Trudnoća Porođaj 19. travnja 2013.

Trend prirodnog poroda sve jači u Hrvatskoj

porod
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zagovornici prirodnog poroda nastoje zamijeniti rađanje u krevetu takozvanim "alternativnim" načinima rađanja, među kojima su porod stojeći, sjedeći, čučeći, porod na laktovima i koljenima, porod na stolčiću te porod u vodi

Od kraja dvadesetog stoljeća u porodništvu se sve češće susreće pojam takozvanog prirodnog, odnosno komplementarnog poroda, što je odgovor društva na moderno poimanje rađanja. Pri porodu u velikim ustanovama s 15 do 20 poroda dnevno, osoblje rađaonice često nema vremena posvetiti se svakoj rodilji pojedinačno.

Porodi se obavljaju uz veliki tehnološki nadzor, ali "kao na traci". Primalja danas iznimno rijetko brine samo o jednoj rodilji i manje od 10 posto radnog vremena troši na pružanje podrške ženi o kojoj se brine i za koju odgovara.

Slobodna odluka o načinu rađanja i postupku s novorođenčetom

S druge strane, pokret za prava pacijenata zastupa stav kako svaki građanin ima apsolutno pravo na informiranost o svom stanju ili bolesti te na odluku o načinu liječenja. Osamdesetih godina 20. stoljeća, uvjetovan željom za humanizacijom rađanja i na temelju prava pacijenta kao sastavnici prava čovjeka, u društvu se javlja novi pokret s ciljem povratka takozvanom "prirodnom porodu".

U praktičnom porodništvu to znači pravo na odluku o nazočnosti supruga odnosno partnera i obitelji pri porodu, odluku o načinu rađanja (vaginalni, carski rez, epiziotomija), o položaju pri rađanju, o upotrebi lijekova (analgetici, infuzije oksitocina), ili postupku s novorođenčetom (neposredno nakon rođenja kontakt kožom na kožu, "rooming in") i slično.

U sklopu tih nastojanja pokušava se zamijeniti rađanje u krevetu drugim, takozvanim "alternativnim" načinima rađanja. To su: porod stojeći, sjedeći, čučeći, porod na laktovima i koljenima, porod na stolčiću te porod u vodi.

Stanje u hrvatskim rodilištima se popravlja

Tek odnedavno u hrvatskim rodilištima rodilji se pruža sloboda u izboru postupaka tijekom poroda i položaja za rađanje. Taj pozitivni trend polako se širi na sva rodilišta, a opseg postupaka i širina izbora s vremenom postaje sve veći.

U nekim hrvatskim bolnicama prakticira se porod u sjedećem položaju, porod u vodi, na stolčiću, a tijekom trudova je moguća upotreba gimnastičke lopte. Treba se dobro raspitati kakva pravila vrijede u kojem rodilištu, a najjednostavnije je krenuti od onih koja nose naziv "Prijatelj djece".

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.