Trudnoća Beba u trbuhu 19. lipnja 2023.

Zašto je važno brojanje bebinih pokreta u trbuhu?

Foto: Unsplash ; Bebini pokreti u trbuhu
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Osim što osluškuješ dijete u trbuhu, uživaš i stvaraš vezu s tim malim bićem, važno je brojiti udarce jer time pratiš bebino zdravlje

Praćenje bebinih pokreta u trbuhu povezano je sa smanjenjem broja mrtvorođene djece. Zato mnoge organizacije i liječnici ohrabruju majke da prate bebine pokrete u trbuhu od 28 tjedna trudnoće.

Umjesto osjećaja tjeskobe i straha zbog bebinog zdravlja najbolje je pratiti što se događa tijekom trudnoće. "Mnoge žene koje su osjetile pad broja udaraca iznijele su zdravu trudnoću. Najviše se treba zabrinuti kada se to ponovi.", kaže dr. Ruth Fretts, asistentica na Medicinskoj školi bostonskog Harvarda, koja radi na prevenciji smanjenja smrtnosti kod djece.

Možda te zanima... Bebini pokreti u trbuhu: Što je normalno, a kada se zabrinuti? Trudnoća

Kako brojiti bebine udarce u trbuhu:

  • odaberi jedan termin u danu kada je beba najaktivnija, obično nakon što si pojela užinu ili lagani obrok
  • kada si sigurna da je budna, sjedni s podignutim nogama ili lezi na stranu i počni brojati udarce. Okreti, udarci, sve se broji. Štucanje nemoj brojati
  • zapiši koliko je minuta trebalo da izbrojiš deset udaraca

Prosječno treba 10 do 15 minuta, ali moguće je da se to produži na dva sata. Trudnica s viškom kilograma možda će malo teže primijetiti udarce, objašnjava dr. Fretts. Također zapamtite da kretanje neće biti tako oštro i primjetno kako trudnoća bude napredovala jer će dijete imati sve manje mjesta u trbuhu.

Što učiniti ako si zabrinuta?

Obratite se svom liječniku ako je potrebno više od dva sata da nabrojite deset udaraca. Test fetalne reaktivnosti vrlo lako može pokazati bebine otkucaje srca. "Ovaj test može pokazati bebino stanje, ali ne i razlog smanjenih pokreta", dalje objašnjava. Ultrazvuk može ponuditi daljnje objašnjenje. Ako su svi testovi u granicama normale i dalje pratite broj udaraca. Obratite se liječniku svaki put kad uočite problem, dalje savjetuje dr. Fretts.

Možda te zanima... Kako brojanje bebinih pokreta u trbuhu može spasiti njen život? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.