Beba Mama poslije poroda 26. srpnja 2017.

Kegelove vježbe za sasvim nevidljive mišiće

Foto: Promo Vježbamo li dovoljno mišiće dna zdjelice?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Statistike govore da će se čak 30-50 posto žena u reproduktivnoj dobi do 40. godine života suočiti s urinarnom inkontinencijom

Kad god se spomenu mišići i vježbanje, svi pomislimo na isto. Na dobar izgled, čvrstu guzu, fitness centre i pripreme za more. No znate li da su neki od najvažnijih mišića u našem tijelu zapravo nevidljivi, skriveni od pogleda, a ključni za naše zdravlje? I da ih je potrebno redovito trenirati i održavati kako bi ostali snažni i funkcionalni?
 
Naravno, prvi takav mišić koji pada na pamet je – srce. Ali osim srca tu su i drugi mišići, itekako bitni za zdravlje i normalan svakodnevni život. Jeste li znali da čak trećina žena ima probleme s – mišićima zdjeličnog dna? Jedna od 3 žene! O čemu se zapravo radi?

Mišići zdjeličnog dna (ili MZD, skraćeno) skriveni su unutar zdjelice, i, iako mali, imaju zapravo niz iznimno važnih uloga. Oni okružuju mokraćnu cijev, vaginu i rektum te uvjetuju njihovo otvaranje i zatvaranje. Služe kao potpora mehanizmu zatvaranja uretre, ali i rektumu tijekom defekacije, te pomažu stabilizaciji i rasterećenju kralježnice i boljem spolnom zadovoljstvu. Dakle, svemu pomalo. Većina nas ih ne zna pravilno kontrahirati, niti smo svjesni njihovih automatskih reakcija.

Statistike govore da će se čak 30-50 posto žena u reproduktivnoj dobi do 40. godine života suočiti s urinarnom inkontinencijom. Disfunkcija MZD-a uzrokovat će i fekalnu inkontinenciju, nepravilnosti punjenja i pražnjenja mokraćnog mjehura, seksualnu disfunkciju i smanjenje užitka, pa i sindrom kronične boli. Uzroci slabljenja MZD-a mogu biti razni, od trudnoće i poroda, pa do bavljenja sportovima visokog opterećenja, starenja, prekomjerne težine... Svakako, mišići slabe, ili jednostavno nisu dovoljno jaki i aktivni, i dolazi do problema.

 | Author: INTIMINA Foto: INTIMINA INTIMINA KegelSmart uređaj za vježbe jačanja mišića zdjelice

Što učiniti da spriječimo ove nelagode i ojačamo MZD? 78 posto ginekologa preporučit će neki tip uređaja za - Kegelove vježbe. Zacijelo ste već čuli za Kegela, i znate čemu služe ovi neobični treninzi. Nasreću, danas pravilno izvođenje vježbi olakšavaju dvije vrste proizvoda: vaginalni utezi i “inteligentni” biofeedback uređaji.
 
Jedan od takvih, inteligentnih biofeedback uređaja je i KegelSmart uređaj švedske tvrtke Intimina. Ovaj “osobni trener za mišiće zdjeličnog dna” registrira snagu mišića te automatski određuje razinu vježbanja i potom kreira program vođen vibracijama. Potpuni trening traje manje od 5 minuta, tako da ga je lako uklopiti u svačiji rapored. Uređaj vas vodi kroz svaku od 5 razina vježbanja, od kojih svaka ima nekoliko stručno osmišljenih programa.
 
Korištenje je krajnje jednostavno: uređaj jednostavno upalite i umetnete u rodnicu, uz lubrikant na bazi vode ili bez njega. KegelSmart vas kroz trening vodi suptilnim vibracijama, koje morate pratiti kontrakcijama mišića - jednakom brzinom, jednakim intervalima. Kada vibracije prestanu, opuštate mišiće. Nakon svakog treniga, očitavaju se sljedeći parametri: brzina odgovora na podražaj, snaga kontrakcije i dužina kontrakcije, te se koriste u svrhu programirana daljnjeg treninga. Redovitim vježbanjem mišići će pomalo jačati, a samim tim mijenjat će se i kombinacija vježbi.

 | Author: INTIMINA Foto: INTIMINA INTIMINA KegelSmart uređaj za vježbe jačanja mišića zdjelice

KegelSmart pokreće baterija i u potpunosti je vodootporan, budući je vanjski dio presvučen iznimno glatkim silikonom medicinske čistoće. Nakon vježbanja uređaj jednostavno operete blagim sapunom ili specijaliziranim INTIMINA sredstvima za čišćenje, osušite i spremite natrag u antibakterijsku vrećicu i - to je to. Do sljedeće seanse.

Za kraj, kome je namijenjen KegelSmart? Pa zapravo svim ženama, ali posebno onima koje se pripremaju za trudnoću, trudnicama i onima koje su rodile prije više od 6 tjedana, kao i ženama koje prolaze kroz menopauzu ili počinju osjećati probleme zbog slabosti mišića dna zdjelice, ženama koje se bave intenzivnim sportovima, ali i slaboaktivnim ženama koje žele povećati vaginalnu čvrstoću i elastičnost ili pojačati spolno uzbuđenje i užitak. 
 
Jedno je sigurno: Kegelove vježbe čine se upravo neizbježnima želite li pravilno brinuti o vlastitom zdravlju pa i kvaliteti seksualnog života. KegelSmart je tu da vam olakša izvođenje ovih vježbi, i omogući bezbrižniji i potpuniji život. Zašto komplicirati, kad sve može biti tako jednostavno?

Potražite svoj KegelSmart uređaj u ljekarnama ili diskretno online na intimina.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.