Trudnoća Vodič kroz prehranu u trudnoći 06. travnja 2017.

Uloga folne kiseline prije i tijekom trudnoće te kod dojenja

trudnica, ultrazvuk
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa

Suplementacijom folne kiseline smanjuje se postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80 posto. Drugim riječima, folna kiselina je važna za razvitak ploda i prevencija defekata u djece. Osim toga važno je unositi dovoljno folne kiseline i prije trudnoće, dok planirate zatrudnjeti.

Koja je preporučena doza?

Preporučuje se da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400μg. Do početka drugog tromjesečja trudnoće počet će se razvijati svi bebini organi. Paralelno se razvija i posteljica, organ pomoću kojeg će beba u trbuhu trudnice sve do porođaja primati kisik i hranjive tvari. Kroz posteljicu je beba izložena svemu što majka unosi u svoje tijelo. Stoga je u tom periodu vrijeme da povećate dozu folne kiseline, odnosno da počnete uzimati multivitaminski dodatak prehrani za trudnice.

Zašto je folna kiselina iznimno važna u trudnoći?

Folna kiselina (vitamin B9) ključna je za pravilno funkcioniranje mozga, mentalno i emocionalno zdravlje. Ima važnu ulogu u sintezi i diobi DNA - genetski kod za replikaciju svake nove stanice i dijelova RNA koji su potrebni za sintezu proteina u svim stanicama. Stoga 'brzorastuća' tkiva poput fetusa ili stanice koje se moraju brzo obnavljati kao što su crvene krvne stanice i stanice imunološkog sustava, imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

Folna kiselina je nutrijent koji osigurava normalan rast i razvoj, a posebno je važna za funkciju živčanog i probavnog sustava, spolnih organa te stvaranje bijelih krvnih stanica. Regulira razvoj živčanih stanica embrija i fetusa te sprječava oštećenje živčane cijevi.

Iako je uzimanje folne kiseline neophodno u prvom tromjesečju, razdoblju kada se razvija živčani sustav djeteta kako bi se prevenirao nastanak oštećenja neuralne cijevi (najčešće spina bifida i encefalija), mađarski znanstvenici tvrde kako i u zadnjem tromjesečju folna kiselina ostvaruje svoje blagodati. Istraživanje objavljeno u časopisu European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology u veljači 2010. godine je pokazalo kako je svakodnevno uzimanje folne kiseline rezultiralo 7 posto smanjenim rizikom od prijevremenog poroda, a pronađena je i pozitivna korelacija s porodnom težinom.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Uloga folne kiseline prije i nakon trudnoće

Folna kiselina u stvaranju trombocita neophodnih za zgrušavanje krvi, potiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca i tako jača imunološki sustav, a pozitivno djeluje i na plodnost. Ujedno, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane tijekom onoga ključnog razdoblja - prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos od najveće važnosti.

Ako planirate trudnoću, jedite namirnice bogate folnom kiselinom poput blitve, špinata, brokula, raštike, kupusa, prokulica, šparoga i mahunarki. Ne jedete li dovoljno zelenog povrća, dodajte folnu kiselinu u obliku dodatka prehrani. Idealno bi bilo započeti s uzimanjem folne kiseline dva do tri mjeseca prije začeća. Nastavak unosa folne kiseline je poželjan i za vrijeme dojenja jer dodaci željeza i folne kiseline utječe i na intelektualne sposobnosti djeteta, uključujući radnu memoriju i finu motoriku.

Namirnice bogate folnom kiselinom

Najbolji izvori folne kiseline su: teleća jetra, leća, pšenične klice, šparoge, špinat, grah, raštika, cikla, grašak, brokula, prokulice, avokado, bundeva, cvjetača, mahune, tikvice, banana, celer, kupus, rajčica, limun, paprika, zelena salata, klice.

Kako bi se osigurao ranije preporučeni unos folne kiseline, treba uzeti u obzir uzimanje dodatka prehrani. Almagea PRENATAL OMEGA3+ osim folnom kiselinom, obogaćen je i željezom te omega-3 masnim kiselinama koji su također važni za razvoj ploda i kasnije djeteta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.