Trudnoća Trudnica 19. ožujka 2018.

9 stvari o kojima bi svaka trudnica trebala razmisliti

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Od odabira imena do plana poroda - mnogo je stvari koje će vas okupirati tijekom devet mjeseci trudnoće, a u nastavku pročitajte neke od najvažnijih

1. Redoviti pregledi kod ginekologa

Kada ugledate pozitivni test na trudnoću, dogovorite pregled kod ginekologa čim prije. Na pregledu ćete saznati sve potrebne informacije, a s ginekologom ćete dogovorite daljnje preglede. Važno je da prisustvujete svim pregledima i da se pridržavate svih uputa svog ginekologa kako bi ostali zdravi tijekom trudnoće i kako bi se vaša beba razvijala kako treba.

Možda te zanima... 10 stvari koje trudnice ne bi trebale skrivati od ginekologa Trudnoća

2. Uzimanje folne kiseline

Ako već ne uzimate folnu kiselinu (vitamin B9), počnite. Treba vam 400 mcg dnevno do 12. tjedna trudnoće kako biste smanjili rizik nastanka defekata pri rođenju djeteta, poput defekata neuralne cijevi, rascjepa kralježnice i defekte mozga kao što je anencefalija. 

Pročitajte vodič kroz vitamine i minerale za zdravu mamu i bebu u trbuhu

3. Uzimanje vitamina D

Posljednje preporuke navode da bi trebalo uzimati 10 mcg vitamina D dnevno, budući da ga je teško unijeti dovoljno preko hrane ili preko sunca ako ga nema toliko. Vitamin D također pomaže održavanju vaših kostiju zdravima i omogućuje vašoj bebi dovoljno vitamina D u prvih par mjeseci života

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; dlake u trudnoći

4. Cjepivo protiv gripe

Nedavno istraživanje pokazalo je da značajan broj trudnica izbjegava cijepljenje protiv gripe jer se boji nuspojava. Mnoga istraživanja pokazala su da je cijepljenje protiv gripe sigurno u bilo kojem razdoblju trudnoće, od prvih tjedana trudnoće do onih posljednjih. 

cjepivo trudnica Možda te zanima... Cjepivo protiv gripe štiti nerođene bebe Trudnoća

Trudnice imaju sedam puta više šansi od ozbiljnih komplikacija gripe od žena slične dobi koje nisu trudne. Tijekom trudnoće, imunološki sustav je prirodno 'potisnut', što znači da trudnice imaju veću vjerojatnost razviti ozbiljne komplikacije poput upale pluća, a cijepljenjem ćete svojoj bebi prenijeti dragocjena antitijela putem posteljice i dati im osnovnu zaštitu tijekom prvih mjeseci života. U svakom slučaju, o cijepljenju razgovarajte sa svojim liječnikom i saznajte detaljnije informacije. 

5. Zaštita bebe od hripavca

Baš poput cjepiva protiv gripe, liječnik će vam ponuditi i cjepivo protiv hripavca nakon što prijeđete 20. tjedan trudnoće. Posljednjih godina, slučajevi hripavca su u značajnom porastu i kao i gripa, može biti jako opasan za novorođenče te voditi rizicima poput upale pluća, oštećenja mozga pa čak i smrti. Cjepivom ćete zaštititi vašu bebu prije nego što će biti dovoljno stara da sama primi cjepivo protiv hripavca.

facebook video Možda te zanima... Mama bolesne bebe: 'Kad bih mogla vratiti vrijeme, cijepila bih se' Beba

6. Tjelesna aktivnost

Aktivan život tijekom trudnoće pomoći će vam prilagoditi se fizičkim promjenama, ali i pomoći vam da pri lakšem porodu. Uz to, definitivno ćete jednostavnije nositi se s budućim nošenjem sjedalica, torbi i djeteta koje će svakim danom postajati sve teže.

joga trudnica trudnoća | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Možda te zanima... Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći Trudnoća

Idite u redovite šetnje, možete krenuti i na jogu, a ako ste i prije trudnoće vježbali - nema razloga zašto s prilagođenim vježbanjem ne biste nastavili u trudnoći dok god imate 'zeleno svjetlo' svog liječnika

7. Zdrava i uravnotežena prehrana

Više nego ikada, potrebna vam je uravnotežena i zdrava prehrana. Zaboravite na onu poznatu 'jedite za dvoje' i umjesto toga jedite raznovrsno, uključite puno povrća i voća u prehranu, kao i ugljikohidrate, proteine i mliječne proizvodite no ograničite masnu i slatku hranu. Iako je gotovo sva hrana dopustiva, izbjegavajte namirnice poput pljesnivih ili plavih sireva, sirovih jaja, nepasteriziranog mlijeka, sirovog mesa, pašteta, jetrica i sirovih školjki. 

Možda te zanima... 10 važnih 'da' i 'ne' u prehrani trudnice - na neke stvari moraš paziti Trudnoća

8. Kegelove vježbe

Kako bi se spriječili problemi poput inkontinencije, prolapsa i slično, važno je izvoditi Kegelove vježbe za mišiće donjeg dijela zdjelice. One će vam također pomoći pri lakšem porodu, ali i oporavku. Pročitajte kako izvoditi Kegelove vježbe ili se raspitajte kod svog liječnika. Učitelji joge i pilatesa također će vam dati korisne savjete. 

trudnica, trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

9. Praćenje pokreta bebe u trbuhu

Vjerojatno ćete osjetiti prve pokrete vaše bebe između 16. i 22. tjedna. Od 23. do 30. tjedna, oni postaju snažniji i počet ćete osjećati i kotrljanje, udarce, štucanje i trzajeve.

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

Ako ste zabrinuti da se vaša beba ne miče kao inače, sjednite ili mirno ležite, popijte čašu hladne vode, masirajte trbuh i razgovarajte s bebom. To bi je trebalo ponovno pokrenuti! 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci