Trudnoća Beba u trbuhu 16. srpnja 2013.

Važnost folne kiseline u trudnoći

trudnički trbuh, hrana
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Suplementacijom folne kiseline smanjuje se postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80 posto pa se preporučuje da je svakodnevno uzimaju sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće

Dokazano je da neadekvatan unos folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće dovodi do defekta neuralne cijevi u fetusa. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj dobi te one koje planiraju trudnoću ili trudnice u ranom razdoblju trudnoće, barem od 4. tjedna, svakodnevno uzimaju folnu kiselinu u dozi od 400μg. No, kako postići taj unos i gdje nalazimo folnu kiselinu u hrani?

Sprječava porođajne malformacije

Još davne 1931. godine Lucy Willis je opisala kako je ekstrakt kvasca učinkovit protiv makrocitne anemije kasne trudnoće u Indiji. To je bio prvi zapis o korištenju folne kiseline u svrhu prevencije bolesti. Ipak, folna kiselina nije izolirana i njezina struktura nije rasvijetljena još dugi niz godina. Štoviše, prošlo je više od pola stoljeća dok nije prepoznata važnost folne kiseline u preventivnoj medicini, a spoznaje su kulminirale objavom serije znanstvenih radova 1991. godine kada je potvrđeno da perikoncepcijski unos folne kiseline sprječava spina bifidu. Radi se o jednom od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća, odnosno spoznaji da se suplementacijom folne kiseline smanjuje postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80 posto. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. To za novo biće konkretno znači da se značajno smanjuje vjerojatnost invaliditeta ili problema u kontroli crijeva i mjehura.

Danas postoje inicijative saniranja deficita i na razini populacije te se hrana, najčešće žitarice, obogaćuje folnom kiselinom, primjerice u SAD-u i Velikoj Britaniji. Sve su te mjere pridonijele značajnom sniženju stope porođajnih malformacija, posebice spina bifidae. Istraživanja pokazuju da velik broj ljudi pati od blagog deficita folne kiseline što se očituje razdražljivošću, mentalnim umorom i nesanicom.

Suplementacija prije začeća

Folna kiselina ima esencijalnu ulogu u sintezi i diobi DNA (genetički kod za replikaciju svake nove stanice) i dijelova RNA koji su potrebni za sintezu proteina u svim stanicama. Stoga "brzorastuća" tkiva, kao fetus ili stanice koje se moraju brzo obnavljati poput crvenih krvnih stanica i stanica imunološkog sustava, imaju veliku potrebu za folnom kiselinom.

Folna kiselina je nutrijent koji osigurava normalan rast i razvoj, a posebno je važna za funkciju živčanog i probavnog sustava, spolnih organa te stvaranje bijelih krvnih stanica. Regulira razvoj živčanih stanica embrija i fetusa te sprječava oštećenje živčane cijevi. Liječi anemiju uzrokovanu alkoholizmom, anemiju trudnica, dojilja, žena koje uzimaju oralne kontraceptive i osoba koje boluju od bolesti jetre te hemolitičku anemiju. Pomaže metabolizam aminokiselina i sintezu proteina.

Niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Važno je naglasiti da se većina oštećenja uzrokovanih deficitom folne kiseline pojavljuje tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće. Stoga je suplementacija prije začeća neophodna, posebice za žene koje su koristile oralne kontraceptive, zbog toga što popratna pojava korištenja može biti i smanjenje razine folne kiseline u serumu.

Zbog bitne uloge u dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa, sve žene reproduktivne dobi trebaju pripaziti na adekvatan unos folne kiseline. Većina žena ne unosi dovoljne količine folata putem hrane tijekom onoga ključnog razdoblja - prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos folata od najveće važnosti. Istraživanja ukazuju da pravilan unos folne kiseline prije i tijekom rane trudnoće može smanjiti rizik od spina bifida-e i drugih defekata živčane cijevi u novorođenčadi. Smanjen rizik je primijećen i kod žena koje su već imale trudnoću pogođenu defektima neuralne cijevi.

Jedno novije istraživanje provedeno u Mađarskoj, koje je obuhvatilo 14000 trudnica, ukazalo je na važnost dodavanja folne kiseline prehrani i u posljednjem tromjesečju trudnoće. Istraživanje je objavljeno u časopisu European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology u veljači 2010. godine. Iako je uzimanje folne kiseline neophodno u prvom tromjesečju – razdoblju kada se razvija živčani sustav djeteta kako bi se prevenirao nastanak oštećenja neuralne cijevi (najčešće spina bifida i anencefalija), mađarski znanstvenici tvrde kako i u zadnjem trimestru folna kiselina ostvaruje svoje blagodati. Istraživanje je, naime, pokazalo kako je svakodnevno uzimanje folne kiseline rezultiralo 7 posto smanjenim rizikom od prijevremenog poroda, a pronađena je i pozitivna korelacija s porodnom težinom.

Gdje se nalazi folna kiselina?

Najbolji izvori folne kiseline su: teleća jetra, leća, pšenične klice, šparoge, špinat, grah, raštika, cikla, grašak, brokula, prokulice, avokado, bundeva, cvjetača, mahune, tikvice, banana, celer, kupus, rajčica, limun, paprika, zelena salata, klice.

Sadržaj folne kiseline u 1 šalici namirnica u µg

Teleća jetra 860,7
Leća 358
Pšenične klice 323
Šparoge 262,8
Špinat 262,4
Grah 254,6
Raštika 176,7
Cikla 136
Grašak 101,3
Brokula 93,9
Prokulica 93,6
Avokado 90,37
Bundeva 57,4
Cvjetača 54,6
Mahune 41,6
Tikvice 36,2
Banana 36
Celer 33,6
Kupus 30
Rajčica 27
Limun 23
Paprika 20
Zelena salata 21
Klice 12

Pročitajte više o četvrtom tjednu trudnoće!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.