Trudnoća Trudnica 23. travnja 2016.

Vježbanje u trudnoći potiče razvoj bebinog mozga

trudnica trudnoća vježbanje vježba
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znanstvenici su pratili Jedna grupa trudnica koja redovno vježbala i drugu grupa koja sefizičkom aktivnošću bavila tek 10 minuta tjedno. Kada su se djeca rodila, izmjerili su im moždanu aktivnost

Žene koje tijekom trudnoće vježbaju stimuliraju razvoj mozga nerođenog djeteta, tvrde stručnjaci. Samo tri treninga od 20 minuta tjedno uvelike utječu na cjelokupno zdravlje bebe. Znanstvenici su usporedili dvije grupe trudnica. Jedna grupa je redovno vježbala, a druga grupa trudnica se fizičkom aktivnošću bavila tek 10 minuta tjedno.

U trudnoći svaki dan napravite 10 000 koraka!

Kada su se djeca rodila, izmjerena im je moždana aktivnost pomoću 100 elektroda koje su puštale različite melodije. Djeca, čije su majke vježbale, lakše su uočila razliku između melodija od djece čije majke nisu bile toliko fizički aktivne, što znači da se kod prve grupe mozak brže razvio, pokazalo je istraživanje.

10. tjedan trudnoće: Intenzivan razvoj mozga

"Naše istraživanje pokazuje da vježbanje tijekom trudnoće ubrzava razvoj mozga novorođenčeta. Iako točan razlog još nije poznat, najvjerojatnije je da trening povećava dotok kisika i stimulira proizvodnju proteina zaduženog za razvoj mozga“, objasnio je voditelj istraživanja profesor Dave Elemberg. Prijašnja istraživanja potvrdila su da vježbanje u trudnoći jača bebino srce, ali i ubrzava oporavak nakon porođaja.

Detaljni vodič kroz vježbanje u trudnoći

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.