Trudnoća Trudnica 11. kolovoza 2017.

Otkrili koji vitamin sprječava pobačaje i urođene mane

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Samo jedan vitamin može pomoći da se spriječi razvoj urođenih mana kod embrija i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australski znanstvenici

Znanstvenici kažu da je ovo otkriće jedno od najvažnijih u području istraživanja trudnoće i njihova saznanja transformirat će način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama. Australski znanstvenici istraživali su 12 godina zašto se neka djeca rađaju s defektima srca, bubrega ili kralježnice.

Otkrili su da vitamin B3, kojeg inače ima u povrću i mesu, može liječiti molekularne deficijencije koje zaustavljaju rast organa embrija kao i beba da se ispravno razviju u maternici.

trudnica Možda te zanima... Vrijeme za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja Trudnoća

"Ovo ima potencijal da se značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba diljem svijeta. Ove riječi ne govorim olako", ispričala je biomedicinska istraživačica profesorica Sally Dunwoodie s Instituta Victor Chang Cardiac Research u Sydneyu. 

Svaka četvrta žena u prosjeku doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 milijuna beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 milijuna djece do pet godina upravo zbog urođenih mana, ponajviše srčanih, koje zahvaćaju svaku stotu bebu.

trudnica, tužna Možda te zanima... Mogu li stres i tjeskoba uzrokovati spontani pobačaj? Trudnoća

Njihova istraživanja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u prehranu trudnim miševima potpuno spriječilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave, piše Sky News.

Istraživači kažu da je sljedeći korak razviti test koji će identificirati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i potom da im se osigura dovoljna količina vitamina B3. 

"Vjerujemo da je ovo veliko otkriće i sigurno će biti jedno od najvećih australskih medicinskih postignuća. Vrlo je rijetko pronaći problem i osigurati rješenje u isto vrijeme. To je zapravo dvostruko otkriće", rekao je profesor Robert Graham, izvršni direktor instituta na kojemu je provedeno istraživanje. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.