Trudnoća Trudnica 08. studenoga 2013.

Vodič kroz vitamine i minerale za trudnice

ljekarna vitamini
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Među različitim dodacima prehrani za trudnice, koje odabrati? O tome raspravljaju buduće mame na našem forumu, a mi ističemo najbitnije vitamine i minerale koji su ženama potrebni tijekom trudnoće te vam donosimo pregled 'prenatal' proizvoda dostupnih u većini ljekarni

Prenatalni suplementi, o kojima raspravljaju i buduće mame na forumu Klokanice u temi Vitamini i minerali u trudnoći, preporučuju se trudnicama, dojiljama i ženama koje planiraju trudnoću. Od začeća do rođenja djeteta, rast i razvoj ploda ovisi o nutrijentima koje majka unosi hranom. Potrebe za određenim nutrijentima povećane su tijekom trudnoće pa se stoga smatraju kritičnima za pravilan rast i razvoj djeteta te zdravlje buduće majke.

Dodaci prehrani za trudnice krojeni su poštujući posebne potrebe za nutrijentima tijekom trudnoće. U te nutrijente spadaju: folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A. Od minerala, vrlo je važno paziti na adekvatan unos kalcija, cinka, magnezija i željeza. Tijekom prvog tromjesečja "kritični" nutrijenti su folna kiselina, vitamin B12 i cink, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja željezo, kalcij i magnezij.  

Folna kiselina obavezno do 12. tjedna

Većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane tijekom onoga ključnog razdoblja - prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos folata od najveće važnosti. 

Zbog toga se ženama u reproduktivnoj dobi preporučuje uzimanje 400 mcg folne kiseline dnevno. Žene koje planiraju trudnoću trebaju uzimati suplement folne kiseline prije začeća i nastaviti s uzimanjem do dvanaestog tjedna trudnoće.
Folna kiselina dokazano smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i pojavu drugih ozbiljnih prirođenih nepravilnosti, utječe na smanjenje mučnine, povraćanja i slabosti u ranoj trudnoći.

Omega-3 iz hrane ili suplemenata 

Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva te imaju važnu ulogu u smanjenju nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece

Posljedna tri mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina života ključne su za pravilan razvoj mozga. Ukoliko trudnica ne konzumira ribu ili sjemenke i orašaste plodove postoji opasnost od niskog unosa omega-3 masnih kiselina te u takvoj situaciji može unos tih važnih masnih kiselina upotpuniti dodatkom omega-3 masnih kiselina. Trudnicama se preporučuje dnevni unos 300 mg omega-3 masnih kiselina (EPA+DHA).

Koji proizvod odabrati?

Budući da postoji puno multivitaminsko-mineralnih formula namijenjenih ženama tijekom trudnoće i dojenja, u raspravi na forumu buduće mame dijele i svoja iskustva s različitim proizvodima koje su koristile. Mi vam donosimo pregled nekih suplemenata za trudnice koji se mogu naći na policama hrvatskih ljekarni, s istaknutim osobitostima svakoga od njih:

Elevit pronatal

Ovaj proizvod je jedini u kategoriji registriran kao bezreceptni lijek, dok su ostali navedeni proizvodi dodaci prehrani. Srednjeg je cjenovnog ranga. Sadrži 12 vitamina, 3 minerala i 4 elemenata u tragovima. Ima visok sadržaj folne kiseline i željeza. Ne smije uzimati istodobno s drugim lijekovima koji sadrže vitamine A i/ili D kako bi se izbjeglo predoziranje tim vitaminima. Bolesnici s rijetkim nasljednim poremećajem nepodnošenja galaktoze ne bi trebali uzimati ovaj lijek.

Centravit prenatal

Hrvatski je proizvod srednjeg cjenovnog ranga. Jedini u kategoriji osigurava širok spektar vitamina i minerala kritičnih u trudnoći uz omega-3 masne kiseline. Ne sadrži magnezij i ima nizak sadržaj kalcija. 

Pre-natal Care

Kompletna multivitaminsko-multimineralna formulacija. Povoljne je cijene i visokog sadržaja vitamina E te vitamina B12.

Prenatal Nutrients

Proizvod pogodan za vegane. Ne sadrži kvasac, pšenicu, gluten, niti mliječne sastojke te je formuliran bez upotrebe konzervansa, umjetnih aroma ili boja.  Kompletna multivitaminsko-multimineralna formulacija koja sadrži sve nutrijente kritične u trudnoći srednjeg cjenovnog ranga.

Prenatal

Proizvod povoljne cijene, visokog sadržaja folne kiseline, vitamina B12 i željeza, ali i vitamina D i E. Ne sadrži magnezij.

Pregnital

Cjenovno povoljan proizvod, obogaćen esencijalnim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Sadrži ribu i soju. Ne preporučuje se osobama s renalnom insuficijencijom. Manji sadržaj folne kiseline. Ne sadrži kalcij i vitamin D. 

Prenatal liquid

Povoljan proizvod i jedini u kategoriji u tekućem obliku. Kod nekih trudnica uzimanje dodataka prehrani u obliku tableta ili kapsula loše se podnosi, zbog mučnina, osjetljivosti na hranu ili čestih povraćanja. Tekući Prenatal je formula koju odlikuje visoka bioraspoloživost i podnošljivost te odličan voćni okus. Nizak sadržaj kritičnih nutrijenata. 

Što vi mislite, jesu li dodaci prehrani nužni u trudnoći? Jeste li ih uzimali? Napišite nam na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.