Trudnoća Beba u trbuhu 30. travnja 2013.

Minimalno tri ultrazvučna pregleda u trudnoći

ultrazvuk, pregled
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće, posebice oni koji se izvode s ciljem probira za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tijekom cijelog našeg života

Prema naputcima društva za perinatalnu medicinu, ultrazvučni pregledi nužni su barem jednom u svakom tromjesečju, odnosno pri postavljanju dijagnoze trudnoće te između 16. i 20. tjedna, kao i između 35. i 38. tjedna trudnoće.

Uvođenje ultrazvuka u svakodnevnu praksu ginekologa posljednjih 40-tak godina, uz dinamičan tehnološki napredak napose u posljednja tri desetljeća, omogućilo je intenzivno praćenje svih zbivanja unutar maternice tijekom trudnoće i time se otvorio novi svijet bogat burnim promjenama.

Ovo nadasve intrigantno i nepoznato poglavlje ljudskog razvoja bilo je donedavno rezervirano za patologe i embriologe, a sada je prisutno u svakodnevnom radu porodničara te dostupno budućim roditeljima, koji mogu pratiti dinamične promjene u razvoju svoga djeteta.

Ultrazvučni pregledi tijekom trudnoće, posebice oni koji se izvode s ciljem probira za fetalne anomalije, ubrajaju se među najvažnije preglede tijekom cijelog našeg života. Njima razabiremo normalno od abnormalnog i ujedno razabiremo uvjete rasta i razvoja ploda te možemo uočavati moguće probleme. Stoga je osnovni minimum - tri ultrazvučna pregleda tijekom cijele trudnoće.

Kako izgleda pregled?

Ultrazvučni pregledi su lagani i relativno jednostavni za ženu. Trudnica je ispružena na krevetu, a na razotkriveni trbuh joj se nanese gel koji pospješuje prolaz ultrazvučnog snopa. Ovalnom ultrazvučnom sondom ginekolog nježnim pokretima klizi po površini trbuha trudnice. Ultrazvučne slike se jasno prikazuju na monitoru ultrazvučnog aparata, i tako postaju dostupne ginekologu koji raspoznaje dobro od lošeg, ali i ženi i njezinom partneru.

Pratite trudnoću po tjednima!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.