Trudnoća Trudnica 10. veljače 2024.

Prvi simptomi trudnoće: Koji su rani znakovi trudnoće?

Foto: Freepik ; Rani simptomi trudnoće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako neke žene osjete prve simptome tjedan ili dva nakon začeća, a druge ne osjećaju nikakve promjene i do nekoliko mjeseci - postoji nekoliko uobičajenih ranih znakova u prvih osam tjedana trudnoće

Malo je istraživanja o temi ranih znakova trudnoće s obzirom kako su rani simptomi trudnoće drugačiji za svaku ženu. U jednom od novijih istraživanja, 136 žena koje su pokušavale zatrudnjeti, vodile su svakodnevne zabilješke svojih simptoma od trenutka kada su prestale upotrebljavati bilo kakva kontracepcijska sredstva do trenutka kada su bile u 8. tjednu trudnoće.

Rezultati su bili sljedeći:

  • 50 posto žena imalo je simptome trudnoće do petog tjedna trudnoće
  • 70 posto žena imalo je simptome trudnoće do šestog tjedna trudnoće
  • 90 posto žena imalo je simptome trudnoće do osmog tjedna trudnoće

Prvi znak trudnoće obično je izostanak menstruacije. Najuobičajeniji simptomi koji slijede nakon toga su mučnina, povraćanje, umor, učestalo mokrenje, osjetljivost grudi i oticanje. Svi ti simptomi mogu biti blagi ili jaki. 

žena Možda te zanima... Mogući, vjerojatni i sigurni znakovi trudnoće Trudnoća

Kada se pojavljuju najraniji simptomi trudnoće?

Rani simptomi trudnoće najčešće se javljaju između 5. i 8. tjedna trudnoće. Međutim, svaka je žena različita i u nekih će se rani znakovi trudnoće početi javljati i prije izostanka menstruacije. Naime, nakon oplodnje koja se događa oko 14. dana ciklusa, oplođena jajna stanica putuje do maternice i tamo se implantira otprilike šesti do deseti dan od oplodnje. Tada se počinje proizvoditi beta hCG, hormon koji je jako važan za održavanje trudnoće. 

Ako se oplodnja dogodila, proizvedeni beta hCG će poticati stvaranje progesterona i njegova će koncentracije u krvi rasti. Upravo je progesteron odgovoran za pojavu većine ranih simptoma trudnoće. Znakovi trudnoće se nikako ne mogu početi pojavljivati prije implantacije (6.-10. dan od oplodnje), osobito ne odmah nakon začeća, upravo zbog tih hormonskih mehanizama. Iako je desetak dana od oplodnje najraniji period kada žena može početi primjećivati neke promjene, ipak se u većine žena jasni simptomi pojavljuju tek nekoliko tjedana od izostanka menstruacije.

Koji su rani simptomi trudnoće?

Kašnjenje menstruacije

Izostanak, odnosno kašnjenje menstruacije specifičan je simptom, u velikom broju slučajeva povezan s trudnoćom. "Jedan od najčešćih simptoma koji potakne ženu na test trudnoće ili hitni odlazak ginekologu je nedostatak ili kašnjenje menstruacije. Test na trudnoću iz krvi, određivanjem HCG-a može biti pozitivan već nekoliko dana nakon oplodnje, a iz mokraće je sigurniji tek nakon izostanka menstruacije", rekla je dr. med. Marta Lajtman Križaić, spec. ginekologije i opstetricije.

Drugi mogući uzroci izostanka menstruacije su dojenje, menopauza, hormonska kontracepcija (tablete, flasteri, intrauterini ulošci, ring u rodnici), neki lijekovi, određene životne navike (stres, niska tjelesna težina, pretjerana tjelesna aktivnost), hormonska neravnoteža (policistični jajnici, bolest štitnjače, hipofize) te strukturalni problemi spolnih organa (ožiljci maternice nakon određenih zahvata, oštećenje spolnih organa tijekom razvoja fetusa).

Implantacijsko krvarenje

U vrijeme implantacije - usađivanja oplođene jajne stanice u sluznicu maternice, pet do šest dana nakon spajanja jajne stanice i spermija, može se pojaviti implantacijsko krvarenje.

