Trudnoća Trudnica 27. studenoga 2018.

Prvi pregled u trudnoći: 8 pitanja za tvojeg ginekologa

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudna si! Potvrdila si ovu vijest s tisuću testova na trudnoću, počela si razmišljati o bebi, imenima, budućnosti...što je sljedeće?

Vrijeme trudnoće može biti jedno od najuzbudljivijih u tvom životu, puno naizgled beskonačnog broja pitanja. Duboko udahni, uzmi penkalu i papir i zapiši neka od pitanja koja te zanimaju jer će ti dobro doći na tvom prvom prenatalnom pregledu kod ginekologa.

Jednom kada otkriješ da si trudna, trebala bi odmah dogovoriti pregled kod ginekologa. Nakon toga, pregled možeš očekivati između 8 .i 10. tjedna trudnoće, naravno, pod uvjetom da je tvoja trudnoća normalna, zdrava i bez rizika.

trudnica trudnoća žena trbuh Možda te zanima... Kratki vodič kroz prvo tromjesečje trudnoće Trudnoća

Sigurno i sama imaš puno pitanja koja te zanimaju, a mi ti donosimo još nekoliko koja možeš pitati tijekom svog prvog pregleda u trudnoći:

1. Koje krvne pretrage moram obaviti u prvim tjednima trudnoće?

U prvim tjednima trudnoće određuju se laboratorijski testovi na hepatitis B, sifilis, a često i na toksoplazmozu. Tvoj ginekolog reći će ti do kada točno moraš obaviti sve krvne pretrage te što se događa ako se otkrije zaraza hepatitisom, sifilisom i slično. 

2. Koliko kilograma bih trebala dobiti?

To ovisi o tvojoj težini prije trudnoće. Tvoj ginekolog će izračunati tvoj indeks tjelesne mase kako bi te mogao voditi kroz zdravi dobitak kilograma tijekom cijele trudnoće. Međutim, neko općenito pravilo je da žene zdrave težine otprilike dobiju oko desetak kilograma, žene koje su pothranjene barem 15, a žene koje imaju prekomjernu težinu od 5 do 10 kilograma. 

Minimum kilograma koje biste trebali dobiti u trudnoći

3. Mogu li nastaviti vježbati?

Ako imaš režim vježbanja u kojem uživaš, tvoj ginekolog će ti nevjerojatno savjetovati da s njime nastaviš. Ako nemaš nikakav režim tjelovježbe, ginekolog će te najvjerojatnije poticati da s njime započneš. Tjelovježba pomaže zadržati prikladnu težinu tijekom trudnoće, ali i pomoći smanjiti rizik od gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i carskog reza. Uz to, osjećat ćeš se bolje i energičnije! 

Možda te zanima... Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći Trudnoća

4. Što ako imam povijest određenih bolesti i zdravstvenih problema?

Jedna od najvažnijih stvari o kojima bi trebala popričati s ginekologom je tvoja povijest bolesti. Trudnoća je obično stanje 'wellnessa', ali može itekako utjecati na tvoj stres te pogoršati određena zdravstvena stanja

Neka uobičajena stanja koja utječu na trudnoću uključuju dijabetes, visoki krvni tlak, napadaje, depresiju i hipotireozu te hipertireozu. Svakako obavijesti liječnika o svim zdravstvenim problemima koje si imala, svim operativnim zahvatima ili bilo kakvim problemima s antibioticima ili anestezijom. 

trudnica doktor liječnik pregled Možda te zanima... Kako autoimune bolesti utječu na plodnost i trudnoću? Trudnoća

5. Jesu li svi lijekovi koje uzimam sigurni u trudnoći?

Napravi popis svih lijekova, dodataka prehrani i bilja koje trenutno ili inače uzimaš. Nisu svi lijekovi i dodaci sigurni u trudnoći stoga je dobro odmah na prvom pregledu provjeriti što bi trebala promijeniti ili prestati uzimati.

6. Trebam li uzimati vitamine u trudnoći?

Iako je najbolje započeti uzimati određene vitamine i prije trudnoće, odnosno tijekom planiranja trudnoće - nikad nije kasno. Pitaj svog liječnika preporučuje li neke određene vitamine i minerale

ljekarna vitamini Možda te zanima... Vodič kroz vitamine i minerale za trudnice Trudnoća

7. Trebam li se kao trudnica cijepiti?

Tijekom trudnoće mogu se primiti cjepiva protiv tetanusa, gripe, pneumokoka, specifični imunoglobulin protiv ospica, hepatitisa A i B, tetanusa, kozica i bjesnoće. Sva ostala cjepiva potrebno je primiti prije trudnoće. U svakom slučaju, o cijepljenju razgovaraj sa svojim liječnikom i saznaj detaljne informacije odmah na početku trudnoće

8. Hoću li već sada dobiti trudničku knjižicu?

Najprije će ginekolog tvoj uzorak krvi poslati u laboratorij. Kad su rezultati pretrage gotovi, on ih unosi u trudničku knjižicu i daje ti je. To doduše može trajati nekoliko dana. No čim postaneš ponosna vlasnica te knjižice, trebala bi je uvijek nositi sa sobom – i radi tvoje i radi bebine sigurnosti. Neki ginekolozi ne inzistiraju na trudničkim knjižicama već na povijesti svih ginekoloških pregleda, stoga nije loše o tome porazgovarati odmah na prvom pregledu. 

Možda te zanima... 11 pitanja koja imaju sve žene koje su prvi put trudne Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci