Trudnoća Beba u trbuhu 05. rujna 2023.

Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke trudnice navode da je njihovo dijete tijekom cijele trudnoće relativno mirno, dok neke buduće majke doživljavaju pokrete fetusa vrlo dinamičnim.

Obično se između 20. i 24., tj. po prvi put počinju osjećati fetalni pokreti. Žene koje su višerotkinje obično te pokrete počinju osjećati nešto ranije, dok prvorotkinje prve fetalne pokrete bilježe u prosjeku 2-3 tjedna kasnije od višerotkinja. To je uglavnom individualno, a isto tako postoje i individualna odstupanja u načinu doživljaja fetalnih pokreta od strane buduće majke tijekom cijele trudnoće.

trudnica, tata Možda te zanima... Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu? Trudnoća

Naime, neke trudnice navode da je njihovo dijete tijekom cijele trudnoće relativno mirno, dok neke buduće majke doživljavaju pokrete fetusa vrlo dinamičnim. Tako da sve što se u literature navodi vezano za praćenje fetalnih pokreta treba shvatiti relativno, tj. s mogućim individualnim odstupanjima od generalnih navoda.

Nakon uočavanja prvih fetalnih pokreta koji su u početku slabi, nalik na migoljenje, slijedi razdoblje tijekom kojeg će fetalni pokreti biti sve češći i jači. Naime, od tada pa nadalje, sljedećih deset tjedana, dijete će biti sve aktivnije, a trudnica će osjećati njeno udaranje nožicama, ručicama i njezino prevrtanje.

Oko 32. tjedna jači i češći pokreti

Od 24. do 28. tjedna trudnica može osjećati i štucanje fetusa (blago, ritmično poskakivanje), a u tom razdoblju dobro je znati da fetus može reagirati na određene zvukove i poznate glasove. Oko 32. tjedna pokreti fetusa dostižu vrhunac i kako dijete postaje sve jače i veće, trudnica će osjećati fetalne pokrete učestalijim i jačim i tako sve do otprilike 36. tjedna.

trudnica, trbuh Možda te zanima... Nevjerojatna snimka trbuha sa živahnom bebom unutra Trudnoća

Od 36. do 40. tjedna dijete je sve veće i njena su okretanja/promjene stava i namještaja rjeđa. Naime, već oko 28. do 30. tjedna većina fetusa položena je uzdužno glavom i tako će ostati do porođaja. Promjene namještaja, što podrazumijeva stranu gdje dijete drži leđa što je najčešće lijevo, npr. su u tom razdoblju još prisutne, ali od 36. tjedna i to je najčešće sve rjeđe te većina djece stoji uzdužno glavicom, dok su leđa najčešće na lijevom boku majke i tako ostaju do porođaja.

Posljednja dva tjedna trudnoće - usporavanje pokreta

Sukladno tome, i fetalni pokreti su nešto rjeđi, polaganiji i mirniji (tzv. obrazac fine motorike). Npr. ako je dijete sisalo palac i "izgubilo" ga, trudnica može osjetiti brze, strelovite pokrete dok dijete miče glavicom lijevo-desno pokušavajući pronaći ručicu i palac. Tijekom posljednja dva tjedna trudnoće bebini će se pokreti vjerojatno još više usporiti, i zbog toga se ne treba brinuti, to se smatra potpuno normalnim.

Treba li brinuti ako se ne osjećaju često pokreti bebe?

Trudnice često navode da čim uspore svoj tempo i aktivnost i opuste se, intenzivnije osjećaju fetalne pokrete (kao da je njihovo dijete u maternici živnulo). Zbog toga mnoge trudnice fetalne pokrete češće osjećaju kada navečer legnu ili tijekom dnevnog odmora. Fetalna se aktivnost može pojačati i nakon obroka, što je vjerojatno reakcija na povećanu količine glukoze (šećera) u krvi trudnice. Pojačanu fetalnu aktivnost može se primijetiti i kada je trudnica uzbuđena ili napeta što se objašnjava povećanom koncentracijom adrenalina u takvim okolnostima.

10 pokreta u sat vremena

Na kraju, važno je naglasiti da je praćenje fetalnih pokreta tijekom trudnoće - mislimo pri tome na zadnje tromjesečje - važan, ali individualan parameter samokontrole svake trudnice i svake trudnoće. Svaki fetus, jednako kao i svako novorođenče, posjeduje vlastiti obrazac aktivnosti i razvoja. Neki se doimaju neprestano aktivnima; ostali su većinom mirni. Preporučuje se da svaka trudnica svakodnevno prati fetalne pokrete svoga djeteta; pri tome je uredan nalaz ako trudnica zabilježi ili osjeti najmanje deset fetalnih pokreta tijekom jednog sata.

trudnički trbuh Možda te zanima... Video: Trudnica i beba pričaju preko trbuha! Trudnoća

Ovo je samo orijentacijski okvir i treba imati na umu da je dinamika fetalnih pokreta individualna i da je najvažnije da trudnica osjeća fetalne pokrete onom dinamikom koja je svojstvena djetetu tijekom trudnoće. Sve su varijacije normalne pa tako treba i interpretirati fetalne pokrete. Mirna djeca će biti manje pokretna tokom cijele trudnoće. To se smatra fiziološkim/normalnim dokle god trudnica se osjeća radikalno (značajno) usporavanje ili prestanak aktivnosti ploda. To je znak alarma i tada se treba hitno (odmah) javiti na pregled ginekologu.

Trudnoća po tjednima

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • voxovej

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt 

  • voxovej

    My companion is making $77 hourly at the PC. He has been laid off from work 5 months prior, yet a month ago he rounded up $10258 by simply telecommuting with program he uncovered on the web. This is the thing that he does... Give it a shot yourself... Visit Now... https://bit.ly/39JrDqt 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.