji 'miruje' u tzv. epiduralnom prostoru. Epiduralni prostor 'potencijalni'  je prostor koji oblaže tvrdu moždanu ovojnicu koja ovija mozak, leđnu moždinu, tekućinu koja ih ovija i njihove ovojnice. S vanjske strane epiduralnog prostora nalaze se kralješci i ligamenti koji spajaju kralješke. "Ono što na kraju osjećate je smanjeni osjećaj u donjoj polovici tijela", objašnjava ginekologinja Jennifer Gattuso.

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

Iako je epiduralna sigurna, a šanse za komplikacije vezane za epiduralnu su manje od tri posto, postoji puno mitova o nuspojavama epiduralne za mamu i bebu. Dobro je znati koji su rizici epiduralne točni, a koji su netočni, kako biste mogli sa svojim liječnikom odlučiti koja je najbolja odluka za vas.

Nuspojave za mamu

Rađanje bebe nije lagan posao, a neke mame pretpostavljaju da je bol koju su iskusile potaknuta zbog epiduralne. Zapravo, bolovi su dio poroda, zbog toga se i zove porođajna bol. "Primjerice, često se pogrešno krivi epiduralnu za bol u leđima", govori primalja Kara Manglani. Istina je da se bol u leđima pojavljuje jer se mijenja položaj zdjelice tijekom poroda

Paraliza je još jedan uobičajen mit vezan za epiduralnu. "Jedan od najvećih strahova budućih majki je da se boje kako će ih epiduralna ostaviti paralizirane", govori ginekolog David Jaspan. Iako su paraliza leđne moždane ili trajna neurološka ozljeda moguće, one su i jako rijetke - 1 na 100 000 žena ih doživi. "Epiduralna je zapravo 'smještena' ispod, gdje relativno čvrsta struktura leđne moždine završava", objašnjava dr. Jaspan. 

Neke mame uskraćuju si epiduralnu jer misle kako će ona produžiti porod. Iako je to često mišljenje, mnoga istraživanja potvrdila su kako to ne mora biti slučaj. Manje doze epiduralne omogućuju ženama da mijenjaju položaje tijekom poroda kako bi napredovao. 

Možda te zanima... Istraživanje potvrdilo da epiduralna ne produžuje porod Trudnoća

porod, epiduralna | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Međutim, kao i sa svim lijekovima, rizici postoje. Nasreću, samo ih je nekoliko i većina njih su jako rijetki i mogu biti liječeni brzo i efikasno:

  • Niski krvni tlak: "Jedan od kratkotrajnih rizika epiduralne je niski krvni tlak, zbog kojeg žene mogu osjećati slabost", objašnjava primalja Manglani. To je jedan od razloga zbog kojeg ginekolozi pažljivo kontroliraju krvni tlak tijekom poroda.
  • Svrbež: Kao što je slučaj s mnogim lijekovima za ublažavanje boli, mogli biste osjetiti manji svrbež gotovo bilo gdje na tijelu. "Svrbež se može jednostavno liječiti s Benadrylom i ne utječe na bebu ni na koji način", govori ginekolog Numair Mohammed.
  • Temperatura: "Svaki put kad se strani objekt, poput epiduralnog katetera, nađe u tijelu, postoji šansa razvijanja infekcije i potom temperature", objašnjava dr. Mohammed. No, isto tako dodaje kako je to rijedak slučaj s epiduralnom, s obzirom da su sve stroge mjere opreza poduzete.
Damir Žalac Možda te zanima... Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda Trudnoća
  • Poteškoće s disanjem: U rijetkim slučajevima, lijek se može 'pomaknuti' više uz leđnu moždinu i uzrokovati poteškoće s disanjem. To se može liječiti, ali kao sigurnu mjeru opreza, ženama se tijekom poroda kontrolira razina kisika. 
  • Glavobolja: Iako je rijetka, epiduralna može uzrokovati ozbiljnu glavobolju. Obično se javlja unutar 48 sati nakon primanja epiduralne, a njezina učestalost je kod 1 posto žena. Ako iskusite glavobolju, posavjetujte se s liječnikom. Ona se liječi mirovanjem, infuzijom i običnim analgeticima te davanjem tzv. 'blood patcha' - krv rodilje injicira se u epiduralni prostor kako bi se zatvorio otvor u duri.

Nuspojave za bebu

Epiduralna, koja je najčešće kombinacija lokalne anestezije (otupljujućeg lijeka) i narkotika (lijeka za ublažavanje boli), primarno ostaje u epiduralnom prostoru. "Količina krvi koju upije krvotok je minimalna", govori dr. Jaspan. To znači da se ne trebate brinuti oko kratkotrajnih ili dugotrajnih nuspojava za bebu

porod dojenje mama beba Možda te zanima... Epiduralna i drugi lijekovi: Kako djeluju na dijete? Trudnoća

U rijetkim slučajevima, jako niski krvni tlak kod majke može smanjiti protok krvi kod bebe. Srećom, ni oko toga se ne trebate previše brinuti. "To se lako može liječiti s infuzijom, lijekovima ili mijenjanjem maminog položaja", objašnjava dr. Mohammed i dodaje kako je u jako rijetkim slučajevima potreban carski rez

Kako smanjiti moguće rizike epiduralne?

Čak i ako ne razmišljate o epiduralnoj kao dijelom vašeg plana, dobro je znati sve korisne informacije koje će vam pomoći smanjiti negativno iskustvo, ukoliko se ipak odlučite na epiduralnu: 

  • Budite jasni i iskreni o svojoj povijesti bolesti s liječnikom - Neke buduće mame nisu kvalificirane za epiduralnu, uključujući žene koje se liječe antikoagulansima i antitrombotskim lijekovima ili žene koje imaju zdravstveno stanje koje vodi poremećajima krvarenja ili disfunkciji trombocita. 
  • Vježbajte olakšanje tjeskobe - Ideja velike igle u blizini kralježnice je stresna i zastrašujuća. Ipak, ukoliko naučite tehnike vizualizacije ili vježbe disanja, pomoći ćete samoj sebi kada dođe do stvarnog trenutka.
  • Nemojte šutjeti - Umetanje može na trenutak biti neugodno, ali epiduralna ne bi smjela boljeti. Ako osjetite bol, neugodu ili se jednostavno osjećate čudno, odmah to dajte do znanja liječniku ili anesteziologu. 
  • Pitajte što se događa - Osnažite samu sebe na način da budete informirani tijekom poroda. Pitajte koje lijekove primate, to će vam pomoći otkloniti bilo kakve simptome kasnije.

 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.