Trudnoća Trudnica 23. kolovoza 2020.

10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je posebno važno razdoblje kad biste trebali biti u potpunosti iskreni sa svojim ginekologom. Pročitajte 10 stvari koje zaista ne biste smjeli skrivati

Ako vam nije ugodno razgovarati sa svojim ginekologom o nekim stvarima, niste jedini. Postoje određene stvari koje čak ni vaše najbolje prijateljice ne znaju. Iako biste i inače trebali biti iskreni sa svim svojim liječnicima, trudnoća je posebno važno razdoblje za to. 

"Ne postoji glupo pitanje ili priznanje kad je riječ o trudnici ili bilo kojem pacijentu, kad smo već kod toga", kaže ginekologinja Sherry Ross. "U trudnoći posebno jer je uključena i druga osoba, a određene stvari i ponašanja mogla bi imati značajne štetne učinke na ženu ili njezino dijete."

Pročitajte 10 stvari koje ne biste trebali skrivati od svog ginekologa u trudnoći:

1. Strah vas je što ćete postati majka

Ti su osjećaji potpuno normalni i očekivani - i važno je da ih raspravite sa svojim ginekologom. "Osim što se vaše tijelo fizički mijenja, i vi se psihički mijenjate i pripremate za najveću promjenu u vašem životu", govori ginekologinja Leah S. Millheiser. "Ako imate povijest depresije, bilo trenutno ili u prošlosti, i ste uzimali lijekove za depresiju kako biste zatrudnjeli, mogli biste imati ozbiljnih poteškoća u prihvaćanju realnosti vaše situacije." Zapamtite da brige nisu znak slabosti i da je vaš liječnik spreman pomoći. Razgovarajte s njom/njim o svojim osjećajima kako bi vam predložili daljnje korake.

2. Pijete alkohol tijekom trudnoće

trudnica alkohol | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iako nije sasvim potvrđeno koliko je zapravo alkohol štetan u trudnoći, i dalje ostaje stajalište većine stručnjaka da bi se trudnice trebale suzdržavati od konzumacije alkohola. Međutim, ako se niste u potpunosti držale ove preporuke, bilo namjerno ili nenamjerno - važno je da o tome razgovarate sa svojim ginekologom. "Mnoge žene ne znaju da su trudne prije 4 ili 6 tjedana, i normalno je da su u to vrijeme konzumirale alkohol, i kasnije se osjećaju krivo ili posramljeno priznati to svom ginekologu", kaže ginekologinja Shawn Tassone. "Ali, isto tako je važno imati na umu da par čaša vina ili pive neće štetiti koliko konstantna konzumacija tijekom cijele trudnoće."

Možda te zanima... Trećina Hrvatica smatra da čaša vina u trudnoći ne šteti bebi Trudnoća

3. Pušite i ne možete prestati

Pušenje, čak i u malim količinama, ozbiljan je problem tijekom trudnoće, osobito kada pacijentica nije iskrena sa svojim ginekologom oko toga. "Pušenje može utjecati na krvne žile u posteljici, što rezultira usporenim rastom fetusa, lošem razvoju pluća i mozga i povećanom riziku od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS)", kaže ginekologinja Yana Markidan. "Isto tako, značajno se povećava rizik od razdvajanja placente, poznat kao poremećaj koji može biti katastrofalan u trudnoći". Znajući da ste pušač, vaš će ginekolog zatražiti dodatne preglede kako biste bili sigurni da vaša beba pravilno raste i moći ćete s ginekologom raspraviti o mogućim strategijama koje će vam pomoći prestati pušiti.

trudnica cigarete trudnoća Možda te zanima... Pušenje u trudnoći može trajno utjecati na bebin mozak Trudnoća

4. Zbog trudnoće ste pod velikim stresom

Stres ne samo da utječe fizički na naše tijelo već i na naše emocije i ponašanja. A ako nosite malog 'putnika' u trbuhu, negativne posljedice stresa mogu utjecati na vas oboje. "Kada je trudnica pod stresom, oslobađaju se kemikalije koje mogu utjecati na dijete, stavljajući dijete u veću opasnost od depresije, razdražljivosti i osjetljivog temperamenta", kaže ginekologinja Sherry Ross. Bilo da ste u prvom ili trećem tromjesečju, razgovarajte sa svojim liječnikom o razinama stresa u vašem životu kako bi ona ili on mogli predložiti aktivnosti koje pomažu u smanjenju stresa, poput tople kupke, vježbi disanja, šetnje ili joge

trudnica trudnoća Možda te zanima... Kako stres može utjecati na još nerođenu bebu? Trudnoća

5. Spavate s više partnera

Vaš ginekolog zna da nisu sve trudnice u monogamnim odnosima i spreman vam je pomoći u bilo kakvoj situaciji u kojoj se nalazite, ali na vama je da budete otvoreni i iskreni. "Većina testiranja na HIV i hepatitis te spolno prenosive bolesti obavlja se na samom početku, pa je dodatno testiranje nužno ako žena poslije ima seksualni odnos s drugim partnerom, posebice zato što mnoge spolno prenosive bolesti nemaju fizičke simptome, ali još uvijek mogu biti vrlo štetne za bebu", kaže dr. Markidan. Trebali biste razgovarati o vremenu seksualnih interakcija s ginekologom kako biste mogli obaviti odgovarajuća testiranja. Isto tako, ako niste sigurni tko je otac vašeg djeteta, nemojte se sramiti. Vaš ginekolog neće vas osuđivati, već će razgovarati s vama i pomoći vam u daljnjim koracima. 

6. Vaš partner vas zlostavlja

zlostavljanje žena depresija | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Da, ovo je posao i briga vašeg ginekologa, posebno jer se zlostavljanje događa jednoj od šest trudnica. Fizičko ili psihičko zlostavljanje nikada nije opravdano, ali kada se događa tijekom trudnoće, od posebne je važnosti da o tome razgovarate s ginekologom. "Zlostavljanje, koje uključuje fizičko, emocionalno i seksualno nasilje i prijetnje, može se pogoršati zbog novih stresova i tjeskoba koje dolaze zajedno s 'roditeljskim paketom'", kaže dr. Millheiser. Vaš liječnik može osigurati pravu liječničku pomoć - fizički i mentalno - i pomoći vam da pronađete sigurno mjesto za boravak.

7. Planirate putovanje tijekom trudnoće

Vaš ginekolog treba znati ako planirate napustiti državu, posebno tijekom trećeg tromjesečja, kada biste mogli imati komplikacije dok ste daleko od svog liječnika. "Većina ginekologa reći će vam da putujete tijekom drugog tromjesečja ako imate izbora, jer u ovom razdoblju imate najviše energije i rizik od komplikacija je relativno nizak", kaže dr. Millheiser.

trudnica putovanje Možda te zanima... Savjeti za sigurno putovanje tijekom trudnoće Trudnoća

8. Imate pojačanu ili smanjenu seksualnu želju

Postoji uobičajena zabluda da se seksualna želja kod žena tijekom trudnoće povećava, iako seksualna želja može ostati ista ili se i smanjiti. Obje situacije su potpuno uobičajene u trudnoći - jaka seksualna želja, kao i njezin potpuni izostanak
"Važno je zapamtiti da je seksualna želja jedinstvena kod svake žene, bila ona trudna ili ne," kaže dr. Millheiser. "Važno je da žene znaju da je u potpunosti u redu razgovarati o tome sa svojim ginekologom, jer je naša odgovornost slušati, procijeniti i predložiti potencijalna rješenja". 

Možda te zanima... Pet uzbudljivih činjenica o seksu tijekom trudnoće Trudnoća

Kada su seksualni problemi kronični - traju više od šest mjeseci i uzrokuju tjeskobu - žena može imati seksualnu disfunkciju (FSD). Gubitak želje utječe na neke žene u određenim razdobljima života, poput trudnoće ili stresnih razdoblja. "Ako ste zabrinuti da možda imate seksualnu disfunkciju, podijelite svoje brige sa svojim ginekologom koji može pružiti rješenja poput terapije i potencijalnog liječenja, nakon što više ne budete trudni", kaže dr. Millheiser.

9. Niste bili kod stomatologa godinama

Moglo bi se činiti smiješno spomenuti ovo u razgovoru sa svojim ginekologom, ali kvalitetna oralna higijena može igrati ključnu ulogu u održavanje bebe sigurnom tijekom trudnoće. "Hormonalne promjene tijekom trudnoće mogu dovesti do nekoliko promjena u ustima, osobito kod desni", kaže dr. Markidan. Bolest desni može dovesti do prijevremenog poroda ako se ne liječi, stoga je važno da vaš ginekolog zna ako iz bilo kojeg razloga niste posjetili stomatologa već duže vrijeme.

10. Ne hranite se zdravo i ne vježbate

trudnica hrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Nekvalitetna prehrana i prekomjerna tjelesna težina nije šala, osobito u trudnoći, jer povećava rizik od gestacijskog dijabetesa, oštećenja kod poroda, visokog krvnog tlaka, infekcije, veće bebe ili carskog reza, pa čak i spontanog pobačaja", kaže dr. Ross. Osim toga, tjelovježba ne samo da vam pomaže u održavanju ispravne težine, već vam daje i energiju i izdržljivost koju posebno trebate kroz narednih devet mjeseci promjena u tijelu. Vježbe slabijeg intenziteta sigurne su u trudnoći i, sve dok ne izgubite težinu i vaša bebe raste na odgovarajući način, nemate se oko čega brinuti.

Možda te zanima... 10 važnih 'da' i 'ne' u prehrani trudnice - na neke stvari moraš paziti Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci