Trudnoća Trudnica 26. veljače 2017.

Pet važnih vitamina za svaku trudnicu

trudnoća trudnica prehrana hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Veće potrebe za vitaminima u trudnoći, zadovoljit ćete svakodnevnim unosom voća i povrća, kao i ostalih namirnica. Vitaminske dodatke ne bi trebalo uzimati bez savjetovanja sa svojim liječnikom

Vitamini su organske, uglavnom esencijalne tvari, što znači da ih organizam ne može sam stvarati, već ih moramo unositi hranom ili vitaminskim proizvodima, ako ih je liječnik odobrio. Izuzetak su vitamini E, D i niacin koje naš organizam može sam sintetizirati. Vitamini u organizmu imaju ulogu katalizatora, a neophodni su za rast ploda i vitalnost organizma.

1. Vitamin C

Jača tjelesne obrambene snage, posebno je važan za kosti, hrskavice, vezivno tkivo i zube. Osjetljiv je na svjetlost, vrućinu i vlagu, pa namirnice bogate ovim vitaminom treba pažljivo čuvati i najbolje ih je upotrebljavati svježe. Najbogatiji izvori su: nar, crni ribiz, trešnja, limun, naranča, mandarine, kivi, kupus, rajčica, paprika. Preporučljiva dnevna količina za trudnice od četvrtog mjeseca iznosi 500 mg.

trudnica hrana trbuh Možda te zanima... Vodič kroz vitamine i minerale za zdravu mamu i bebu u trbuhu Trudnoća

2. Vitamin B

Namirnice bogate ovim vitaminom značajni su za opskrbu organizma energijom, imaju važnu ulogu za funkcioniranje živčanog sustava, kao i za rast i razvoj svih stanica. Namirnice bogate B vitaminima su: pivski kvasac, nemasna svinjetina, integralni kruh, sojine ljuskice, plava riba, primjerice skuša i sardine.

trudnica povrće zdrava hrana | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

3. Vitamin A

Pospješuje vid, značajan je za kožu i sluznicu, kao i za kvalitetu kose. Ima ga u jetricama, maslacu, siru, ribi, mrkvi i kelju. Preporučljiva dnevna količina za trudnice iznosi 800 mikrograma.

Trudnica tablete Možda te zanima... Uzimanje dodatnih vitamina u trudnoći moglo bi biti bacanje novaca? Trudnoća

4. Vitamin D

Potpomaže rast i razvoj kostiju i zubi, regulira metabolizam kalcija i fosfora. Namirnice u kojima ima vitamina D: riblje ulje i meso, mlijeko i mliječni proizvodi, žumanjak, jetrica i kvasac. Preporučljiva dnevna količina za trudnice od četvrtog mjeseca trudnoće je 10 mikrograma.

trudnica prehrana hrana Možda te zanima... U trudnoći ne jedi za dvoje i ne preskači doručak! Trudnoća

5. Vitamin E

Ovaj vitamin je izuzetno snažan antioksidans koji uništava štetne radikale i štiti stanične membrane. Ima ga u ulju pšeničnih klica, jajima, avokadu, kelju, paprici, bademima, sjemenkama suncokreta i bundeve. Preporučljiva dnevna količina za trudnice od četvrtog mjeseca iznosi 14 mg.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.