Trudnoća Trudnica 30. prosinca 2023.

Trudnice koje nose dječake češće ne podnose određenu hranu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako averzija prema hrani može pogoditi svaku buduću majku, mala studija u časopisu Physiology & Behavior sugerira da žene koje nose dječake češće doživljavaju gađenje prema određenoj hrani.

Trudnoća tvojem tijelu radi razne 'gluposti' - otečeni zglobovi, bolni kukovi i leđa, osjetljive grudi...  Ali znaš što bi mogao biti najokrutniji poremećaj tijela? Preosjetljivost na hranu, mučnina u trbuhu zbog hrane i to one koja ti je prije bila na vrhu liste omiljenih.

Žudnja u trudnoći: Zašto si gladna 'hrane za utjehu'?

"Tipično oko 50 posto trudnica u SAD-u doživjet će neku vrstu averzije prema hrani tijekom trudnoće", kaže Kecia Gaither, mr.sc., certificirana stručnjakinja u ginekologiji i fetalnoj medicini. "One obično počinju i doživljavaju vrhunac unutar prva tri mjeseca trudnoće. To je  u korelaciji s porastom, vrhuncem i padom hormona trudnoće humanog korionskog gonadotropina (HCG)." Neke žene, međutim, imaju averziju tijekom cijele trudnoće - pa čak i poslije. "Prema mom iskustvu, trudnoća može godinama mijenjati sklonost žene prema određenoj hrani, a ponekad i na neodređeno vrijeme", kaže Elizabeth Ward, autorica Očekuj najbolje: tvoj vodič za zdravu prehranu prije, za vrijeme, i nakon trudnoće.

Trudnice koje nose dječake češće ne podnose određenu hranu

Iako averzija prema hrani može pogoditi svaku buduću majku, mala studija iz 2015. u časopisu Physiology & Behavior sugerira da žene koje nose dječake češće doživljavaju gađenje prema određenoj hrani. Teorija je da su muški embriji osjetljiviji od ženskih, tako da je osjećaj za potencijalno opasnu hranu način da se zaštite ti rizičniji fetusi. "Uvijek se govorilo o prenatalnim averzijama hrane koje se događaju kako bi se zaštitile majke i bebe od bolesti koje se prenose hranom, ali za to zaista nema definitivne znanstvene osnove", kaže dr. Gaither. I, iskreno, teorija zapravo ne drži vodu, pogotovo kada uzmete u obzir da su neke od najčešćih averzija u hrani na meso, piletina i riba. "Osim toga, ako se tvoje tijelo prirodno protivi poznatim opasnostima za dijete, svi bismo iskusili odbojnost prema alkoholu, što se ne događa", kaže Ward.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Jake jutarnje mučnine povezane sa spolom djeteta?

Najčešće averzije hrane uključuju piletinu i crveno meso, koje su na vrhu ankete o zdravlju na aplikaciji Lifesum. Slijede ribe i jaja, pržena hrana i škrobna hrana poput bijele riže ili kokica. Ali zašto onda imamo gađenje prema određenoj vrsti hrane?

"Vjerojatno je to miris", kaže dr. Gaither. Žene koje imaju odličan njuh prije trudnoće mogu biti sklonije averziji prema hrani. "Normalni hormonalni udari koje doživljavaš tijekom trudnoće mogu pojačati tvoj osjećaj za miris, koji snažno utječe na preferencije u hrani - i odvratnost", kaže Ward. "Čini se da miris pokreće sve osjećaje mučnine, a možda i povraćanja." Osim mirisa, hrana koja je teže probavljiva, kao što su meso i pržena i / ili masna hrana, može biti odbojna. 

Možda te zanima... 10 mirisa od kojih trudnice trče u kupaonicu Trudnoća

Dobre vijesti? "Većina averzija su zanimljivije nego ozbiljne i, u većini slučajeva, neće uzrokovati nikakvu štetu", kaže Elizabeth Somer, autorica knjige Nutricionizam za zdravu trudnoću: kompletan vodič za jelo prije, tijekom i nakon trudnoće. "Djelotvorna dijeta je ona koja zadovoljava tvoje prehrambene i emocionalne potrebe, kao i tvoje osobne preferencije. Zato ne brini o tome što trenutno ne voliš kavu ili piletinu, samo potraži drugu zdravu hranu koju ćeš zamijeniti."

Donosimo ti nekoliko savjeta od Ward kako jesti kada imaš averziju prema hrani.

  • Nastavi uzimati vitamine. 
  • Odluči se za povrće blagog okusa. Izmiješaj bijeli ili slatki krumpir, jedi grašak, pire od mahunarki i izbjegavaj jače mirisna povrća, poput brokule i cvjetače.
  • Jedi hladna predjela. Uživaj u sendviču ili salati od tjestenine umjesto večere. Topla hrana je više aromatična i može izazvati više mučnine i odbojnosti.
  • Ako ne možeš jesti meso, okreni se jajima, grahu, orašastim plodovima, oraščićima, siru s malo masnoće, grčkom jogurtu i sojinoj hrani kao što je tofu.
Možda te zanima... Zašto je dobro jesti čokoladu u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.