Trudnoća Porođaj 29. siječnja 2022.

Strah od poroda je strah od nepoznatog - kako ga savladati?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke trudnice negiraju strah tako što se zaposle nečim što će im skrenuti misli nakratko. Ali ni to nije rješenje. One odlaze na porođaj već umorne od previše posla koji su sebi zadale, ne znajući što ih očekuje

Ne treba posebno naglašavati da je strah od porođaja sasvim normalan, kako kod žena koje su prvi put trudne, tako i kod onih koje su već rađale. Strah od porođaja može ići tako daleko da pojedine žene priželjkuju carski rez bez ikakve medicinske osnove. Trudnice najčešće plaši nepoznato, boje se boli i mogućih komplikacija.

trudnica Možda te zanima... Intenzivan strah od poroda - kako prepoznati i liječiti tokofobiju? Trudnoća

Neke trudnice negiraju strah tako što se zaposle nečim što će im skrenuti misli nakratko. Ali ni to nije rješenje. One odlaze na porođaj već umorne od previše posla koji su sebi zadale, ne znajući što ih očekuje, pa stoga imaju više šanse šokirati se. Ali, postoji i druga strana o kojoj bi trebale razmisliti – ne razmišljajući o trudnoći i porođaju, znači da se žena nije pripremila niti za susret sa svojim djetetom. Tim ženama će cijelo iskustvo trudnoće i porođaja najvjerojatnije biti vrlo stresno i nimalo ugodno.

Naime, može se reći da je u znanju spas. Tako trudnica treba identificirati svoje strahove, otkriti što je najviše plaši, te se informirati o tome. Postoji puno načina da dođete do potrebnih informacija – knjige, časopisi, internet, grupe za podršku, tečajevi za trudnice itd. Sve što trebate napraviti jest potruditi se. Kada ste sigurni u sebe i ono što znate, imate veće šanse da vam porođaj ostane u ugodnom sjećanju.

trudnica depresija trudnoća tuga Možda te zanima... Pet savjeta za anksiozne trudnice Trudnoća

Zanimljive činjenice

Donosimo nekoliko pozitivnih činjenica o porođaju koje će vam pomoći da umirite strahove:

  • 9 od 10 žena se porode bez ikakvih komplikacija i problema.
  • Neke žene imaju brz i lagan porođaj, te im ne trebaju nikakvi lijekovi protiv bolova.
  • Medicinsko osoblje koje će biti uz vas za vrijeme porođaja osposobljeno je za porođaj i možete se potpuno pouzdati u njihovo znanje.
  • I na kraju, danas postoje lijekovi protiv bolova koje možete zatražiti i dobiti prilikom porođaja.
Damir Žalac Možda te zanima... Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda Trudnoća

Ekstremni strah može usporavati vaš napredak u porođaju. Strah otežava borbu s prirodnim nelagodama koje su sastavni dio svakog porođaja. Obrazovanje je najbolji način da se savlada strah od nepoznatog. Što više znate o samom porođaju, manje ćete se bojati. Ali ne slušajte i ne vjerujte svemu što čujete, već samo informacijama koje dobijete od pouzdanih osoba. Imajte na umu da niste jedina trudnica koju očekuje porođaj.

Činjenica je da su se žene porađale oduvijek (u puno gorim uvjetima od današnjih), a beba ne može ostati u vašem trbuhu zauvijek. Uostalom, što je jedno neugodno iskustvo nasuprot mnogih divnih koje ćete iskusiti majčinstvom?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.