Trudnoća Planiranje trudnoće 06. studenoga 2014.

Mogu li zatrudnjeti uz bolesnu štitnjaču?

žena zabrinuta
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na forumu Klokanice izmijenjuju iskustva je li im bilo teško zatrudnjeti uz poremećaj rada štitne žlijezde, a dr. Ante Škaro pojasnio je kako točno na plodnost utječu ubrzani rad štitnjače, odnosno hipertireoza i usporeni rad odnosno hipotireoza

Bolesna štitnjača, odnosno poremećaj u radu štitnjače može direktno utjecati na plodnost i na tijek trudnoće kada dođe do začeća, no uz odgovarajuće liječenje sama trudnoća može proći bez većih problema. O planiranju trudnoće uz poremećaj rada štitne žlijezde raspravlja se i na forumu Klokanice, a našu čitateljicu engy, koja boluje od autoimune bolesti Basedow s ubrzanim radom štitnjače odnosno hipertireozom, zanima kako proći kroz trudnoću s ovom bolešću.

"Planiram trudnoću pa me zanima je li koja od vas prošla trudnoću s ovom bolešću kakva su vam iskustva općenito. Ja trenutno ne pijem nikakvu terapiju, godinu dana sam pila Carbimazole pa je nastupila remisija,ali mi sad opet nije baš dobro", napisala je engy.

S ovom dijagnozom suočila se i čitateljica dijana.semunovic koja je uspjela neplanirano zatrudnjeti s time da posljednje tri godine nije pila nikakvu terapiju.

"Prije pet mjeseci sam ostala trudna (neplanirano). I dalje ne pijem lijekove. Trudnoća lijepo napreduje i svakih 6 tjedana pratimo hormone, fT4 i TSH. Kad ti se hormoni smire, mislim da ćeš uspjeti", napisala je čitateljica.

Uz kroničan oblik hipertireoze i uz dugotrajno pokušavanje uspjela je zatrudnjeti i mama TripleL koja je na forumu opisala svoje iskustvo s poremećajem rada štitnjače.

"Dugo mi je trebalo dok nisam ostala trudna,na gomili lijekova sam bila, u trudnoći se malo smirila, ali ipak sam rodila skoro 2 mjeseca ranije. Beba je bila dosta loše, jedva se izvukla, onda mi se opet vratila hipertireoza u još gorem stanju nego prije, nije se smirivala od lijekova i naposljetku prije 9 godina mi je odstranjena. Sada imam postoperativnu hipotireozu, pijem 125mg Euthyroxa svakodnevno, puno se bolje osjećam nego onda. Nakon operacije sam još dva puta ostala trudna i donijela sam na svijet još dvije potpuno zdrave djevojčice", napisala je TripleL.

Terapija i smirivanje simptoma

Čitateljici ines tek je dijagnosticirana hipertireoza, a zbog bolesti joj je liječnik "zabranio" trudnoću.

"Definitvno mi je potvrđena hipertireoza i odmah sam krenula s terapijom athyrazol i za sad ga uzimam 3 tablete na dan, kasnije će mi smanjiti dozu. Naravno, rekla sam doktoru da smo radili na bebi već šest mjeseci i ništa te da mi je to čudno jer prije nije bilo problema s tim. Liječnik mi je objasnio da ni ne smijem ostati trudna te da je vrijeme, koje je potrebno da me dovede do stanja kad ćemo moći raditi na trudnoći, od šest mjeseci pa čak do dvije godine", piše ines.

Da je s dijagnozom hipertireoze potrebno čekati smirivanje simptoma uz uzimanje adekvatne terapije, potvrđuje i dr. Ante Škaro, specijalist otorinolaringologije, kirurg glave i vrata te ravnatelj Poliklinike Leptir, prvog privatnog specijaliziranog centra za štitnjaču u Hrvatskoj.

"Kod stanja hipertireoze, potrebno je uzimati adekvatnu terapiju i čekati smirivanje simptoma. Ako se stanje ne poboljšava opcija može biti i operativni zahvat, nakon kojeg se, oporavkom i stabilizacijom općeg zdravstvenog stanja može krenuti u planiranje trudnoće", objašnjava dr. Škaro.

Dodaje kako pojačana aktivnost štitnjače može utjecati na mogućnost začeća premda na plodnost primarno utječe smanjena aktivnost štitne žlijezde, odnosno hipotireoza.

"Kod stanja 'usporene' i stresom premorene štitnjače izostaje pravilan metabolički rad i intenzivnija energetska razina što direktno utječe na plodnost. No već nakon nekoliko mjeseci terapije malim dozama hormonalnih supstituenata mogu se očekivati pozitivni rezultati pokušaja začeća", pojasnio je dr. Škaro.

Usporeni rad štitne žlijezde

Usporenu štitnjaču, odnosno dijagnozu Hashimotov sindrom i problem s plodnošću ima čitateljica draz koja je na forumu napisala kako zbog svoje dijagnoze ne može zatrudnjeti.

Mama LuKi s istom je dijagnozom uspjela zatrudnjeti tek nakon dvije godine, a sama trudnoća je uz redovno praćenje prošla sasvim uredno.

"Hormoni divljaju kao ludi nakon poroda, a u trudnoći su bili dobri da bolji ne mogu biti. Štitnjača mi je 'ludovala' iz hipertireoze u hipotireozu", opisala je svoje iskustvo LuKi te dodala kako joj je bolesna štitnjača uzrokovala mnoge probleme - naglo je mršavjela i debljala se, kosa joj je ispadala, nokti pucali, a desni su joj krvarile

Iako im je štitnjača radila usporeno, čitateljice cedevita, SaniaS i Maruska nisu imale problema s plodnošću, odnosno vrlo su brzo zatrudnjele. Prenosimo vam iskustvo Maruske koja je nedavno postala mama zdrave djevojčice.

"Od trenutka uspostave dijagnoze Hashimotov sindrom uzimam terapiju i redovno kontroliram hormone štitnjače koji  su uz terapiju u granicama normale. Dobra vijest je da sam bez problema zatrudnjela, takoreći iz prvog pokušaja! Trudnoća je bila uredna, uzimala sam istu terapiju, jedino je kontrola bila češća- svakih mjesec, dana. Prije dva tjedna rodila sam zdravu djevojčicu! Eto usprkos strahovima da zbog dijagnoze Hashimoto neću moći zatrudnjeti ili da ce to biti jako teško, ispalo je sve u redu! Svima puno vjere, strpljenja i malo sreće", napisala je Maruska.

Jeste li i vi imali problema s radom štitne žlijezde? Koliko vam je trebalo da zatrudnite? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.