Često se u trudnoći jede "za dvoje", no takva ishrana nije dobra ni za mamu ni za bebu. Umjerenom ishranom i dodacima prehrani izbjeći ćete prekomjernu kilažu te bitno smanjiti rizik od visokog tlaka i trudničkog dijabetesa
Gotovo svima nam se teško kontrolirati kada nas uhvati želja za slatkom hranom, ali trudnicama može biti posebno teško oduprijeti se tome porivu. Na početku trudnoće normalno je da osjećate veću potrebu za hranom i neobičnim kombinacijama jela. Čak 70 posto trudnica žudi za određenom namirnicom, a najčešće su to slatkiši, krastavci, začinjena hrana i čips. Želja za masnijom i slanom hranom najizraženija je u drugom i trećem tromjesečju zbog povećanja volumena krvi u tijelu te pojačanom potrebom za solju. Ipak, to nikako nije razlog da pretjerujete u količini pojedene hrane.
Otkad je svijeta i vijeka, trudnice se vode za onim „sada trebam jesti za dvoje“, što zapravo nije istina. Tek u zadnjem tromjesečju trudnoće potrebno je unositi više hrane, ali to ne znači da vam je potreban dupli obrok koji bi moglo pojesti dvoje ljudi, već je sasvim dovoljno pojesti svega 300 kalorija više no inače. Sve buduće majke trudnoću doživljavaju kao pravo vrijeme za uživanje u što više hrane, no baš u trudnoći mudro je stati na loptu i pripaziti na prehranu. Izreka „jesti za dvoje“ služi samo kao utjeha trudnicama jer su tijekom trudnoće dobile nekoliko kilograma više, no to je u trudnoći normalno. Dok ne pretjerujete s hranom, vaša težina u trudnoći je sasvim očekivana. Štoviše, normalno je da žene u trudnoći dobiju čak 12 do 16 kilograma.
Jedite zdravo i pametno
Kod nekih trudnica normalno je da na početku trudnoće doživljavaju promjene u apetitu, pa tako jedan tjedan mogu jesti pojačano, a drugi tjedan mogu izgubiti interes za hranom, a tomu su uzrok hormoni. No, u drugom tromjesečju se taj apetit regulira. S obzirom da trudnice u prvom tromjesečju često pate od mučnina, tek u drugom tromjesečju počinju zaista uživati u hrani. Baš zbog toga treba imati na umu da s hranom ne treba pretjerivati. Hrana koja se preporučuje u drugom tromjesečju su cjelovite žitarice, puno voća i povrća , nemasno meso i mliječni proizvodi. U ovom periodu trudnoće treba jesti balansirano, te birati namirnice s niskim glikemijskim indeksom jer one neće naglo povisiti razinu glukoze u krvi. Neke od namirnica s niskim glikemijskim indeksom su raženi kruh, zobena kaša, smeđa riža, leća, piletina, riba te većina voća i povrća.
Drugo tromjesečje ključno je za tjelesnu težinu. Naime, žene koje su dobile previše kilograma u drugom tromjesečju imaju veće šanse još se više udebljati do kraja trudnoće. Zbog toga pokušajte izbjegavati obilne obroke i slatkiše, ali ako ste obožavateljica čokolade i naprosto ne možete bez nje, tada posegnite za tamnom čokoladom koja je bogata antioksidansima.
Unutar kojih granica je zapravo normalno za trudnice da se udebljaju ovisi o njihovoj kilaži prije trudnoće. Žene s normalnom težinom trebale bi tijekom trudnoće dobiti između 11 i 15 kilograma, dok žene s povećanom tjelesnom masom trebaju ostati unutar granica 7 do 11 kilograma. S druge strane, žene koje imaju manju tjelesnu težinu no što bi trebale, trebale bi u trudnoći dobiti 13 do 18 kilograma.
Kako se u zadnjem tromjesečju počinje razvijati bebina masa, potrebno je unositi malo više kalorija nego inače. S obzirom na povećanje volumena krvi u tom razdoblju, preporučuje se jesti više namirnica koje su bogat izvor željeza. Osim cjelovitih žitarica, namirnice bogate željezom su riba, crveno meso, lisnato povrće, jaja, mahunarke, ječam i orašasti plodovi. Pokušajte si složiti jelovnik koji će se sastojati od nekoliko manjih obroka dnevno i koji će uključivati neke od tih namirnica.
Kontrolirajte se
Umjesto da se bacite na slatkiše i grickalice, pokušajte bazirati prehranu na integralnim namirnicama kao što su integralni kruh, tjestenina i riža te žitarice – bitno da je integralno jer takve namirnice sadrže beskrajno koristan vitamin B. Puno voća, povrća i mliječnih namirnica također su bit prehrane u trudnoći, naročito nakon prvog tromjesečja. Stoga, kad vas uhvati čežnja za grickalicama, odbrojite do deset i posegnite za nekom voćkom ili kriškom sira. Te namirnice bogate su vitaminima i mineralima koji vam trebaju u trudnoći. Što više uživajte u fermentiranim namirnicama koje sadrže kulture dobrih bakterija – saveznika dobre probave. Tu su i orašasti plodovi koji su izvrsna zamjena za grickalice. Bademi, lješnjaci, indijski oraščići ili sušeno voće – birajte i uživajte. Ako ipak niste sigurni unosite li dovoljno folne kiseline, minerala i vitamina hranom, uvijek možete uzeti dodatke prehrani za tu namjenu.
Zašto uzimati dodatke prehrani
Iako hranom u organizam unosimo vitamine i minerale, u trudnoći se javlja veća potreba za vitaminima koju je nekad teže zadovoljiti uobičajenim obrocima na koje smo navikli. Trudnice bi trebale dodatno unositi kalcij koji čuva koštanu masu trudnice, pomaže razvoju kosti i pozitivno djeluje na krv i tlak novorođenčeta. Minerali, poput cinka i magnezija potrebni su u trudnoći za pravilan razvoj djeteta, a tu je i folna kiselina koju hranom trudnice često ne unose dovoljno, ali zato se može nadopuniti dodacima prehrani.
Naravno da u svemu možete uživati, pa i u slasticama, no bez pretjerivanja. Jedite često, ali umjereno i u manjim porcijama.