"Ovo nije specifičan i čest simptom trudnoće, može se javiti i u vrijeme očekivane menstruacije, a krvarenje je najčešće oskudnije od menstrualnog. Vrijeme trajanja također je različito, od jednog pa do nekoliko dana", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić. "Krvarenje može biti svježe, svijetlo crvene boje, pa do tamno smeđeg krvarenja, a to se odnosi na krv koja je određeno vrijeme bila u maternici", objašnjava.

Također, uz implantacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi u području donjeg trbuha, što je povezano s usađivanjem oplođene jajne stanice u maternicu i kontrakcijom, odnosno grčenjem mišića maternice. Međutim, ginekologinja naglašava da obilno implantacijsko krvarenje nije uobičajeno i može značiti da postoji mogućnost spontanog pobačaja.

Mučnina i nepodnošenje mirisa

Mučnina, nepodnošenje nekih mirisa ili hrane te pojačana želja za određenim namirnicama također mogu ukazivati na trudnoću i posljedica su fizičkih i hormonskih promjena tijekom trudnoće. Neke trudnice uopće nemaju mučninu, a one koje imaju najčešće je osjećaju ujutro, a manji broj navečer.

"Najčešći uzrok su hormoni estrogen i humani korionski gonadotropin – HCG, kojeg zovu i hormonom trudnoće, a izlučuje ga korion, odnosno posteljica, i mučnine su izrazite kada su njegove koncentracije visoke. U višeplodnoj trudnoći koncentracija HCG-a je veća te je i veća vjerojatnost izrazitijih mučnina", objašnjava dr. med. Marta Lajtman Križaić.

Ovi simptomi najčešće prestaju oko 12. tjedna trudnoće, ali kod nekih žena mogu ostati i tijekom cijele trudnoće.

Natečene i osjetljive grudi

Simptom natečenih i osjetljivih grudi javlja se i prije menstruacije, ali ako ona ne nastupi, a grudi su i dalje osjetljive može se posumnjati na trudnoću.

"Grudi postaju osjetljive zbog utjecaja hormona. Estrogeni, progesteron i HCG nakon oplodnje jajne stanice cirkuliraju organizmom, povećavaju protok krvi, a grudi postaju veće i osjetljivije", objašnjava dr. med. Marta Lajtman Križaić. "Grudi su najosjetljivije do kraja prvog tromjesečja trudnoće, a krajem drugog i početkom trećeg tromjesečja u njima se proizvodi početno mlijeko ili tzv. kolostrum", kaže i dodaje da zbog utjecaja hormona trudnoće na melanocite u koži, i bradavice mogu postati tamnije.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; bolne grudi u trudnoći

Često mokrenje, zatvor

"Često mokrenje na početku trudnoće uzrokovano je hormonskim promjenama, a kasnije i pritiskom maternice na mokraćni mjehur", kaže liječnica i dodaje da velik broj trudnica tijekom cijele trudnoće prati zatvor koji je uzrokovan povećanom koncentracijom progesterona koji usporava crijevnu peristaltiku.

Umor, vrtoglavica

"Trudnice se često osjećaju umorno i iscrpljeno već u ranoj trudnoći, a takav umor uzrokovan je hormonskim promjenama u organizmu. Vrtoglavica nastaje zbog različitih uzroka kao što su promjena razine šećera u krvi ili promjena krvnog tlaka", kaže dr. med. Marta Lajtman Križaić.

Glavobolja

"Povećani volumen krvi u trudnoći u nekih trudnica uzrokuje i napetost u glavi te slabiju ili jaču glavobolju koja se može javiti na početku trudnoće", kaže ginekologinja i objašnjava da ovaj simptom neke trudnice može pratiti tijekom cijele trudnoće, osobito one koje su sklone glavoboljama.

Bol u leđima

"Već na početku trudnoće može se javiti bol u donjem dijelu leđa, takozvanim križima, zbog rasta maternice i pritiska na okolne živce", objašnjava ginekologinja te dodaje da promjene u zglobovima i ligamentima pokazuju da se tijelo priprema za porod.

