Trudnoća Porođaj 03. veljače 2014.

Je li urez međice na porodu stvarno potreban?

mama i beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Na forumu čitateljice raspravljaju o tome je li epiziotomija - urez međice na porodu - tek rutinski zahvat koji se može izbjeći te koliko je potrebno rodilji da se oporavi od njega, a glavna primalja u varaždinskoj bolnici Erika Spirić pojašnjava kakva je situacija u hrvatskim rodilištima

Je li epiziotomija, odnosno urez međice uistinu nužan zahvat ili se pak u rodilištima provodi rutinski jer se ustaljena praksa teško mijenja? Zapitala se to naša čitateljica Tara koja je u forumu otvorila temu o epiziotomiji te zatražila druge čitateljice da podijele svoje iskustvo s tim zahvatom, a zanimalo ju je i koliko su se dugo oporavljale nakon ureza međice.

"Mene su na prvom porodu rezali, imala sam 10 šavova izvana i 5 iznutra… Oporavak je trajao mjesec dana, s tim da prva dva tjedna nisam mogla normalno sjediti. Nadam se da na drugom porodu neću doživjeti isto toliko šavova", odgovorila joj je čitateljica korisničkog imena Jass te pitala druge mame je li epiziotomija nužna na drugom porodu ako je zahvat obavljen na prvom.

Utješila ju je čitateljica pina koja je napisala kako joj je njoj prilikom drugog poroda primalja masirala međicu pa je prošla bez rezanja, a "iz rodilišta je izašla trčeći".

I mama brouhaha od ureza međice na prvom porodu oporavljala se dva do tri tjedna, dok je drugi prošao bez epiziotomije pa je već drugi dan mogla sjediti i normalno funkcionirati.

Kako tretirati ranu?

Naša čitateljica missha napisala je kako samo rezanje nije niti osjetila, ali ju je boljelo šivanje reza i to više od trudova.

"Ali, ja sam nakon pet sati normalno sjedila, ništa me nije boljelo, samo malo zatezalo. Čak je i ginekolog kad je došao u sobu mislio da nisam rezana. A drugi put je napukla međica par milimetara tamo gdje je šivano i bilo je tanko. Eh, to me peklo i tri tjedna nisam mogla sjesti kako spada, a bilo je tako malo da je zanemarivo", povjerila se missha.

Mamilyn_Monroe piše kako se od epiziotomije vrlo brzo oporavila, a savjetovala je i druge buduće mame kako da im oporavak prođe što brže i bezbolnije.

"Moj savjet; prva dva dana dok se rana ne smije močiti, stisnite zube, a onda si hladite ranu (nakapajte fiziološku ili octenisept na uložak, ali obavezno nakon toga osušite fenom) i onda za nekih 5-6 dana mažite kantarionom", preporučuje Mamilyn_Monroe. Čitateljica rhaea ranu od epiziotomije ispirala je čajem hrastove kore i Bivacyn sprejem.

'Teško je mijenjati navike'

Tvrdnju da se epiziotomija može izbjeći te da se u rodilištima još uvijek radi više nego što je potrebno, osobito kod prvorotkinja, potvrdila je za Klokanicu i glavna primalja u rađaonici u Varaždinu Erika Spirić.

"Epiziotomija se radi više nego što bi trebalo iz jednostavnog razloga: najteže je mijenjati navike i ustaljenu praksu, a prečesto i nemamo strpljenja", kaže primalja koja je ujedno i voditeljica projekata Hrvatske udruge za promicanje primaljstva. No, prema spoznajama Svjetske zdravstvene organizacije ne postoji vjerodostojna opravdanost za rutinsku epiziotomiju, a pouzdano se zna da može izazvati štetu.

Erika Spirić iznijela nam je i statističke podatke o broju epiziotomija u našim rodilištima prema kojima se taj zahvat obavlja u 25 do 50 posto poroda.

"Ne znam točno kako je u kojem rodilištu, ali je otprilike tako. Možda jedino rodilište u Sinju ima bolje rezultate. No, i ovo je jako dobro, ako znamo da je još prije samo pet godina to bilo puno lošije, i preko 70 posto u nekim rodilištima", objašnjava sktibna članica Hrvatske udruge za promicanje primaljstva.

Treba poštivati želju majke

Pitali smo je i produljuje li urezivanje međice oporavak nakon poroda.

"Naravno da epiziotomija produljuje oporavak nakon poroda. Porod bez epiziotomije prava je blagodat za ženu, naročito za onu koja i kod kuće ima dijete koje jednako kao i ovo tek rođeno treba majčinu pažnju", odgovara Erika Spirić. Urez međice, nastavlja primalja, izaziva značajne boli u prvim danima nakon porođaja koja često rodilju skreće od dojenja, smanjuje njenu radost i doživljavanje materinstva u prvim dodirima s djetetom.

Glavna primalja u varaždinskoj bolnici kaže kako je neozlijeđena međica dugo vremena predstavljala dokaz vještine primalja u obavljanju normalnog porođaja, a do 70-ih godina prošlog stoljeća primalje ih nisu ni upotrebljavale. No, u trenutku kada se porod počelo smatrati događajem koji je potrebno voditi, usmjeravati i nadzirati, on je postao potencijalno rizičan proces, a samim time zahtijeva i veću primjenu epiziotomija.

"Epiziotomija je opravdana u vrlo rijetkim slučajevima, ali ne kao rutinska procedura. Svaka bi žena morala biti upoznata s indikacijama za epiziotomiju i posljedicama koje taj rez može prouzročiti. Majčina osobna želja o epiziotomiji bi morala biti jasno dokumentirana i poštivana", zaključuje primalja. 

Pročitajte savjete Hrvatske udruge za promicanje primaljstva kako možete izbjeći epiziotomiju!

Kakvo je vaše iskustvo s poroda? Jesu li vam rezali međicu ili ste izbjegli taj zahvat? Uključite se u forum i podijelite svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.