Trudnoća Beba u trbuhu 25. studenoga 2013.

Kada ste osjetili prve pokrete bebe u trbuhu?

trudnica, tata
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Buduće mame na forumu dijele iskustva o tome kada su prvi put osjetile 'leptiriće' u trbuhu te kako su se osjećale kada su im se bebe u trbuhu počele javljati najprije blagim, a zatim i pravim udarcima

Osjećaj da se u vama kreće živo biće neopisiv je za svaku buduću mamu, ali ne osjeti svaka trudnica pokrete bebe u isto vrijeme. Buduća mama MumToBe na našem forumu pitala je mame kad su osjetile prve pokrete bebe u trbuhu i napisala: "Sjećam se da sam već negdje od 16. tjedna nestrpljivo čekala kada ću ih osjetiti. No, lagane leptiriće osjetila sam tek negdje oko 21. tjedna. I tada nisam uopće pomislila da se to meni javlja moja bebica, već da su to plinovi. Osjećaj je bio prekrasan. Tada mi je i osjećaj da ću postati mama postao nekako stvarniji".

Neke trudnice već u 16. tjednu osjećaju leptiriće u trbuhu, što je lakše prepoznati ženama kojima to nije prva trudnoća. Prvorotke mogu pomisliti da je riječ o kretanju u crijevima, a one će vjerojatno tek za nekoliko tjedana sa sigurnošću moći reći da se to miče njihova beba u trbuhu. To je potvrdila i naša čitateljica Gemelli koja kaže da je u 16. tjednu osjetila nešto poput 'škakljanja iznutra'.

Nakon 'leptirića' počinju blagi udarci

Od 18. tjedna počinju dani kada je moguće osjetiti micanje bebe. Naime, prije ste možda primjećivali nježne promjene u trbuhu za koje niste bili sigurni zbog čega nastaju, ali sada biste mogli osjetiti i prve blage udarce.

Tijelo vašeg djeteta dovoljno je razvijeno i može se preokretati i kretati na različite načine, za što još uvijek ima i dovoljno mjesta u vašem trbuhu. Kako bude raslo, mjesta za slobodno kretanje bit će sve manje. Osim toga, beba bi već sada mogla imati ritmične obrasce spavanja i budnosti pa biste uskoro mogli razlikovati razdoblja aktivnosti i odmora.

"Prvi put sam osjetila sina s 18 tjedana, onako lagano, kao da je bilo kuc kuc po trbuhu. Tako lagano par dana, a onda je krenuo malo češće i jače, prvo po mjehuru, a kad se okrenuo onda pošteno po rebrima", napisala je Dijanna i dodala da je njezina beba u trbuhu i štucala dva do tri puta na dan!

Maya431 je opisala svoje iskustvo: "Čitala sam da žene koje su prvi put trudne, u trudnoći u prosjeku osjete pokrete oko 18. tjedna, a žene koje su drugi i više puta trudne osjete već od 10., 11. tjedna. Meni je ovo prvi put, a počela sam osjećati nešto već oko 15. tjedna, no do 19. tjedna kada sam dobila prvi konkretniji udarac nisam mogla biti 100 posto sigurna je li to to ili si umišljam. Sad sam u 20. tjednu i beba je konstantno u pokretu. Totalni gušt. Jučer smo bili na ultrazvučnom pregledu, vidjeli smo kako se rita, zijeva i u jednom momentu nam je mahnula što je bilo super jer sam osjetila i vidjela pokret istovremeno".

U 21. tjednu moguće je da ćete se osjećati kao da je vaša beba počela trenirati borilačke vještine jer će se početni osjećaj 'leptirića u trbuhu' pretvoriti u prave udarce. Tada ćete točno znati kada je vaša beba aktivna, odnosno upoznati se s njezinom dnevnim ritmom.

"Meni je isto oko 20. tjedna nešto počelo, neki leptirići i ispočetka nisam mislila da je bebica već da si umišljam. Ali onda sam počela malo više obraćati pažnju na to, i stvarno je to bila bebica", napisala je tratinčica.

"Ma stvarno neopisiv osjećaj kad osjetiš bebu, pa si razmišljaš je li to rukica ili nogica udara pa kad već poraste pa se počne protezati i namještati se… Kad sam rodila baš mi je falio taj osjećaj…", dodala je.

Arabella je također prve prave udarce počela osjećati u ovom razdoblju: "Prve, nazovimo ih mjehuriće sam počela osjećati oko 18 tjedna, ali to skroz nešto lagano, zapravo nisam bila ni sigurna je li to beba ili moja crijeva. Ali od 20. tjedna su počeli pravi udarci, tako da svoju bebicu osjećam dosta često i ponekad i snažno, naročito u večernjim satima. Bit će mala skitnica".

Nakon 28. tjedna svaki dan brojite udarce

Od 29. tjedna beba je sve snažnija i više se okreće u skučenom prostoru maternice i njeni udarci mogu biti vrlo jaki. Ako dodirnete trbuh, vaša beba na istom će vas mjestu udariti pa se tako već sada možete igrati sa svojim djetetom.

Budući da je vaša beba sada sve aktivnija, liječnik bi vas nakon 28. tjedna mogao uputiti da svaki dan brojite udarce, odnosno da pratite aktivnost djeteta.

Pročitajte kako pratiti bebine aktivnosti u trbuhu!

S tim se slaže i Imanni: "Prve “mjehuriće” osjetila sam s 17 tjedana, ali tada nisam bila sigurna jel to beba ili crijeva, sa 20 tjedana je počelo svakodnevno javljanje. Sada sam u 24. tjednu i aktivnosti su se pojačale, osobito ujutro i na večer. Cijeli trbuh mi skače skupa s njim. A čitala sam da su te aktivnosti i najjače od 24. do 28. tjedna kad još ima poprilično mjesta, a kasnije postaju žešće jer su već veliki i tijesno im je".

Svaka trudnoća je individualna i ne osjete sve buduće mame iste pokrete u isto vrijeme, a to potvrđuje i nina25:

"Ja sam svoju bebu dosta kasno počela osjećati, tek u 22. tjednu. Pošto mi je to prva trudnoća svi su mi govorili da ću tamo već oko 18. tjedna početi osjećati. Kako je nisam osjećala do 22. tjedna užasno sam se počela bojati da nešto nije u redu. Moja doktorica me smirivala da se ne brinem, da je s bebom sve u redu. I tako kada sam prvi put osjetila leptiriće bila sam sretna. Sada je to jako aktivna beba, pogotovo kada mama odmara".

Kada ste prvi puta osjetili pokrete bebe u trbuhu? Podijelite svoja iskustva s budućim mamama na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.