Trudnoća Trudnica 13. rujna 2013.

Trudna sam! Što dalje?

trudnica test za trudnoću
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je kućni test za trudnoću najčešće prvi korak za potvrdu 'drugog stanja' i posve je pouzdana metoda, većina žena odmah će se javiti svom ginekologu i za službenu potvrdu. Ginekologinja Ulla Marton kaže da se trudnoća onda potvrđuje određivanjem razine Bhcg hormona u krvi, ili pak ultrazvučnim pregledom

Kasni vam menstruacija i niste sigurni jeste li trudni? Za prvu potvrdu trudnoće većina žena odmah će napraviti kućni test za trudnoću koji u urinu otkriva Bhcg, 'hormon trudnoće' kojeg oslobađa posteljica. Ako je test pozitivan, to znači da ste zapravo već u petom tjednu trudnoće budući da se trudnoća računa od prvog dana zadnje menstruacije.

Iako je kućni test za trudnoću najčešće prvi korak za potvrdu 'drugog stanja' i posve je pouzdana metoda, većina žena odmah će se javiti svom ginekologu i za službenu potvrdu.

Test koji najranije otkriva trudnoću

Stoga smo ginekologinju dr.sc. Ullu Marton pitali koje su to još metode koje se koriste za potvrđivanje, odnosno isključivanje trudnoće.

"Danas relativno brzo i jednostavno možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi, odnosno isključiti trudnoću i to određivanjem razine Bhcg hormona posteljice putem vađenja krvi ili ultrazvučnom metodom. Njome se nepobitno definira sjelo trudnoće i to unutar ili van maternice, kvaliteta trudnoće, odnosno je li uredna ili patološka", kaže dr. Marton.

Plod se vidi krajem petog tjedna trudnoće

Ultrazvučni pregled, objašnjava dalje ginekologinja, izvodi se aplikacijom vaginalne sonde ili prislanjanjem ultrazvučne sonde na prednju trbušnu stijenku pa se unutar maternice vidi ovalna gestacijska vrećica. Sam plod se ultrazvučnim pregledom može vidjeti već krajem petog tjedna trudnoće, kada se jasno prikazuje pravilna gestacijska vrećica s plodom, odnosnom embrionalnim odjekom veličine nekoliko milimetara, a prisutna je i jasna srčana akcija. Do kraja šestog tjedna trudnoće plod se mora jasno prikazati, kao i srčana akcija.

Ako se ne obavi ranije, prvi ultrazvučni pregled dr. Marton svakako preporučuje unutar prvog tromjesečja, odnosno do kraja 12. tjedna trudnoće.

"Prvim ultrazvučnim pregledom može se precizno odrediti trajanje trudnoće, broj plodova te jasno ocijeniti radi li se o urednoj ili patološkoj trudnoći. Mjerenje duljine od tjemena do trtice CRL (crown rump length) najvjerodostojnija je metoda određivanja trajanja trudnoće, odnosno gestacijske dobi tijekom prvog tromjesečja. Biološka varijabilnost ranih vrijednosti duljine od tjemena do trtice izuzetno je mala", objasnila je dr. Marton.

Transvaginalna sonda pokazuje pravilan razvoj

Mjerenjem embrionalne duljine, odnosno pola, gestacijska dob i trajanje trudnoće određuje se sa 95 postotnom sigurnošću, s odstupanjima od svega tri dana.

Danas se duljina embrionalnog pola mjeri uvođenjem transvaginalne sonde koja je gotovo u potpunosti zamijenila ultrazvučne preglede transabdominalnom sondom, odnosnom ultrazvučnim pregledom preko trbuha unutar prvog tromjesečja. Dr. Marton objašnjava kako je upravo upotreba te sonde visokih frekvencija omogućila jasnije prikazivanje svih sićušnih anatomskih struktura unutar gestacijske vrećice, a samim time može se jasnije utvrditi pravilan razvoj fetusa.

Kada se jednom dobije potvrda o trudnoći, savjetuje ginekologinja, trudnica bi trebala uvesti i novi režim prehrane s više manjih obroka uz obilje voća i povrća, a trebala bi se početi uzimati i folna kiselina. Liječnica svakako preporučuje izbjegavanje alkohola, nikotina i narkotika.

Novi životni prioriteti

"Često spoznaja o urednom tijeku trudnoće dovodi do postavljanja novih životnih prioriteta i stil života podređuje se trudnoći. Na početku trudnoće nužna je prva laboratorijska obrada koja obuhvaća kompletnu krvnu sliku, određivanje jetrenih testova, vremena zgrušavanja, razine šećera, krvne grupe, Rh faktora, urin sa sedimentom te urinokultura", kaže dr. Marton te dodaje kako tijelo svakim danom bilježi brojne promjene koje postaju sve intenzivnije.

"Mijenja se volumen i čvrstoća dojki, osjećaju se zbivanja unutar male zdjelice, tijelo se dnevno adaptira na novo metaboličko stanje u tijelu i šalje različite signale koji ponekad mogu biti vrlo individualni za svaku ženu", zaključuje ginekologinja.

Pročitajte po čemu je još poseban peti tjedan trudnoće!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.