Vodič kroz prvih osam tjedana trudnoće

Što osjećaš u 2. tjednu trudnoće

Tvoja zadnja menstruacija započela je prije otprilike dva tjedna. S obzirom na način na koji liječnici i primalje broje tjedne trudnoće, u takozvanom drugom tjednu, zapravo ovuliraš i moguće je da će doći do začeća. Ono što sada doživljavaš vjerojatno je povezano s tvojim uobičajenim menstrualnim ciklusom.

Simptomi trudnoće ili nešto drugo: Kako ih razlikovati?

Simptomi trudnoće u 3. tjednu

Ako je tvoje jajašce uspješno oplođeno, ovaj tjedan ono prolazi kroz proces stanične diobe kako dolazi do jajovoda prema maternici. Tamo se oplođeno jajašce ugnježđuje u maternicu

Većina žena ne osjeća se drugačije u trećem tjednu, ali u vrijeme implantacije, pet do šest dana nakon spajanja jajne stanice i spermija, može se pojaviti implantacijsko krvarenje ili rani simptomi trudnoće poput umora, mučnine, osjetljivosti grudi, pojačanog osjetila mirisa i učestalog mokrenja. 

Simptomi trudnoće u 4. tjednu

Obično dobiješ svoju menstruaciju oko četiri tjedna nakon početka posljednje menstruacije, ali ako si trudna - najjasniji znak u ovom trenutku bi trebao biti izostanak menstruacije. Mnoge žene i dalje se osjećaju dobro u četvrtom tjednu, ali neke će primijetiti simptome poput osjetljivih grudi, umora i učestalog mokrenja. Gotovo jedna trećina žena u četvrtom tjednu trudnoće osjeti prve mučnine.

 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; mučnina - simptom trudnoće

Simptomi trudnoće u 5. tjednu

Dok tvoja beba raste vrtoglavom brzinom u maternici, ti ćeš postajati sve svjesnija nelagoda povezanih s trudnoćom, uključujući umor, laganu bol ili natečene grudi, mučninu i sve učestalije odlaske u kupaonicu. 

Trudna sam! Što dalje?

Simptomi trudnoće u 6. tjednu

Za većinu žena, jutarnje mučnine počinju između šestog i osmog tjedna trudnoće. Također bi mogla osjećati iscrpljenost, ali i česte promjene raspoloženja zbog hormonalnih promjena, kao i stres oko razmišljanja što te sve čeka dalje u trudnoći. Oko 25 posto žena iskusi implantacijsko krvarenje u ranoj trudnoći. Iako ono obično nije razlog za brigu, ako primijetiš krvarenje pa čak i samo kapljice krvi - razgovaraj s liječnikom kako bi bila sigurna da je sve u redu. 

Simptomi trudnoće u 7. tjednu

Jutarnje mučnine vjerojatno su već neko vrijeme u tijeku, a sada bi mogla primijetiti i kako ti hlače postaju malo tijesne. Tvoja maternica sada je dvostruko veća nego što je bila prije pet tjedana. Vjerojatno često ideš na wc zahvaljujući povećanom pritisku maternice na mjehur.

Možda te zanima... Trudnička hiperemeza: simptomi i liječenje Trudnoća

Simptomi trudnoće u 8. tjednu

Zbog hormonskih promjena nastavljaš osjećati umor i tromost, dok mučnine i povraćanje također troše tvoju energiju. Također bi mogla osjetiti neke probleme sa spavanjem ako ustaješ po nekoliko puta noću zbog mokrenja ili ako te osjetljivost grudi sprječava da spavaš na trbuhu.

Drugi znakovi trudnoće koje žene osjećaju do 8. tjedna uključuju:

youtube Možda te zanima... Čudo života: Kako raste beba u trbuhu, od začeća do rođenja Trudnoća

Što napraviti ako sumnjaš na trudnoću?

Ako je menstruacija izostala, možeš napraviti kućni test na trudnoću. U slučaju pozitivnog rezultata, najbolje je javiti se ginekologu koji će na temelju ginekološkog pregleda, ultrazvučnog nalaza i eventualnog određivanja beta hCG-a iz krvi, potvrditi ili isključiti trudnoću. U slučaju negativnog nalaza kućnog testa na trudnoću, možeš ga ponoviti za nekoliko dana kako bi bila sigurna. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.