Trudnoća Trudnica 18. prosinca 2015.

Trudnice, oprezno s lijekovima bez recepta i dodacima prehrani!

trudnica prehlada
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jedini lijek koji možete primjenjivati tijekom cijele trudnoće i dojenja za ublažavanje bolova i snižavanje temperature je paracetamol, no maksimalno 4 grama dan, kaže mag. pharm. Melita Petrović

Lijekove u trudnoći i tijekom dojenja, zbog rizika za majku i dijete, koristite ograničeno i oprezno, kaže mag. pharm. Melita Petrović.

"Većina lijekova može proći kroz placentu pa može doći do nepravilnog razvoja organa, zastoja rasta, preranog porođaja ili smrti fetusa. Uzimanjem lijekova ili biljnih pripravaka bez stručnog savjeta dovodite se u opasnost od štetnog djelovanja na plod u bilo kojem razdoblju trudnoće", kaže mag. Petrović i dodaje kako su lijekovi prema riziku u trudnoći svrstani u pet kategorija: A - sigurni, B - dobri, prihvatljivi, C - potreban je oprez, D - opasni (uzimaju se samo u slučaju ugroženosti majke) i X - zabranjeni. 

Iako je najbolje izbjegavati lijekove u trudnoći, najosjetljivije razdoblje za pojavu anomalija je prvih 12 tjedana, u fazi formiranja organa pa je tada posebno važno ne uzimati lijekove.

Što u slučaju temperature i bolova?

"Jedini lijek koji možete primjenjivati tijekom cijele trudnoće i dojenja, kao blagi analgetik i antipiretik, je paracetamol (kategorija rizika B), no maksimalno 4 g/dan. Acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin...) nije preporučljiva, a u zadnjem trimestru je i zabranjena. Ostale nesteroidne antireumatike - analgetike (NSAR), npr. Ibuprofen, Voltaren, Ketonal i drugi, ne smijete uzimati u zadnjem tromjesečju", objašnjava mag. Petrović. 

Dodaje kako je za ublažavanje bola različitog podrijetla najbolje primijeniti nefarmakološke mjere, primjerice masažu, obloge (tople ili hladne), mirovanje ili tuširanje mlakom vodom kod povišene temperature.

Lijekovi bez recepta nisu uvijek bezopasni

"Bezreceptni lijekovi, biljni pripravci i dodaci prehrani koji se koriste u samoliječenju pogrešno se smatraju apsolutno neškodljivima, a za trudnice neki mogu biti i opasni pa se važno savjetovati sa stručnjakom. Lijekove za liječenje prehlade trebale bi izbjegavati jer za većinu nije poznato prelaze li na placentu. Čest sastojak tih preparata je pseudoefedrin koji može izazvati porast krvnog tlaka u uterusu i krvarenje", upozorava mag. Petrović. 

Kod pojave simptoma prehlade najbolje se liječiti tradicionalno, a to znači - mirovanje, tople čajeve, vitamin C te voće i povrće.

Kod kašlja su korisni biljni sirupi od sljeza i islandskog lišaja"Lijekovi za iskašljavanje koji sadrže acetilcistein (Fluimucan) i bromheksin (Bisolvon) su dopušteni. Kapi za nos protiv hunjavice ne preporučuju se trudnicama, eventualno samo za kratku uporabu, a sasvim neškodljive su kapi i sprejevi s morskom vodom. Za grlobolju možete koristiti pastile, npr. s propolisom ili islandskim lišajem", kaže mag. Petrović.  

Savjet za dojilje

U uputama lijekova često piše da se lijek ne preporuča tijekom dojenja, najčešće zbog nedostatka istraživanja. Većina lijekova koje uzima majka prenosi se u majčino mlijeko u malim koncentracijama. Ako postoji opravdan razlog za uzimanje lijeka, najbolje ga je uzeti od tri do četiri sata prije sljedećeg dojenja, savjetuje mag. pharm. Melita Petrović. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.