Trudnoća Trudnica 10. travnja 2018.

Obavezne krvne pretrage na početku trudnoće

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnicu zanima koje krvne pretrage mora obaviti u prvim tjednima trudnoće i može li se liječiti ako se otkrije zaraza. Pročitajte odgovor ginekologinje Marte Lajtman Križaić

Kako sam u 10. tjednu trudnoće, doktor mi je rekao kako do 12. moram odraditi krvne pretrage. Zanima me što se događa ako se otkrije zaraza hepatitisom, sifilisom i slično. Zanima me može li se sve to uspješno liječiti?

U prvim tjednima trudnoće određuju se laboratorijski testovi na hepatitis B, sifilis, a često i na toksoplazmozu.

Iz krvi se određuje HBsAg i ako je on pozitivan znači da majka boluje od hepatitisa B te se dijete može zaraziti tijekom samog porođaja. Djeca pozitivnih majki dobivaju po porođaju pasivnu i aktivnu zaštitu, imunoglobulin i cjepivo protiv hepatitisa B. 

Tiha infekcija koja dovodi do izvanmaternične trudnoće i neplodnosti

Sifilis je bakterijska infekcija uzrokovana Treponemom pallidum. Ako se ne liječi u trudnoći može dovesti do spontanog pobačaja, može dovesti do male porođajne težine djeteta, smrti fetusa ili novorođenčeta. Trudnice se testiraju na početku trudnoće, a i kasnije trudnice koje imaju rizik. U trudnica koje boluju od sifilisa lijek izbora je parenteralni penicillin G, i sve trudnice treba liječiti tijekom trudnoće ovisno o stadiju bolesti.

Neotkriveni streptokok u trudnoći može biti poguban za bebu

Toksoplazmozu uzrokuje Toxoplasma gondii, a laboratorijski se određuju Ig G, IgM i IgA. U slučaju pozitivnog IgG, a IgM i IgA su negativni znači da je trudnica ranije preboljela bolest te da se više ne može zaraziti, pa tako ni dijete tijekom trudnoće. Ako su pozitivni IgM i IgA tada se radi o trenutnoj, akutnoj infekciji, što zahtijeva daljnje pretrage tijekom trudnoće, obzirom da se infekcija može in utero prenijeti na dijete.

Uz oprez, mačke, trudnice i bebe ipak mogu skupa

U slučaju negativnih IgG, IgM i IgA znači da trudnica do sada nije nikako došla u kontakt s uzročnikom bolesti te se u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće može zaraziti. Stoga se treba pridržavati određenim mjera tijekom trudnoće: izbjegavati izmet mačaka, izbjegavati sirovo voće i povrće, ako se ipak konzumira takvo dobro ga oprati, izbjegavati neprokuhano mlijeko i nedovoljno termički obrađeno meso.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.