Trudnoća Planiranje trudnoće 25. ožujka 2016.

Mogu li roditi zdravo dijete uz autoimune bolesti?

zabrinuta žena
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić odgovara koji su rizici trudnoće uz antifosfolipidni sindrom i je li moguće da se zbog toga izgubi beba

Nakon puno pretraga i vremena dijagnosticiran mi je antifosfolipidni sindrom kojeg vjerojatno prati lupus. Nalazi aCl-iIg i Igm bili su u par navrata visoki zadnji put igG=22, igM=35 te ANA (ENA)točkasto. Sada sam na terapiji oko 1,5 mjesec Resochina 1xdan,te Andola 100 mg. Prilično sam uplašena jer sam već izgubila bebu prije godinu dana u 9. tjednu trudnoće (blighted ovum). Zanima me mislite li da se to dogodilo zbog ovih bolesti te vas iskreno molim da mi kažete kakve su šanse da dobijem zdravo, živo dijete. Željeli bi bebu više od svega i spremna sam promijeniti način života koji je i ovako prilično zdrav: ne pušim, ne pijem čak ni kavu, pokušavam jesti zdravo. Molim vas za savjet i da me usmjerite jer sam zbunjena i uplašena.

Teško mi je dati stručno mišljenje bez ostalih detaljnih podataka o tijeku i prirodi vaše bolesti, koliko imate godina, kakve imate simptome itd. U svakom slučaju je trudnoća s dokazanim antifosfolipidnim sindromom visoko rizična te zahtjeva detaljni nadzor i terapiju tijekom trudnoće. Trudnoća u bolesnica koje boluju od SLE (sustavni eritemski lupus) prolazi bez komplikacija u otprilike 80%. Moguće su komplikacije vezane uz osnovnu bolest koje se mogu pogoršati zbog trudnoće, posebno ako je bolest aktivna u posljednjih 6 do 12 mjeseci prije trudnoće ili ako već postoje oštećenja organa kod majke.

zabrinuta žena | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Antifosfolipidni sindrom uzrokuje komplikacije u trudnoći poput preeklampsije, insuficijencije posteljice i intrauterinog zastoja u rastu djeteta, prijevremeni porođaj i spontani pobačaj te vensku trombozu trudnice. Stoga je potrebno tijekom trudnoće uzimati niskomolekularni heparin (doza se određuje ovisno o nalazima) cijelu trudnoću kako bi se smanjila mogućnost navedenih komplikacija. U svakom slučaju, naravno da je moguće da ostvarite vašu želju za rođenjem zdravog djeteta, samo je potrebno da u trudnoću uđete spremni, pod kontrolom vašeg liječnika koji vam prati osnovnu bolest i da tijekom trudnoće budete pod intenzivnim nadzorom ginekologa.

Najčešći uzroci spontanih pobačaja

Vrijeme za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.