Trudnoća Beba u trbuhu 06. svibnja 2013.

Jača li vitamin D kosti vašeg djeteta?

tablete vitamini
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uzimanje vitamina D tijekom trudnoće ne utječe na kasniji razvoj kostiju kod djeteta, a prekomjerni unos može dovesti do aritmije, problema s mišićima i zatvora

Premda je uvriježeno mišljenje kako sve žene tijekom trudnoće moraju uzimati vitamine i minerale kao dodatak prehrani, a među njima se često naglašava vitamin D, najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu u Bristolu u Velikoj Britaniji pokazalo je da uzimanje tog vitamina tijekom trudnoće nije povezano sa zdravljem dječjih kostiju kasnije u životu.

Studija je provedena nad gotovo 4000 majki i njihove djece, a radi se o najvećem istraživanju utjecaja vitamina D u trudnoći na kasniji razvoj kostiju kod djeteta.

Pomaže kod apsorpcije kalcija i fosfata

Znanstvenici, koje je predvodila prof. Debbie Lawlor, mjerili su razinu vitamina D kod točno 3960 trudnica i to tijekom sva tri tromjesečja trudnoće. Kada su njihova djeca napunila devet godina i 11 mjeseci, istraživači su im mjerili mineralni sadržaj kostiju (BMC). Nižu količinu minerala povezujemo s lošijom kvalitetom kostiju i većim rizikom od bolesti poput rahitisa.

Istraživači nisu otkrili nikakvu značajnu povezanost između količine vitamina D kod majke i mineralnog sadržaja kostiju kod djeteta. Količina vitamina D je kod majke bila najniža tijekom prvog tromjesečja trudnoće, a povećavala se kako je trudnoća napredovala. Kao što se i očekivalo, razina vitamina D bila je viša tijekom ljetnih mjeseci, a niža tijekom zime. Iako je razina vitamina D manja kod pušačica i majki, koje nisu bjelkinje, to nije imalo nikakvog utjecaja na zdravlje kostiju njihove djece.

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju i zuba jer pomaže kod apsorpcije kalcija i fosfata u tijelu pa se dugo smatralo da niska razina tog vitamina tijekom trudnoće može dovesti do problema s kostima kod bebe. Osim što se nalazi u masnoj ribi, jajima i mesu, vitamin D prirodno se proizvodi u tijelu djelovanjem sunčeve svjetlosti na kožu.

Prekomjerno unošenje je opasno

Rezultati dosadašnjih istraživanja o učincima razine vitamina D kod majke na zdravlje kostiju kod djeteta nisu bili uvjerljivi, a ova studija bila je deset puta opširnija od onih do sada provedenih.

"Trudnicama se sugerira da buduće zdravlje kostiju njihova djeteta ovisi o razini vitamina D u njihovom organizmu tijekom trudnoće te da će dodatnim uzimanjem tog vitamina poboljšati kvalitetu kostiju djeteta. Naša studija to osporava. Vjerujemo da ne postoje čvrsti dokazi da trudnice trebaju uzimati vitamin D kako bi spriječile loš mineralni status svog potomstva. No, ne možemo komentirati druge moguće učinke vitamina D kod trudnica. Dok prekomjerno unošenje vitamina D može poremetiti razinu kalcija, a rezultat su aritmija i problemi s mišićima, kao i blaže tegobe kao što su suha usta i zatvor, naša studija nije proučavala bilo koje druge potencijalno pozitivne i negativne učinke uzimanja vitamina D osim povezanosti sa zdravljem dječjih kostiju", objasnila je prof. Debbie Lawnor.

Veće količine za rizične skupine žena

Da nije sasvim jasno zbog čega se svim trudnicama i dojiljama preporučuje uzimanje vitamina D, smatra i prof. Pfilip Steer s Imperial College u Londonu.

"Najbolje je da vitamin D uzimaju "rizične" skupine trudnica – žene iz Južne Azije, tamnopute žene iz Afrike, s Kariba, Bliskog istoka, kao i žene koje su vrlo malo izložene suncu (npr. one koje su pretežno u kući ili su pokrivene kada izlaze iz kuće), žene koje ne jedu hranu bogatu vitaminom D (masna riba, jaja, meso, žitarice) i žene koje imaju indeks tjelesne mase veći od 30 prije trudnoće", kaže prof. Steer.

Važan za sprječavanje alergija na hranu

Iako razina vitamina D kod trudnica, čini se, nema prevelikog utjecaja na kvalitetu kostiju njihove djece, taj je vitamin bitan za samu dojenčad. Naime, istraživanje provedeno na Murdoch Childrens Research Institutu u Australiji pokazalo je da manjak D vitamina kod djece povećava vjerojatnost alergija na hranu. Studija je provedena nad 5276 djece stare 12 mjeseci, a rezultati su pokazali da vitamin D može biti važan zaštitni faktor za alergije na hranu u prvoj godini života. Međutim, još nije utvrđeno u kojoj je fazi razvoja taj vitamin najvažniji, odnosno je li bitno da ga uzima majka tijekom trudnoće ili dojenčad tijekom prve godine života.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.