Trudnoća Porođaj 03. studenoga 2022.

Carski rez: 8 iznenađujućih stvari koje ti nitko nije rekao prije ulaska u operacijsku salu

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Buduće majke, donosimo ti nekoliko činjenica koje bi trebala znati ako ćeš roditi na carski rez, a koje te čekaju u operacijskoj sali

U zadnjim si tjednima trudnoće i to je trenutak za koji se pripremaš. Trenutak u kojem će nakon dugih 9 mjeseci upoznati svoje dijete i započeti najljepšu avanturu života. Iako se trudnice pripremaju za prirodan porod, ponekad njihovu želju prekine savjet liječnika ili teškoće tijekom poroda kada je carski rez potrebniji. Buduće majke, donosimo ti nekoliko činjenica koje bi trebala znati ako ćeš roditi na carski rez.

Oporavak nakon epiziotomije i carskog reza

Možda će ti biti hladno

Prilično je uobičajeno da žene koje rađaju na carski rez osjete hladnoću. Odmah nakon epiduralne osjetila sam da drhtim. Dok mame misle da je to zbog niske temperature u operacijskim salama (i to je također istina - moraju održavati određenu temperaturu u prostoriji kako bi se spriječila vlaga koja može uzrokovati stvaranje bakterija), to je zapravo učinak lijeka koji se ubrizgava u tebe.

Možda te zanima... Ožiljci od carskog reza nikad nisu isti: 6 izvanrednih fotki Beba

Možeš drhtati

Osim hladnoće koju osjećaju, neke žene se počnu tresti. Kod jednih to bude cijelo tijelo, a kod drugih samo noge.  U svakom slučaju, liječnici kažu da je to potpuno normalno i ne bi trebalo biti uzrok brige.

Tijekom poroda osjetit ćeš izvlačenje

Budući da ćeš biti na anesteziji, neće te boljeti kada te doktori otvore. Međutim, nemoj se iznenaditi ako osjetiš sitne pokrete (neke se žene sjećaju da se krevet tresao) jer tvoj medicinski tim vadi bebu iz trbuha. 

Tvoja vagina neće biti pošteđena

Čak i ako tvoja beba nije izašla kroz vaginu (kao što bi on ili ona u "normalnom" porodu), medicinske sestre će je i dalje ispirati kako bi je očistile svaku krv koja je možda procurila iz nje.

Možda te zanima... Mame priznaju što bi voljele da su znale o carskom rezu Trudnoća

Imat ćeš krvavi iscjedak

Ne toliko kao da si imala vaginalni porod, ali i dalje će biti krvi iz tvoje vagine. Krvarenje može trajati i do nekoliko tjedana. Budi oprezna s pretjeranim krvarenjem, jer to nije normalno. Ako se to dogodi, odmah obavijesti svog liječnika.

Bit će ti mučno kašljati, kihati ili se smijati

Naravno, jer si upravo imala veliku operaciju! Ali budući da ne možeš ništa učiniti po tom pitanju (a ponekad je teško predvidjeti kihanje - jao!), liječnici savjetuju da jastuk držite iznad reza dok kašljete, kišete ili se smijete. To je vrlo učinkovito u smanjivanju boli, barem odmah nakon poroda i sljedećih nekoliko tjedana.

Možda ćeš morati uzeti i laksative za omekšavanje stolice

Ako je rana još svježa i bolna, nije preporučljivo prisilno gurati trbušne mišiće da bi obavila 'kakanje'. Tablete za omekšavanje stolice, često pomiješane s laksativima će ti pomoći. Obilan unos vode i polagano hodanje, također će ubrzati tvoj probavni sustav.

Možda te zanima... Što sve možeš očekivati nakon carskog reza? Beba

Možda ćeš 'poludjeti' kad prvi put vidiš ranu

Sigurno hoćeš. Ali uz pravilnu postporođajnu njegu rane, ona bi se trebala lijepo izliječiti - unutra i izvana - u roku od tri mjeseca. Imaj na umu da bilo kakve simptome kao što su visoka temperatura ili crvenilo i oticanje oko rezova, što nije tipično, i odmah se obrati liječniku jer to može ukazivati ​​na infekciju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.