Trudnoća Liječenje neplodnosti 01. prosinca 2023.

Iskrena molba: "Prestanite pitati parove kada će imati djecu!"

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

"Kad ćete imati djecu?!", “Je li beba već na putu?” To su obično dobronamjerna i često nepromišljena pitanja. No, za mnoge parove ova pitanja izazivaju složene i neugodne osjećaje. Mnogi parovi se bore s neplodnošću i njihov put do trudnoće je mukotrpan i težak, psihički i fizički.

Dobre namjere ponekad nisu dovoljno dobre!

  • "Trenutno samo uživamo u novopečenom braku"
  • "Prvo moramo putovati"
  • "Trenutno se fokusiram samo na svoju karijeru ..."

"Ovo je samo nekoliko razloga zbog kojih sam (s usiljenim osmijehom) maskirala ono što se stvarno događa", priznaje mama iz Melbournea, Adele Barbaro. Adele se bavila pitanjima o tome hoće li "imati obitelj" u isto vrijeme kad su se ona i njezin suprug borili s izazovima neplodnosti. Iako su oni koji su postavljali pitanja gotovo sigurno pokušavali samo pokazati interes, mnogi od njih nisu razmišljali koliko osobno ovo pitanje može biti.

Možda te zanima... Dirljiva priča o 'Odustajanju od majčinstva' nakon neuspjelog pokušaja IVF-a Trudnoća

"Nije to tako lako"

Za Adele je to bilo vrlo osobno, svojevrsni šamar kad je očajnički pokušavala zatrudnjeti. Kaže da se nije uvijek uspjela suzdržati i ostati smirena. "Jednog dana odgovorila sam: ‘nije tako jebeno lako, znate’. Tog sam jutra upravo dobila menstruaciju ... opet ”, napisala je u objavi na Facebooku. "Izgledi za začeće i održavanje trudnoće zapravo su prilično loši, nadoknađeni ogromnom količinom ljudi koji su pogođeni policističnim jajnicima, endometriozom itd. I ja sam bila jedna od njih", napisala je Adele.

"To hrabro lice postaje obeshrabreno, a srce lomljivo"

Nakon straha da nikada neće postati majka, Adele i njezin suprug započeli su težak proces pokušaja zanošenja putem IVF-a. "To je najduže, invazivno, skupo i emocionalno bolno putovanje na kojem sam bila", otkrila je. “Zapravo me slomilo. Toliko smo uložili u proces, financijski i emocionalno da smo iscrpili i zadnje atome snage." 

“Kad imate poteškoća s začećem, čini se da svi oko vas lako ostvaruju trudnoću. Lako je biti sretan zbog njih u početku, ali to hrabro lice nakon nekog vremena postaje obeshrabreno. Čak sam počela odbijati odlaske na određena okupljanja, a odlasci na dječje rođendane bili su jednostavno bolni. Postala sam prilično ogorčena, očajna i depresivna."

Možda te zanima... Dirljiva fotografija ovog tate iza sebe krije prekrasnu priču Trudnoća

Razmislite dvaput prije no što postavite ovo pitanje

Nakon godina pokušavanja, Adele i njezin suprug napokon su uspjeli ostvariti trudnoću. Iznimno je zahvalna, ali također želi spasiti druge koji se bore s neplodnošću, barem dijela boli koju je pretrpjela. Kad se uhvatite kako se raspitujete o nečijim planovima za djecu, razmislite nekoliko puta!

"Mnogi će parovi pokušavati godinama", ističe Adele. “A neki možda nikad neće uspjeti. A što je s parom koji ne želi djecu? Ili par koji je imao dijete, ali si ne priuštiti drugo? Ili oni koji su izgubili svoje mališane?" “Sljedeći put kad budete htjeli reći onaj komentar, budite osjetljivi i promišljeni. Ne pitajte ih kad će imati djecu. Nikad ne znate što im se zapravo događa.”, poručila je Adele.

endometrioza Možda te zanima... Endometrioza: Simptomi, liječenje i trudnoća Trudnoća
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • voxovej

    My co-worker's step-mother makes $81 every hour on the internet.. she has been fired from work for 9 months and last month her pay was 15737 just working from home for two hours every day, check out this.,.,.,.,. Www.earn75.Com

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.