Trudnoća Trudnica 08. siječnja 2018.

Kako folna kiselina nakon prvog tromjesečja šteti bebi?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je folna kiselina uvijek na vrhu dodataka prehrane za zdravu trudnoću, novo istraživanje pokazuje kako ovaj važni dodatak treba uzimati samo u prvom tromjesečju te da kasnije šteti bebi

Zdrava trudnoća nikada se ne može garantirati ili predvidjeti, ali postoje neke preporuke kojima pokušavamo osigurati pravilnu prehranu koju trebamo, vitamine i dodatke prehrani kako bi trudnoća bila što zdravija i sigurnija. 

Iako se folna kiselina uvijek preporučuje kao dodatak prehrani za zdravu trudnoću, novo istraživanje pokazalo je da folnu kiselinu treba uzimati samo u prvom tromjesečju te da kasnije samo postaje štetna za bebu.

trudnica trudnoća žena trbuh Možda te zanima... Kratki vodič kroz prvo tromjesečje trudnoće Trudnoća

Folna kiselina je zapravo sintetička verzija vitamina B9 i dokazano je da pomaže spriječiti nastanak defekata pri rođenju djeteta, poput defekata neuralne cijevi, rascjepa kralježnice i defekte mozga kao što je anencefalija. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje uzimanje 400 mikrograma folata, posebno tri do četiri tjedna nakon začeća kako bi se povećale sve dobrobiti dodatka.

Istraživanje provedeno na Institutu Robinson Research otkrilo je da uzimanje folne kiseline u drugom i trećem tromjesečju trudnoće može povećati rizik od alergija kod djece.

Možda te zanima... Folna kiselina - ključan faktor zdrave trudnoće Trudnoća

Dr. Kathy Gatford objašnjava: "Uzimanje folne kiseline tijekom prvog tromjesečja važno je kako bi se smanjio rizik od defekata neuralne cijevi. Ipak, daljnje uzimanje folne kiseline u drugom i trećem tromjesečju ne smanjuje taj rizik već može povećati rizik od alergija kod djece."

Alergije su jedne od najčešćih nezaraznih bolesti u svijetu, a procjenjuje se da pogađaju 30 do 40 posto populacije. Istraživanja poput ovog važne su kako bi mogli bolji razumjeti na koji način bebine rane životne okolnosti određuju osjetljivost na te bolesti.

trudnica dodatak prehrani ljekarna Možda te zanima... Na što treba obratiti pažnju pri odabiru dodataka prehrani za trudnice i dojilje Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.