Trudnoća Trudnica 23. studenoga 2019.

Koliko kilograma je preporučljivo dobiti u trudnoći?

trudnica vaga kilogrami
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tijekom trudnoće iznimno je važno jesti zdravo i balansirano kako bi se beba pravilno razvijala i dobila sve važne hranjive sastojke. U trudnoći ne treba 'jesti za dvoje', nego je prosječno potrebno samo 200 do 300 kalorija dnevno više

Količina i smještaj tjelesnih zaliha masti može utjecati na stvaranje drugih reproduktivnih hormona te tako povećati rizik od neplodnosti i spontanog pobačajaPothranjenost smanjuje plodnost jer smanjen udio tjelesnog masnog tkiva može utjecati na ovulaciju. Iako se lijekovi nerijetko koriste za pospješenje razina hormona i ovulacije, ishod začeća i trudnoće bolji je ako se ovulacija dogodi spontano.

"Opće je pravilo da su osobe koje imaju indeks tjelesne mase (BMI) manji od 20 kg/m2 ili veći od 30 kg/m2 premršave ili predebele da bi ostvarile optimalnu plodnost. (Podsjetnik: BMI možete izračunati tako da podijelite svoju tjelesnu masu u kilogramima s kvadratom visine u metrima.) Ipak, valja imati na umu da BMI nije uvijek najbolji pokazatelj stanja uhranjenosti. Stoga se koriste i druge metode za procjenu udjela masnog tkiva, poput opsega struka ili mjerenja kožnih nabora. Opseg struka viši od 109 cm u žena te viši od 120 cm u muškaraca ukazuje na 'vrlo visoku' razinu tjelesne masti", objasnila je nutricionistica doc.dr.sc Darija Vranešić Bender.

Možda te zanima... Zašto sve više žena dobiva previše kilograma u trudnoći? Trudnoća

Ovisno o tjelesnoj konstituciji prije trudnoće

"Tijekom trudnoće je jako važno jesti zdravo i balansirano kako bi se beba pravilno razvijala i dobila sve važne hranjive sastojke. U trudnoći ne treba 'jesti za dvoje', nego je prosječno potrebno samo 200 do 300 kalorija dnevno više nego prije trudnoće. Na taj način će trudnica postići pravilan dobitak tjelesne mase tijekom trudnoće", kaže ginekologinja Petra Podobnik Brlečić i objašnjava da o tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko bi svaka trudnica trebala dobiti kilograma tijekom trudnoće.

Žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kilograma,  pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kilograma, dok bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kilograma. Uobičajen je dobitak od 1 do 2 kilograma tijekom prva tri mjeseca trudnoće te potom do pola kilograma svaki tjedan. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kilograma tijekom cijele trudnoće.

Više od 20 kilograma može nepovoljno utjecati na zdravlje mame i bebe

Izrazito je bitno naglasiti da dobitakviše od 20 kilograma, to jest više tjelesne mase preko preporučenih vrijednosti tijekom trudnoće, može nepovoljno utjecati na zdravstveno stanje trudnice te uzrokovati povišeni krvni tlakdijabetes i niz ostalih problema koji mogu negativno utjecati na bebu i ishod trudnoće.

žena vaga kilogrami kilaža Možda te zanima... Kako se riješiti trbuha i kilograma nakupljenih u trudnoći? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.